Przepyszna kawa z karmelem? Nie jest konieczna wyprawa do kawiarni, aby wypić dobry, smakowy napój kawowy. Dzisiaj pokażemy Wam jak zrobić słodką, mleczną kawę karmelową, która z powodzeniem zastąpi deser i skutecznie pokrzepi w chłodniejsze dni. Brzmi kusząco? Zatem zerknijcie na nasz przepis na kawę z karmelem! Wyjaśnimy również, jak zrobić syrop karmelowy do kawy w domu.
Karmel znany i używany jest od wieków. Powstaje on podczas podgrzewania cukru, w którym pod wpływem wysokiej temperatury zachodzi szereg reakcji chemicznych sprawiających, że zmienia konsystencję, kolor, zapach i smak, stając się jednym z najbardziej apetycznych słodyczy. W zależności od temperatury karmel może przybierać od złocistego po ciemno-bursztynowy kolor, jednak uważajcie, ponieważ łatwo go przypalić, przez co stanie się gorzki i niesmaczny. Niestety, karmel, pomimo, że jest pyszny, potrafi również przysporzyć niemałych problemów. Dlatego podczas pracy z karmelem należy wykazać się wyjątkową ostrożnością i skupieniem, pamiętając, że ma bardzo wysoką temperaturę i gwałtownie reaguje na dodane do niego składniki!
Wariacją na temat tradycyjnego karmelu jest solony karmel. I chociaż początkowo słodko-słone połączenie dla wielu osób nie było zbyt oczywiste, a wręcz kontrowersyjne, szybko zyskało uznanie i z powodzeniem stosowane jest w wielu popularnych deserach oraz jako dodatek do kawy.
Nie da się ukryć, że błyszcząca, ciągnąca się masa karmelowa kusi i trudno jej się oprzeć. Niemniej warto pamiętać, że składa się głównie z cukru, dlatego na słodką, karmelową rozpustę może nie pozwalajmy sobie codziennie, lecz od czasu do czasu…
Do przygotowania domowego karmelu potrzebna Wam będzie patelnia z grubym dnem, oczywiście cukier, masło, śmietanka oraz, jak już wspomniałam, ostrożność i skupienie, ale nie taki diabeł straszny… Dlatego poniżej mamy dla Was przepis na domowy, aromatyczny syrop oraz sos karmelowy, które sprawdzą się nie tylko do kawy, ale również do polewania gofrów i placuszków kawowych. Dodatek masła i tłustej śmietanki zmienia konsystencję karmelu, sprawiając, że staje się miękki i przyjemnie aksamitny, ponieważ, jak wiadomo, sam skarmelizowany cukier tworzy twardą taflę.
Jeśli pichcenie karmelu nie jest Waszą specjalnością, a kuchnię omijacie szerokim łukiem, możecie skorzystać z gotowego syropu karmelowego od Mount Caramel, równie smacznego jak domowy. Z kolei jeżeli lubicie kulinarne wyzwania i chcecie samodzielnie przygotować karmel do kawy, przepis zdradzamy poniżej.
Dzisiaj mamy dla Was słodką inspirację na mleczną kawę z karmelem w roli głównej. Jednak nie zapominajcie o prawidłowo zaparzonym, esencjonalnym espresso, bez którego nie uda się zrobić dobrego napoju, dlatego poświęćcie mu nie mniej uwagi, niż dodatkom. Sięgnijcie po ciemniej palone ziarna, o głębokim aromacie, dedykowane do espresso. Napar uzupełnijcie mlekiem lub napojem roślinnym. A nasz przepis na kawę o smaku karmelowym niech będzie dla Was punktem wyjścia do stworzenia własnego, ulubionego napoju smakowego z kofeiną.
Śmiało, częstujcie się przepisem na kawę z karmelem i trzymajcie się ciepło!
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej