Są osoby, które traktują flat white na mleku owsianym jako śniadanie. Dzisiaj mamy dla Was opcję równie skutecznie stawiającą na nogi, jednak bardziej odżywczą i sycącą – aromatyczną owsiankę z kawą, którą przygotujecie w kilka chwil, a wprowadzi Was w dobry nastrój na cały dzień. Sami spróbujcie!
Kawowa owsianka
Jako największa fanka owsianki, postaram się Was przekonać, że to na pozór nudne śniadanie może smakować naprawdę pysznie. Szczególnie kiedy wzbogacimy je aromatem porannej kawy. Do zrobienia owsianki wykorzystałam espresso marca The Barn – Ethiopia Dambi Uddo, niemniej możecie użyć każdych ziaren, które aktualnie macie otwarte. Warto również wspomnieć, że nasze śniadanie jest w pełni wegańskie, dzięki użyciu napoju owsianego, np. Oatly. Mleko owsiane możecie zastąpić migdałowym, kokosowym, ryżowym – naprawdę jest w czym wybierać. Zachęcam Was do skorzystania z roślinnej alternatywy nie tylko ze względów ekologicznych, ale także z powodu właściwości prozdrowotnych oraz walorów smakowych. Na koniec, owsiankę uzupełniłam dużą ilością słodkich, soczystych owoców, chrupiącymi orzechami oraz kawałkami czekolady, w moim przypadku Willie’s Cacao Sambirano Gold Madagaskar. Pycha!
Płatki owsiane – właściwości
Kawowa owsianka poza tym, że świetnie smakuje, posiada także szereg korzystnych dla organizmu właściwości. Płatki owsiane między innymi wspomagają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu oraz są bogatym źródłem cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Zawierają witaminy E i K, witaminy z grupy B, żelazo, mangan, cynk i magnez. Jeśli macie możliwość, wybierajcie płatki mniej przetworzone, czyli płatki owsiane zwykłe lub górskie.
Dwa przepisy na owsiankę z kawą
Kawowa owsianka z dodatkami
Owsianka z espresso jest dokładnie tym czego potrzebujesz o poranku, czyli śniadaniem i kawą w jednym. Tak przygotowana daje zastrzyk pozytywnej energii i syci na długo. Co więcej, jest niezwykle uniwersalna, ponieważ możesz ją wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami: takimi jak świeże owoce, orzechy lub dobrej jakości czekolada.
Składniki:
- ½ szklanki (ok. 50 g) płatków owsianych górskich lub zwykłych
- 60 ml espresso lub mocnej kawy
- 200 ml napoju owsianego Oatly
- 1 łyżka syropu klonowego do smaku
- mała szczypta soli (odrobina soli wydobywa i podkręca smak owsianki)
Ulubione dodatki: borówki, truskawki, maliny, banan, orzechy, nasiona, gorzka czekolada, masło orzechowe, syrop klonowy.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać espresso lub kawą oraz napojem owsianym, opcjonalnie dodać odrobinę soli i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż płatki zmiękną i owsianka zgęstnieje. Jeśli owsianka zgęstnieje za bardzo można dodać więcej napoju owsianego.
- Gotową owsiankę podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Nocna owsianka kawowa
Nie masz czasu na długie przygotowanie posiłków i leniwe śniadania? W takim razie to owsianka stworzona dla Ciebie. Wystarczy 5 minut wieczorem, aby rano wyciągnąć z lodówki gotowe śniadanie, które tylko uzupełnisz dodatkami i możesz je zabrać na uczelnię lub do pracy. Co więcej, to doskonała opcja na cieplejsze dni, kiedy częściej sięgamy po zimne posiłki.
Składniki:
- ½ szklanki (ok. 50 g) płatków owsianych górskich
- 60 ml espresso lub mocnej kawy
- 100 ml napoju owsianego Oatly
- 1½ łyżeczki nasion chia
- 1 łyżka syropu klonowego lub do smaku
- mała szczypta soli (odrobina soli wydobywa i podkręca smak owsianki)
Ulubione dodatki: borówki, truskawki, maliny, banan, orzechy, nasiona, gorzka czekolada, masło orzechowe, syrop klonowy.
Przygotowanie:
- Do miski/słoiczka wsypać płatki owsiane górskie, nasiona chia, dodać syrop klonowy oraz opcjonalnie odrobinę soli, zalać świeżo zaparzonym espresso lub mocną kawą oraz napojem owsianym i dokładnie wymieszać.
- Całość przykryć/zamknąć i odstawić do lodówki na noc.
- Rano, gotową owsiankę można zjeść na zimno lub delikatnie podgrzać (nie gotujemy). Owsiankę podawać z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: jeśli owsianka wyszła zbyt gęsta, można rano dodać więcej napoju roślinnego i wymieszać. Jeśli owsianka jest zbyt rzadka, następnym razem należy dodać trochę mniej napoju owsianego.
Jesteście team słodkie, czy słone śniadanie? My z pewnością kawowe. Koniecznie dajcie znać jak wam smakowała nasza propozycja. Trzymajcie się!