Turystyka kawowa to nasza ulubiona – czasem zaglądamy do najlepszych kawiarni w różnych miastach, a czasem odtwarzamy kawowe przepisy z różnych zakątków świata. Tym razem – tęskniąc za letnim słońcem i wakacyjnymi podróżami – przenosimy się do Grecji, by zaparzyć tradycyjną kawę po grecku w tygielku. Jeśli pokochaliście smak kawy lokalnej podczas podróży do Grecji, albo chcielibyście spróbować zaparzyć ja po raz pierwszy, mamy dla Was prosty przepis na kawę po grecku!
Zobacz też: Kawa po bawarsku, Kawa po hiszpańsku
Kawa po grecku to napar zaparzany w miedzianym tygielku, tradycyjnie podgrzewanym na piasku. Jeśli wydaje Wam się, że to brzmi znajomo, macie rację – w identyczny sposób przygotowuje się kawę po turecku. Historia przygotowywania tego naparu w Grecji sięga tureckiej okupacji tego kraju – to Turcy nauczyli Greków pić kawę. Przez długi czas, aż do lat. 50. XX w., kawa ta znana była pod nazwą “kawa po turecku” – dopiero później zastąpiono nazwę lokalnej kawy w Grecji na „kawa po grecku” w wyniku trwających konfliktów między obydwoma krajami.
Część zasług przypada jednak grekom – to oni pierwsi zaczęli sprzedawać gotową, zmieloną kawę do parzenia w domu. Jej twórcami byli bracia Loumidis, twórcy marki Loumidis Papagalos obecnej na rynku do dziś. Jak się robi kawę po grecku?
By przygotować kawę grecką, potrzebny jest miedziany tygielek. Podgrzewanie na piasku powszechnie zastępuje się tradycyjnym, domowym sposobem gotowania na kuchence lub płycie. Do przygotowania kawy po grecku sprawdzą się ziarna wypalone pod espresso. Kawa powinna być zmielona bardzo drobno, tak jak do ekspresu ciśnieniowego.
To, co wyróżnia kawę po grecku przygotowaną w tygielku, to dodawanie cukru do tygielka razem z kawą i wodą. Jeśli nie lubisz słodzonej kawy, pomiń ten krok – ale warto najpierw spróbować tradycyjnego sposobu przygotowania.
Dodaj składniki do tygielka, ustaw na gorącym palniku i wymieszaj do połączenia. Najlepiej parzyć kawę na niedużym ogniu, by kontrolować proces. Pozwól kawie się zagotować, nie mieszaj. Kiedy napar zacznie się unosić w tygielku, przelej go ostrożnie do filiżanek. Istotnym elementem kawy po turecku jest tworząca się na wierzchu pianka, zwana “kajmaki” – postaraj się nie zepsuć jej przy przelewaniu. Gotowe – wiesz już, jak się robi kawę po grecku!
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej