Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
kawa mrożona z dodatkami
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Speciality

Kawa mrożona – przepis na nasz ulubiony napój z lodami! Jak go zrobić?

  • 23 czerwca 2020
  • 3 min. czytania
  • Anna Rumanek
Total
231
Shares
33
0
198
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Kawa mrożona – przepis na nasz ulubiony napój z lodami! Jak go zrobić?

Lato w pełni, budzą Cię ciepłe promienie słońca i pierwsze, o czym myślisz, to filiżanka aromatycznej kawy. Ale kiedy termometr pokazuje wysokie temperatury, ostatnie, na co mamy ochotę, to gorący napar. Wtedy mała czarna z kostkami lodu okazuje się wybawieniem. Jednak tym razem przygotowałam przepis na to, jak zrobić pyszną mrożoną kawę – nie tylko z kostkami lodu, ale i mnóstwem dodatków, na bogato, która doskonale sprawdzi się również jako orzeźwiający deser w postaci mrożonej kawy z lodami. Może nie codziennie, ale od czasu do czasu… Tak czy inaczej, nie musisz wykonywać wszystkiego krok po kroku, nasz przepis na kawę mrożoną  z lodami potraktuj bardziej jako inspirację do stworzenia własnego ulubionego, zimnego napoju z kofeiną na upalne lato.

Jak zrobić mrożoną kawę? Krok pierwszy: zadbaj o odpowiednią bazę z dobrego espresso

Po pierwsze, przyrządzając mrożoną kawę, należy pamiętać, że pomimo wielu dodatków, główną rolę odgrywa tutaj kawa i to ona decyduje o tym, czy ostatecznie napój będzie nam smakował, czy nie. Dlatego powinniśmy poświęcić jej szczególną uwagę, zadbać o to, aby pochodziła z dobrej palarni, była świeżo palona i odpowiednio mielona. Niemniej ważny jest sposób, w jaki ją przygotujemy. Tutaj najlepiej sprawdzą się intensywne espresso z ekspresu ciśnieniowego lub mocna kawa z kawiarki. Esencjonalny, mocny napar doskonale łączy się z mlekiem oraz innymi dodatkami, jednocześnie dalej wybijając się swoim charakterystycznym aromatem.

Ponadto, jeżeli nie chcesz, aby mrożoną kawę rozcieńczyły kostki lodu, możesz przygotować wcześniej kawowe kostki, które doskonale schłodzą napój, dodatkowo go wzmacniając. Oczywiście, jeśli obawiasz się, że kawa mrożona w kostkach dostarczy ci już zbyt dużo kofeiny, zmniejsz ilość espresso.

Dolewanie mleka do kawy mrożonej

Kawa mrożona z lodami, bitą śmietaną… i innymi dodatkami

Jak już wspomniałam, z rana wystarczy dobre cold brew lub czarna kawa z kostkami lodu, ewentualnie porcją mleka. Ale lato to także wakacyjny luz, beztroska i małe przyjemności. Dlatego w upalne letnie popołudnia częściej stawiamy na słodką kawę mrożoną z kremowymi lodami, kuszącą, puszystą warstwą bitej śmietany, zimnym mlekiem, syropami smakowymi, przyprawami i czekoladą. Boski!

Nie ukrywam, że aby pomieścić te wszystkie dobroci, potrzebna jest duuuża szklanka, najlepiej taka, która zapewnia utrzymanie temperatury, aby napój zbyt szybko się nie ogrzewał. Na koniec, kropka nad „i”, czyli słomka, koniecznie ekologiczna – i gotowe!

Kawa na zimno z lodami i syropem Mount Caramel

Syropy – kawa ze smakiem

Nawet idealnie przyrządzony napar z wysokogatunkowych ziaren potrzebuje czasami inspirującego towarzystwa. A syropy to magiczne mikstury, które jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki sprawiają, że kawa smakuje za każdym razem inaczej. Czekoladowy, orzechowy, waniliowy, amaretto, solony karmel, lawendowy oraz wiele innych ciekawych smaków na wyciągnięcie ręki. Wcale nie trzeba wyprawy do kawiarni, aby wypić dobrą smakową kawę na zimno. Co więcej, syrop z powodzeniem zastępuje inne słodziki, dlatego pomiń cukier. Łyżka, dwie, dodaj tyle, ile lubisz.

Skoro już wszystko jasne, przejdźmy do sedna…

Kawa mrożona z bita śmietaną i syropem

Jak zrobić mrożoną kawę z dodatkami? Przepis idealny na lato

Składniki (1 porcja):

  • podwójne espresso
  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub ulubiony syrop smakowy
  • ½ szklanki (125 ml) zimnego mleka zwykłego lub napoju roślinnego
  • gałka lodów śmietankowych lub waniliowych
  • ulubiona czekolada
  • kostki lodu lub zamrożone kostki kawy
  • bita śmietana

Przygotowanie mrożonej kawy z lodami krok po kroku:

  1. Przygotowane espresso posłodzić brązowym cukrem (jeżeli używasz) i schłodzić.
  2. Wysokie szklanki przez chwilę schłodzić w zamrażarce.
  3. Na dno szklanek wlać ulubiony syrop (jeżeli używasz), a następnie espresso.
  4. Dodać pół szklanki zimnego mleka, kostki lodu/kawowe kostki i zamieszać.
  5. Na koniec nałożyć gałkę lodów.
  6. Całość udekorować bitą śmietaną, syropem i tartą czekoladą.
  7. Podawać od razu po przygotowaniu, koniecznie z ekologiczną słomką.

Lodowata, słodka, mocna i uzależniająca… jednym słowem pyszna kawa mrożona z lodami. Korzystajcie, testujcie, modyfikuje do woli i koniecznie dajcie znać, czy udało Wam się znaleźć swoją ulubioną wersję. Słonecznego lata!

Pyszna kawa mrożona z lodami i syropem karmelowym

Total
231
Shares
Share 33
Tweet 0
Pin it 198
Anna Rumanek
Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Powiązane tematy
  • kawa
  • kawa mrożona
  • kawa na zimno
  • kawa z lodami
  • mrożona kawa z dodatkami
  • syrop do kawy
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Melitta Barista T Smart Czarny - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 3799.00 zł
Czytaj wpis

Sol - Zestaw 3 stalowych słomek + Wycior + Etui

  • Cena: 49.00 zł
Czytaj wpis

Rude Health - Napój migdałowy 1L

  • Cena: 14.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Fiammetta 3tz Turkusowa

  • Cena: 115.00 zł
Czytaj wpis

Hario Coffee Glass V60 - 280 ml

  • Cena: 79.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti New Brikka Restyling 4tz

  • Cena: 209.00 zł
Może Cię zainteresować
warszawa-pkin
Czytaj wpis
  • Lifestyle

Gdzie na spacer w Warszawie? Warszawskie trasy spacerowe z Warsaw Coffee Tour

  • 17 kwietnia 2021
  • Zuza Raubo
wegańskie smoothies z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Zdrowie

Kawowe smoothies na śniadanie? Czemu nie!

  • 14 kwietnia 2021
  • Anna Rumanek
espresso kwietnia Audun Coffee
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina

  • 1 kwietnia 2021
  • Kuba Kalusiński
przelew miesiaca tu cafe peru
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – kwiecień: Tu Café, Peru Roberto Perales Perez

  • 1 kwietnia 2021
  • Marcin Rzońca
muffinki kawowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Muffinki kawowe – przepis. Jak zrobić pyszne babeczki cappuccino?

  • 30 marca 2021
  • Anna Rumanek
drzemka kofeinowa - co to?
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Drzemka kofeinowa, czyli coffee nap. Sprawdza się czy nie?

  • 26 marca 2021
  • Wioletta Mosiej
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Lifestyle

Jak czyścić butelki i kubki termiczne?

  • 23 marca 2021
  • Krzysztof Włodek
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Wywiad: Od słowa do ziarna – Szymon Juszczyk z COFFEE PLANT

  • 19 marca 2021
  • Zuza Raubo

Hario

  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • zielona herbata

    Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?

    • 17 marca 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
  • kawowe serce

    Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

    • 25 lutego 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty grudnia recenzja

    Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

    • 10 grudnia 2020
    Czytaj wpis
Instagram
coffeedeskpl
Szybki flacik poleca się na dobrą sobotę 😙👌🏻 do zobaczenia w @kawiarniacoffeedesk 👀
Ekspres kolbowy w domu to nie rocket science ani kosmiczny wydatek 🚀
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Obserwuj
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
Szybki flacik poleca się na dobrą sobotę 😙👌🏻 do zobaczenia w @kawiarniacoffeedesk 👀
Ekspres kolbowy w domu to nie rocket science ani kosmiczny wydatek 🚀
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.