Kawowe przepisy

Kawa karmelowa – przepis z karmelem w roli głównej

Przepyszna kawa z karmelem? Nie jest konieczna wyprawa do kawiarni, aby wypić dobry, smakowy napój kawowy. Dzisiaj pokażemy Wam jak zrobić słodką, mleczną kawę karmelową, która z powodzeniem zastąpi deser i skutecznie pokrzepi w chłodniejsze dni. Brzmi kusząco? Zatem zerknijcie na nasz przepis na kawę z karmelem! Wyjaśnimy również, jak zrobić syrop karmelowy do kawy w domu.

Karmel – kilka słów o tym dodatku

Karmel znany i używany jest od wieków. Powstaje on podczas podgrzewania cukru, w którym pod wpływem wysokiej temperatury zachodzi szereg reakcji chemicznych sprawiających, że zmienia konsystencję, kolor, zapach i smak, stając się jednym z najbardziej apetycznych słodyczy. W zależności od temperatury karmel może przybierać od złocistego po ciemno-bursztynowy kolor, jednak uważajcie, ponieważ łatwo go przypalić, przez co stanie się gorzki i niesmaczny. Niestety, karmel, pomimo, że jest pyszny, potrafi również przysporzyć niemałych problemów. Dlatego podczas pracy z karmelem należy wykazać się wyjątkową ostrożnością i skupieniem, pamiętając, że ma bardzo wysoką temperaturę i gwałtownie reaguje na dodane do niego składniki!

Wariacją na temat tradycyjnego karmelu jest solony karmel. I chociaż początkowo słodko-słone połączenie dla wielu osób nie było zbyt oczywiste, a wręcz kontrowersyjne, szybko zyskało uznanie i z powodzeniem stosowane jest w wielu popularnych deserach oraz jako dodatek do kawy.

Nie da się ukryć, że błyszcząca, ciągnąca się masa karmelowa kusi i trudno jej się oprzeć. Niemniej warto pamiętać, że składa się głównie z cukru, dlatego na słodką, karmelową rozpustę może nie pozwalajmy sobie codziennie, lecz od czasu do czasu…

Jak zrobić domowy karmel do kawy i nie tylko?

Do przygotowania domowego karmelu potrzebna Wam będzie patelnia z grubym dnem, oczywiście cukier, masło, śmietanka oraz, jak już wspomniałam, ostrożność i skupienie, ale nie taki diabeł straszny… Dlatego poniżej mamy dla Was przepis na domowy, aromatyczny syrop oraz sos karmelowy, które sprawdzą się nie tylko do kawy, ale również do polewania gofrów i placuszków kawowych. Dodatek masła i tłustej śmietanki zmienia konsystencję karmelu, sprawiając, że staje się miękki i przyjemnie aksamitny, ponieważ, jak wiadomo, sam skarmelizowany cukier tworzy twardą taflę.

Jeśli pichcenie karmelu nie jest Waszą specjalnością, a kuchnię omijacie szerokim łukiem, możecie skorzystać z gotowego syropu karmelowego od Mount Caramel, równie smacznego jak domowy. Z kolei jeżeli lubicie kulinarne wyzwania i chcecie samodzielnie przygotować karmel do kawy, przepis zdradzamy poniżej.

Karmelowa kawa – jak zrobić kawę z syropem?

Dzisiaj mamy dla Was słodką inspirację na mleczną kawę z karmelem w roli głównej. Jednak nie zapominajcie o prawidłowo zaparzonym, esencjonalnym espresso, bez którego nie uda się zrobić dobrego napoju, dlatego poświęćcie mu nie mniej uwagi, niż dodatkom. Sięgnijcie po ciemniej palone ziarna, o głębokim aromacie, dedykowane do espresso. Napar uzupełnijcie mlekiem lub napojem roślinnym. A nasz przepis na kawę o smaku karmelowym niech będzie dla Was punktem wyjścia do stworzenia własnego, ulubionego napoju smakowego z kofeiną.

Kawa karmelowa – przepis

Składniki (1 porcja)

Sos karmelowy – przepis na karmel z cukru

  • 100 g cukru,
  • 60 ml + 70 ml wody,
  • ½ łyżeczki soku z cytryny.

Domowy sos karmelowy (mały słoiczek):

  • 100 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • 40 g masła,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • opcjonalnie sól do smaku.

Dodatkowo opcjonalnie:

  • bita śmietana,
  • mała garść popcornu.

Przygotowanie

Jak zrobić syrop karmelowy? Przepis

  1. Na patelni z grubym dnem równomiernie rozprowadzić cukier z wodą (60 ml) i na średniej mocy palnika podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie miała bursztynowy kolor. W trakcie podgrzewania, karmelu nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem w celu wymieszania masy, jeżeli nierównomiernie nabiera koloru.
  2. Kiedy cukier zbrązowieje, patelnię zdjąć z palnika i mieszając, partiami dodawać wodę (70 ml). Następnie dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
  3. Na koniec, całość zagotować i zdjąć z palnika.
  4. Kiedy syrop karmelowy do kawy przestygnie, przelać go do słoiczka.

Sos karmelowy

  1. Na patelni z grubym dnem równomiernie rozprowadzić cukier z wodą i na średniej mocy palnika podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie miała bursztynowy kolor. W trakcie podgrzewania nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem w celu wymieszania masy, jeżeli nierównomiernie nabiera koloru.
  2. Kiedy cukier zbrązowieje, dodać masło i dokładnie wymieszać.
  3. Następnie patelnię zdjąć z palnika i mieszając, partiami dodać śmietankę oraz opcjonalnie sól do smaku.
  4. Gotowy sos karmelowy przelać do szczelnie zamykanego słoiczka.

Gwóźdź programu, czyli kawa karmelowa

  1. Do szklanki/kubka dodać syrop karmelowy/syrop solony karmel.
  2. Mleko delikatnie podgrzać i opcjonalnie spienić, a następnie przelać do syropu.
  3. Dodać gorące espresso.
  4. Na koniec całość udekorować bitą śmietaną oraz popcornem i polać sosem karmelowym. Kawa o smaku karmelowym gotowa! Podawać od razu po przygotowaniu.

Śmiało, częstujcie się przepisem na kawę z karmelem i trzymajcie się ciepło!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

4 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej