Lifestyle

Veganuary: Przepis na wegańskie chocolate chip cookies z kawą

Nowy rok zawsze przynosi zmiany. Od kilku ostatnich lat dostrzegamy coraz większy wpływ weganizmu na nasze wybory – mleko owsiane staje się naszym ulubionym, przychylniej podchodzimy do “bezmięsnego mięsa” i z przyjemnością podjadamy znajomym wegański deser w kawiarni. Dla tych, którzy chcieliby zacząć swoją roślinną przygodę, ale potrzebują motywacji, powstała idea wegańskiego stycznia, czyli “Veganuary”. W pierwszy miesiąc roku unikamy produktów pochodzenia zwierzęcego i odkrywamy jak wiele smaku można wydobyć z roślin – małe wyzwanie, które może zmienić nasze dotychczasowe upodobania kulinarne o 180 stopni.

My również postanowiliśmy wziąć udział w styczniowym wyzwaniu! Z tej okazji przepis na klasyczne chocolate chip cookie zamieniliśmy na wersję wegańską, wykorzystując do tego czekoladę od Las Vegan’s. Poranną porcję Brazylii od włoskiej palarni La Piantagioni del Caffe wzbogaciliśmy o kapkę migdałowego mleka i wcale nie żałujemy tej decyzji. Co więcej –
jesteśmy pewni, że tak rozkoszny zestaw zostanie z nami na dłużej.

Przepis na wegańskie chocolate chip cookies – kruche ciasteczka z czekoladą i kawą

Składniki:

  • 230 g masła roślinnego
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła orzechowego
  • 60 ml espresso lub kawy z kawiarki
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g wegańskiej czekolady 70%
  • ⅓ łyżeczki soli + do posypania na wierzchu

Przygotowanie:

  1. Masło orzechowe mieszamy z zaparzoną, wystudzoną kawą, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrami i wanilią na puszystą masę (zajmie to ok. 5 minut). Dodajemy wymieszane masło orzechowe – miksujemy. Przesiewamy suche składniki i mieszamy do połączenia. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy i tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na 20-25 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Pieczemy 13-15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami soli i zostawiamy do wystudzenia na ok. 15 minut. Czynności powtarzamy do wykończenia masy na wegańskie chocolate chip cookies.

Wskazówki:

  • Masło musi być miękkie, dlatego należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy z ciastem.
  • Można użyć dowolnego rodzaju masła orzechowego – np. arachidowe, migdałowe, z nerkowców.
  • Ciastka po upieczeniu będą miękkie, ale po wystygnięciu staną się idealnie chrupiące. Dokładne wystudzenie ich przed zdejmowaniem z blaszki jest bardzo ważnym punktem, w innym wypadku będą się rozpadać.

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 tydzień ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

4 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej