Nowe postanowienia, obietnice i wyzwania. Nowe plany, marzenia i nadzieje. Dla każdego Nowy Rok oznacza coś innego, jednak bez wątpienia, dla większości jest czymś wyjątkowym, co wymaga specjalnej oprawy. Dlatego tym razem przygotowałam dla Was przepis na noworoczny torcik kawowy z serkiem mascarpone. Z kubkiem aromatycznego przelewu będzie idealny na dobry start! Nasz przepis jest prosty w wykonaniu i możesz mieć pewność, że smak tego deseru zachwyci Twoich gości.
Ten łatwy w wykonaniu tort kawowy składa się z lekkiego, klasycznego biszkoptu przełożonego puszystym, delikatnym kremem kawowym na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Oprószony jest ciemnym kakao i ukoronowany Waszymi ulubionymi pralinkami, w moim przypadku eleganckimi Willie’s Cacao z migdałów, białej czekolady i malin. Jednak cały sekret jego cudownego smaku kryje się w dobrej jakości, intensywnym espresso otrzymanym za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub ponadczasowej kawiarki. Obie te metody wydobędą z ziaren wszystko co najlepsze, a cały aromat skondensowany będzie w niewielkiej ilości płynu, która nie zaszkodzi konsystencji ciasta ani kremu.
Gwarantuję, że taka kawowa wersja deseru podana w towarzystwie dobrego przelewu z dripa lub Chemexa będzie doskonałym uwieńczeniem małego jak również dużego przyjęcia i skradnie serca wszystkich gości. Ponadto sprawdzi się nie tylko w Sylwestra i Nowy Rok – będzie idealny na każdą inną okazję.
Zatem do dzieła!
Biszkopt:
Składniki na tort kawowy z mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową!
Poncz:
Krem kawowy z mascarpone do tortu:
Dodatkowo:
Biszkopt:
Krem kawowy z mascarpone:
Klasyczny tort kawowy z mascarpone:
Proste, prawda? Tort kawowy z mascarpone wygląda obłędnie na zdjęciach, a do tego takwyśmienicie smakuje. Przepis na tort kawowy warto zachować i wprowadzać swoje modyfikacje. Co powiecie na dodatek sezonowych owoców?
Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…
Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…
Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…
Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Ta strona używa cookies.
Więcej