Akcesoria

Z wizytą u Hario

Hario chyba nikomu w kawowym świecie nie trzeba przedstawiać. To japoński producent szkła, a także akcesoriów do parzenia kawy w alternatywny sposób. Stworzone przez nich produkty, a przede wszystkim kultowy dripper V60, zrewolucjonizowały branżę. Hario w zeszłym roku obchodziło swoje 100 urodziny, a Coffeedesk od 2014 roku jest jego oficjalnym dystrybutorem w Polsce. Niedawno odwiedziliśmy Hario Japonii, a poza oficjalnym biurem zobaczyliśmy też archiwum dawnych projektów, dwie kawiarnie, fabrykę lamp i rzemieślnicze przygotowywanie produktów. Zapraszamy do zwiedzania razem z nami!

Marka Hario powstała w 1921 roku w Tokio, a nazwa marki to zbitek japońskich słów oznaczających szkło (玻璃, hari), i króla (王, ō). Hario rozpoczęło działalność jako producent i sprzedawca wyrobów szklanych do zastosowań fizycznych i chemicznych, ale szybko rozszerzyło ofertę o artykuły gospodarstwa domowego. Na podstawie wieloletnich badań firma stworzyła swój autorski, żaroodporny, pozyskiwany wyłącznie z naturalnych surowców materiał – Hario Glass

Pierwszym artykułem do domowego użytku był szklany syfon do kawy. W latach 50. przekształcił się w syfon do kawy z filtrem tkaninowym. W 1980 roku powstał Mini Coffee Dripper, który był odpowiedzią Hario na potrzebę odtworzenia w prostszy sposób smaku kawy przelewanej przez tkaniny (co z namaszczeniem czynili ówcześni japońscy mistrzowie). W 2004 Hario opatentowało V60, najpopularniejszy obecnie dripper na świecie. Został zaprezentowany w wersji ceramicznej i szklanej, a niebawem pojawiły się plastikowe i metalowe wersje.

Dzisiaj, po stu latach od powstania, Hario to nie tylko szkło, ale także wagi, młynki, oraz czajniki, a także akcesoria do przygotowywania herbaty, cold brew, czy serwowania napojów. 

Kawiarnia Hario w Tokio

Produkty Hario wykonywane są w Japonii, w fabryce usytuowanej kilkadziesiąt minut jazdy samochodem od Tokio.

W centrum miasta znajduje się natomiast biuro, w którym można podziwiać archiwum stworzonych przez markę projektów oraz dwie kawiarnie (w tym jedna połączona z rzemieślniczą fabryką lamp i biżuterii).

Aga Bukowska

Dziennikarka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy i podróży.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Aga Bukowska

Recent Posts

Wilfa Uniform Evo — single dose w nowej odsłonie

Wilfa Uniform Evo to ewolucja młynka, którego poprzednik – Wilfa Uniform+ – od swojej premiery…

6 dni ago

Matcha japońska i chińska – czym się różnią?

Coraz częściej obok japońskiej matchy stoi chińska. Czy naprawdę to, skąd pochodzi, ma aż takie…

6 dni ago

Muffiny hojicha z malinami i orzechami

A gdyby tak kuchnia tej jesieni pachniała hojichą? Pisaliśmy już trochę o hojicha latte, ale…

2 tygodnie ago

Raspberry mocha z białą czekoladą

Maliny i biała czekolada to wyjątkowo udane połączenie, które sprawdzi się zarówno w deserach, jak…

3 tygodnie ago

Jak wybrać idealny dripper dla siebie?

Drip it, baby! Dripper to prawdopodobnie najpopularniejsze urządzenie do parzenia kawy filtrowanej, definiujący niejako całą…

3 tygodnie ago

Latte z pianką o smaku chai

Zbliżamy się do tej magicznej pory roku, kiedy zostawiamy w spokoju kostki lodu i witamy…

4 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej