Dużo mówimy o kawowej alternatywie, którą pokochaliśmy całym sercem! Co jednak z alternatywą “mleczną”? Napoje roślinne to niezastąpiony zamiennik mleka krowiego, nie tylko dla wegan, ale też osób z nietolerancją laktozy i… miłośników różnorodności! Wybór rodzajów napojów roślinnych jest bowiem naprawdę duży, a każdy z nich charakteryzuje się swoim niepowtarzalnym smakiem. Dziś podpowiemy Wam jak wykorzystać do maksimum ostatnie gorące dni lata i przygotować pyszne kawowe koktajle – koniecznie z dodatkiem mleka roślinnego! Oto nasze przepisy na kawę z napojem kokosowym i migdałowym,
Najlepsza baza pod kawowe koktajle
Nic nie łączy się tak świetnie ze słodkimi i owocowymi dodatkami jak esencjonalna kawa typu espresso. Aby ją przygotować nie potrzebujecie jednak wcale “ciężkiego” sprzętu, takiego jak ekspres kolbowy czy automatyczny. Świetną bazą pod kawowe napoje z dodatkiem mleka roślinnego będzie klasyczna kawa z kawiarki. Wybierając ten zaparzacz, jedyne czego potrzebujecie to wysokiej jakości ziarna wypalone pod espresso, czyli w średnim lub ciemnym stopniu, dobry młynek oraz kawiarka.
Kawę z kawiarki zaparzcie zgodnie z NASZYM PRZEPISEM!
A zamiast mleka – napój roślinny
Napoje roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego – nie zawierają laktozy i są idealnym zamiennikiem mleka w diecie wegańskiej. Co więcej, w ostatnim czasie powstaje coraz więcej zdrowych, roślinnych zamienników mleka. Produkuje się je już nie tylko na bazie owsa i soi, ale także ryżu, migdałów czy kokosa.
Więcej o zaletach napojów roślinnych pisaliśmy TUTAJ.
Najbardziej popularne napoje roślinne to te owsiane i sojowe, do naszych koktajli kawowych wykorzystaliśmy jednak mleka nieco bardziej oryginalne, które dodatkowo wzbogacają smakowo nasze napoje:
Napój Migdałowy Alpro Barista
Napój migdałowy świetnie nadaje się nie tylko do kawy, ale także jako baza śniadania, np. musli lub owsianki. Charakteryzuje go delikatny smak migdałów i niska zawartość tłuszczu oraz bogactwo zawartych w nim witamin: B2, B12, D i E oraz wapnia. Świetnie sprawdza się w diecie wymagającej utrzymania właściwego poziomu cholesterolu we krwi.
Napój Kokosowo-Sojowy Alpro
Jeden z przedstawicieli linii produktów Alpro For Professionals, dostępnej w czterech wariantach smakowych (kokosowy, sojowy, migdałowy i owsiany). Gama tych mlek roślinnych powstała przy współpracy z baristami i charakteryzuje się wyższą zawartością protein, dzięki czemu napój kokosowo-sojowy dobrze się pieni i jest świetnym dodatkiem do kaw typu cappuccino czy latte macchiato.
Odkryj 5 pysznych przepisów na kawowe koktajle z napojem migdałowym i kokosowym
Mrożone cappuccino bananowo-migdałowe
Składniki (2 porcje):
- 250 ml napoju migdałowego Alpro Barista Almond (schłodzonego)
- 100 ml kawy przygotowanej w kawiarce
- 1 mały banan
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
- 150 g kostek lodu
Sposób przygotowania:
Przygotuj kawę w kawiarce. Odstaw do wystudzenia. Zblenduj następnie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do szklanek i od razu podawaj.
Latte migdałowe z kostkami espresso
Składniki:
- 1 filiżanka do espresso kawy z kawiarki
- 100 ml mleka migdałowego Alpro Barista Almond
Sposób przygotowania:
Kawę ostudź i następnie przelej do foremek. Jeżeli jest jej za mało, dopełnij foremki odrobiną wody. Włóż do zamrażalnika na 3-4 h. Następnie przełóż kostki z mrożoną kawą do wysokiej szklanki. Zalej całość mlekiem migdałowym. Gotowe!
P.S Możesz zaparzyć więcej kawy i zamrozić w postaci kostek lodu. Wówczas przygotowanie kawowego drinka zajmie Ci raptem kilka chwil.
Lawendowe latte
Składniki (na 1 porcję):
- 2-3 łyżki syropu lawendowego MONIN
- 60 ml kawy z kawiarki
- 200 ml zimnego napoju migdałowego Alpro
- lód
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki wsyp lód, wlej syrop oraz espresso. Całość dopełnij napojem migdałowym Alpro. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Mrożona mocha z miętą
Składniki (1 porcja):
- 125 ml napoju migdałowego lub kokosowego Alpro (schłodzonego)
- 60 ml kawy przygotowanej w kawiarce
- 30 ml syropu czekoladowego
- 20 ml syropu miętowego
- Kostki lodu
- Liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
W szklance umieść kostki lodu. Wlej kolejno syrop czekoladowy, miętowy, kawę (schłodzoną), a na koniec napój migdałowy lub kokosowy. Udekoruj liśćmi mięty.
Mrożona kawa z malinami
Składniki (na 1 porcję):
- 1/3 szklanki malin
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 60 ml kawy z kawiarki
- 150 ml zimnego napoju kokosowego Alpro
- lód
Sposób przygotowania:
Maliny umieść w rondelku, rozgnieć spodem łyżki lub widelcem. Wlej łyżkę wody i wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż maliny się rozpadną, a następnie przestudź.
W wysokiej szklance umieść sos malinowy oraz kilka kostek lodu. Wlej espresso oraz napój kokosowy Alpro. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Nasze przepisy na kawę z napojami roślinnymi traktujcie jako inspirację – dajcie się ponieść wyobraźni i odkrywajcie nowe kawowe smaki! 🙂