Kawa

Pumpkin Spice Latte – przepis na dyniową kawę!

Pumpkin Spice Latte – każdy bywalec kawiarni ją zna, albo chociaż o niej słyszał. Jednakże nie każdy wie, jak przygotować ją we własnym domu. To słodki i dyniowy napój kawowy, o którym robi się głośno w sezonie jesienno-zimowym. Dlatego dzisiaj zdradzę Wam sekret jak zrobić tę aromatyczną dyniowo-korzenną kawę w zaciszu własnej kuchni. Oto przepis na Pumpkin Spice Latte!

Bazą przepisu na Pumpkin Spice Latte jest intensywne espresso

Jak zapewne wiecie, w każdej kawowej historii wszystko rozpoczyna się od doboru odpowiednich ziaren. W przypadku kawy dyniowej idealne będą średnio lub ciemno palone. Takie palenie nadaje przyjemnej, subtelnej goryczki, która doskonale łączy się z mlekiem. Reszta to kwestia Waszych upodobań, najlepszymi ziarnami będą Wasze ulubione. Świetnie sprawdzi się zarówno napar o posmaku czekoladowym, jak i orzechowym, z waniliową, karmelową, czy też piernikową nutą. Tak czy inaczej, otrzymane za pomocą ekspresu, bądź tradycyjnej kawiarki, małe czarne espresso będzie podstawą przepisu na nasze jesienne Pumpkin Spice Latte.

Jesienne dodatki z charakterem – z czym łączyć kawę dyniową?

Wyjątkowość Pumpkin Spice Latte polega głównie na sezonowych dodatkach. Naturalnie słodka, pieczona dynia i aromat korzennych przypraw są tym co ją wyróżnia. Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir oraz goździki to bombowa mieszanka, która wprowadzi cię w cudowny, błogi nastrój. A kiedy takie dyniowe latte zaserwujecie z delikatną chmurą bitej śmietany stanie się najlepszym kawowym deserem. Zatem do dzieła!

Jak zrobić Pumpkin Spice Latte? Prosty przepis

Składniki (1 porcja kawy dyniowej):

  • 2 łyżki purée/musu z dyni (upieczona do miękkości dynia, obrana ze skóry i zmiksowana za pomocą blendera na gładkie purée)
  • ½ szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%1-2 łyżki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypta imbiru
  • mała szczypta mielonych goździków
  • 1-2 espresso

Dodatkowo:

  • bita śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie kawy dyniowej:

  1. W niedużym rondelku podgrzać mleko z purée z dyni, syropem klonowym oraz przyprawami.
  2. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera kielichowego, tak aby mleko dyniowe delikatnie się spieniło.
  3. Przecedzić przez sitko, ponownie chwilkę zblendować i przelać do kubka.
  4. Dodać pojedyncze lub podwójne, gorące espresso.
  5. Na koniec dyniowe latte można udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.

Jesień to najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. A przygotowanie domowej Pumpkin Spice Latte według naszego przepisu zajmuje mniej czasu, niż stanie po nią w kolejce. Koniecznie wypróbujcie!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Hojicha latte

W świecie japońskich herbat matcha jest bezsprzecznie królową. Jej intensywnie zielony kolor i unikalny smak…

1 tydzień ago

Hibiskusowe cold brew

Hibiskus kojarzy nam się zwykle z ciepłem, idealnym na długie zimowe wieczory. Ale co, jeśli…

3 tygodnie ago

Domowe lody cold brew – mrożona kawa, ale inaczej!

A gdyby tak zjeść swoją ulubioną kawę zamiast ją pić? W upalne dni cold brew…

3 tygodnie ago

Ziołowe cold brew z malinami i melisą

Lato to czas, gdy szukamy orzeźwienia. Przyznacie, że ciężko je znaleźć w gorącej herbacie, a…

1 miesiąc ago

Running clubs

Jeszcze do niedawna kawa była sprawą osobistą -  szybka, samotna, na wynos. Bieganie? Tylko dla…

1 miesiąc ago

Koniec ery Kryształu Żywieckiego

Historia popularności Jest wrzesień 2016. Trwają Mistrzostwa Polski Aeropress organizowane przez Forum — wtedy jeszcze…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej