Przepisy

Caffe Salentino

Synoptycy zapowiadają falę upałów, więc spieszymy wam z pomocą i prezentujemy kolejny przepis na kawowy napój, który idealnie sprawdzi się podczas wysokich temperatur. Tym razem kawa z mlekiem migdałowym. Wielbiciele kawy na słodko, szykujcie się, mamy coś dla Was!

Czym jest Caffe Salentino?

Dziś na blat ląduje coś prosto ze słonecznych Włoch. Caffe Salentino, znane również jako Café leccese, pochodzi z Lecce. Jest to jedno z głównych miast półwyspu Salento.  Jej wynalazca Antonio Quarta w latach pięćdziesiątych palił kawę, którą następnie parzył w rodzinnym barze. Były to czasy, kiedy nie każdy mógł pozwolić sobie na lód w domu, a w słonecznych Włoszech latem był on wagę złota. Antonio jako pierwszy zaczął podawać swoim gościom kawę właśnie z dodatkiem kostek lodu (popularne było chłodzenie kawy w lodówce), dzięki czemu nie tracił on jej aromatów i mógł podawać ją przygotowaną “na świeżo”. Dodatkowo, zamiast cukru do słodzenia używał on mleka migdałowego.  Quarta Caffé wciąż funkcjonuje i ma się dobrze. 🙂 Kawiarnia w środku miasta  jest obecnie prowadzona przez wnuków Antoniego. 

Żeby spróbować kawy z mlekiem migdałowym masz dwie opcje. Pierwsza to wyjazd do południowych Włoch i wybranie się do kawiarni, gdzie została zapoczątkowana. Jeśli jednak nie planujesz w tym roku wakacji we Włoszech możesz przygotować ją samemu. Już podpowiadam jak! 

Café leccese – podstawowy przepis 

W tradycyjnym przepisie używa się naparu z kawiarki, jednak espresso z ekspresu ciśnieniowego również się sprawdzi. Ja użyłem Arcaffe Roma, żeby jeszcze bardziej podkręcić włoski klimat tego napoju. 

  1. Średnią przezroczystą szklankę wypełniamy do połowy kostkami lodu.
  2. Następnie wlewamy świeże, bardzo mocno schłodzone mleko migdałowe, w moim przypadku jest to napój alpro.
  3. Na koniec dodajemy świeże espresso lub kawę z Mokki.
  4. Wszystko na koniec mieszamy i Buon Appetito, nasza kawa gotowa!
  5. Ci, którzy lubią łakocie, pomimo jej  charakterystycznej słodyczy dodają do niej dodatkowo cukier lub syrop migdałowy. Zatem to, jak słodka będzie zależy tylko od Ciebie!

Jeżeli ten przepis przypadł Ci do gustu, koniecznie odwiedź naszego bloga i zobacz inne przepisy na kawy z napojami roślinnymi.

Kawa z napojem migdałowym – czy koniecznie?

Pokusiłem się również o mały eksperyment z tą kawą! Nie mogłem znaleźć w sklepie lodów migdałowych, więc przygotowałem je sam (… no dobra, z pomocą Thermomixa 😉 ) wykorzystałem do tego napój roślinny i blanszowane migdały. Umieściłem gałkę lodów w szklance, zalałem podwójnym espresso i posypałem płatkami migdałowymi (dla tych, co lubią na pewno sprawdzi się również bita śmietana). Nie wiem czy to dalej Salentino, czy może Affogato, a może deser rodem z popularnej sieciówki, mi smakowało i moim gościom również, więc przepis uważam za udany.  Powodzenia w kuchni!

Dominik Ropela

Project Manager w Coffeedesk, który odnajduje harmonię między precyzyjnym zarządzaniem a kreatywnością tworzenia treści. W pracy kieruje się zasadą “Jak nie drzwiami to oknem”. Poza kawiarniami, niezmordowany podróżnik, student prawa, miłośnik gastronomii i niepoprawny kawosz.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Dominik Ropela

Recent Posts

Nowy dripper od April – jak wypada na tle innych zaparzaczy?

Nareszcie dotarły do nas drippery marki April. Wielu z Was zastanawia się pewnie, czy warto…

5 dni ago

Spojka – kosmiczna palarnia w naszej ofercie!

Do Coffeedesk trafiła nowa palarnia Spojka, prosto z malowniczego Preszowa! Jej opakowania przyciągają wzrok nie…

1 tydzień ago

Czarne latte – jak działa i jak je przygotować?

Czarne latte (charcoal latte) szturmem podbija internet. Co to właściwie jest, jak działa, czym smakuje…

2 tygodnie ago

Malinowe tonic espresso!

W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…

3 tygodnie ago

Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour

Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…

3 tygodnie ago

Clever – jak łatwo zaparzyć dobrą kawę?

A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…

3 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej