Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Ekspresy kolbowe

Ekspresy kolbowe do kawy to urządzenia wykorzystywane przede wszystkim przez profesjonalistów oraz miłośników tego napoju. Nie posiadają one zbyt wielu rozbudowanych funkcji czy też opcji dodatkowych - to klasyczne i tradycyjne rozwiązanie na parzenie kawy. Są zdecydowanie tańsze od popularnych obecnie ekspresów automatycznych, jednak ich obsługa jest bardziej skomplikowana i wymaga wprawy oraz podstawowych umiejętności. Samo przygotowanie kawy za pomocą kolbowych ekspresów do kawy trwa również dłużej. Użytkownik ma jednak możliwość kontrolowania każdego etapu jej parzenia, co stanowi pewien rytuał i przyjemność samą w sobie.


Ekspresy kolbowe do kawy - jak wygląda ich obsługa?


Parzenie kawy w ekspresie kolbowym przypomina rytuał. Na każdym etapie to użytkownik sam decyduje o tym, jak ostatecznie będzie smakować oraz wyglądać jego kawa. Podejmuje się decyzję w zakresie wyboru odpowiednich ziaren czy też stopnia ich zmielenia. Każdy pojedynczy wybór warunkuje jak bardzo napój będzie aromatyczny, jaki będzie stopień jego intensywności w smaku itp. Ekspresy do kawy kolbowe bardzo często są wykorzystywane przez najlepsze kawiarnie i profesjonalnych baristów, dla których parzenie kawy jest sztuką.
 

Ekspresy kolbowe z młynkiem czy bez?


Ekspresy kolbowe do kawy zazwyczaj nie są wyposażone w młynek służący do jej zmielenia. Korzysta się z osobnego urządzenia w tym zakresie. Niemniej jednak rynek oferuje również bardziej funkcjonalne rozwiązania, jak ekspresy kolbowe z młynkiem. Takie rozwiązanie pozwala na zaoszczędzenie miejsca i zachowanie większego porządku. Zmielone ziarna w przypadku tego rodzaju ekspresów kolbowych trafiają bowiem automatycznie do pojemnika na kawę i umożliwiają usprawnienie całego procesu jej
parzenia.
 

Ekspresy do kawy kolbowe - precyzja i wyczucie


Proces parzenia kawy w ekspresach kolbowych może wydawać się początkowo trudny i nieco skomplikowany. Obsługa urządzenia wymaga wprawy, ale także i praktyki. Zaparzenie kilkunastu filiżanek kawy pomaga w lepszym zrozumieniu swoich potrzeb i dopasowania każdego etapu parzenia do własnych, indywidualnych preferencji. Sam proces rozpoczyna się od zmielenia ziaren, choć wygodniejszym i praktyczniejszym rozwiązaniem mogą okazać się ekspresy kolbowe z młynkiem wbudowanym w urządzenie. Kawa powinna być mielona w odpowiednich proporcjach. To co zostanie najlepiej wyrzucić, ponieważ aromat i smak zwietrzeją bezpowrotnie. Klasyczne ekspresy kolbowe do kawy umożliwiają jednoczesne zaparzenie jednej filiżanki napoju, ewentualnie dwóch - w nowocześniejszych urządzeniach.

Ekspres kolbowy do kawy zazwyczaj obsługuje się w taki sam sposób. Zmielone ziarna należy przesypać do kolby i ugnieść przy pomocy tampera. Warto zachować na tym etapie spore wyczucie, ponieważ ziarna nie mogą zostać zbyt mocno ugniecione lub
też zbyt słabo. To wpłynie negatywnie na aromat oraz intensywność kawy, zaparzonej w kolbowym ekspresie do kawy.
 

Ekspres kolbowy - jak często i w jaki sposób go czyścić?


Ekspresy kolbowe do kawy wymagają regularnego czyszczenia. Proces ten jest nazywany Backflush i każdy posiadacz tego typu urządzenia powinien się z nim zaznajomić. Jak przebiega?

- pierwszym krokiem jest wyciągnięcie z portafiltra dziurkowanego sitka i założenie specjalnego, nazywanego ślepym sitkiem,
- do sitka wsypuje się specjalny proszek czyszczący (3g),
- następnie należy dopiąć kolbę do grupy kawowej i włączyć parzenie kawy. Po 5 sekundach parzenie musi zostać wstrzymane,
- po kolejnych 5 sekundach czynność należy powtórzy 3 razy,
- kolbę należy odpiąć i wyczyścić ślepe sitko z resztek proszku, które w nim pozostaną,
- 3 oraz 4 krok należy powtórzyć, ale nie korzystając już z proszku. Ma to na celu przepłukanie obwodu ekspresu kolbowego,
- następnie należy odpiąć kolbę i przepuścić przez grupę zaparzającą dużą ilość wody.

Ekspresy kolbowe do kawy wykorzystywane w kawiarniach, powinny być w ten sposób czyszczone każdego dnia. W warunkach domowych wszystko zależy od intensywności użytkowania. Warto jednak robić to regularnie, aby utrzymać urządzenie w jak najlepszym stanie. Kolbowe ekspresy do kawy wymagają każdorazowego mycia portaflitra.

Backflush to proces angażujący, wymagający czasu i mocno wpływający na sam ekspres kolbowy. Nie każde urządzenie może być w ten sposób czyszczone dlatego nabywając wybrany przez siebie model warto się zorientować, czy możliwe jest w nim zastosowanie tego sposobu czyszczenia. Ekspresy do kawy kolbowe dzięki starannej konserwacji dłużej zachowują idealny stan i nie wymagają napraw. W przypadku zaniedbania takich czynności należy natomiast liczyć się z tym, że może dojść do nieszczelności portaflitra oraz grupy kawowej. W efekcie drobinki kawy mogą osadzać się na dnie filiżanki.

Ekspresy kolbowe do kawy mają wiele do zaoferowania użytkownikowi. Każdy może w swoim domu poczuć się jak barista i zadbać o swoje doznania smakowe z filiżanką kawy o poranku. Taki ekspres wymaga jednak pewnych umiejętności, a proces parzenia kawy jest zdecydowanie wydłużony. Przypomina tradycyjny rytuał. W urządzeniu może być wbudowany młynek, a także specjalny pojemnik na kawę. To dodatkowe udogodnienia dla osób ceniących sobie mleczną kawę oraz bardziej funkcjonalne rozwiązania.

Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.