Rodzaje ekspresów do kawy – sprawdźmy, czym się od siebie różnią!
Wstajesz i powolnym krokiem zmierzasz do kuchni, sięgasz po ulubione ziarna i kawowy sprzęt. „Ah, gdyby ktoś zrobił tę kawę dla mnie, za mnie…” – myślisz. Ano jest to możliwe! Tym porannym pomocnikiem może się stać ekspres do kawy. Ekspres, który nie jedno ma imię. W poniższym wpisie przedstawiamy rodzaje ekspresów do kawy.
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: LELIT
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: FELLOW
Po co mi ekspres? Po co to komu?
Ekspres do parzenia kawy, niezależnie od jego rodzaju, jest w stanie przyspieszyć przygotowywanie czarnego napoju – cały proces parzenia, a zwłaszcza jego powtarzalność, leży po stronie maszyny. Odpowiednio potraktowany ekspres odwdzięczy się pysznie smakującą kawą za każdym razem. Po co więc kupować taki sprzęt? Powodów jest wiele więc zanim podejmiesz decyzję o zakupie, zobacz jakie są kategorie ekspresów i co można znaleźć w tym zautomatyzowanym świecie konstrukcji do parzenia kawy.
Full automat, czyli szybka czarno-biała kawa
Pierwszym rodzajem ekspresów do kawy, które trzeba wymienić są ekspresy automatyczne – bardzo ułatwiają codzienne parzenie kawy i są uodpornione na poranne wpadki niewyspanego człowieka – ich obsługa jest dziecinnie prosta. Nie ma jednak nic za darmo, ekspres przejmując na siebie większość odpowiedzialności, potrzebuje inwestycji w swoją konstrukcję, dlatego chcąc udomowić maszynę, która wyprodukuje esencjonalne espresso i kawy mleczne, musimy wydać minimum 2 tys. złotych. Będzie to jednak sprzęt, który posłuży nam przez wiele lat, dostarczając aromatycznej „małej czarnej” albo też „dużej białej”, gdy tylko tego potrzebujemy.
Zazwyczaj w budowie ekspresów automatycznych zawiera się młynek, który mieli tyle kawy ze zbiornika na ziarna, ile potrzeba do przygotowania wskazanej ilości kawy. Wiele z ekspresów posiada regulację stopnia mocy/wyrazistości przygotowywanej kawy, jak i możliwość wyboru napoju mlecznego, który chcemy uzyskać. Dla automatycznego baristy nie będzie więc problemem zaserwowanie nam americano, espresso doppio, cappuccino, latte macchiato czy innego napoju na bazie kawy i mleka. To drugie znajduje się w specjalnie wydzielonym pojemniku, z którego ekspres pobiera odpowiednią ilość do konkretnego napoju. Ekspres automatyczny wymaga więc dokładnego czyszczenia – zwłaszcza system spieniania mleka. Na szczęście w większości przypadków wszystko jasno jest wskazane w instrukcji obsługi i nie powinno stanowić dla nikogo większych trudności.
Jak przebiega zaparzanie kawy w automatycznym ekspresie ciśnieniowym?
Najczęściej całość ogranicza się do podstawienia naczynia i naciśnięcia kilku przycisków, czasem jednego. Kombinacja rurek, pomp, młynka, itd. – wszystko to jest ukryte poza wzrokiem konsumenta, aby niepotrzebnie nie niepokoić go zbędnymi szczegółami. Wśród rodzajów ekspresów automatycznych można najczęściej znaleźć te sprzężone z systemem spieniania mleka, co oszczędza czas jak i nie wymaga nabywania specjalnych umiejętności. Ot po prostu klikamy i pyszną kawę rano mamy. Prosto i przyjemnie.
Dla kogo jest ten rodzaj ekspresu do kawy?
Te typy ekspresów do kawy sprawdzą się dla zabieganych, potrzebujących porannej kawy, aby z energią ruszyć przeciw wyzwaniom codzienności. Przyda się również w biurze, domu, w którym często goszczą… goście, jak i u wielbicieli kawy pijących kilka filiżanek kawy dziennie.
Zalety:
- brak konieczności posiadania wiedzy z zakresu przygotowywania kawy,
- prosta obsługa,
- konstrukcja all-in-one: młynek, system do parzenia kawy oraz spieniania mleka w jednej, zbiorczej konstrukcji.
Wady:
- niskie możliwości personalizacji konkretnych napojów – polegamy na zaprogramowanych opcjach przez producenta,
- konieczność czyszczenia ekspresu „raz na jakiś czas” oraz sprawdzania czystości systemu spieniania mleka.
Jaki ekspres ciśnieniowy wybrać? Sprawdź tutaj!
Ekspresy automatyczne
Producent: JURA
Producent: JURA
Producent: JURA
Producent: JURA
Producent: JURA
Producent: JURA
Producent: MELITTA
Producent: MELITTA
Producent: MELITTA
Producent: MELITTA
Kolbowe ekspresy czyli kawiarnia w domu
Ekspresy kolbowe stanowią swojego rodzaju kalkę ekspresów widywanych w kawiarniach. Ich konstrukcja zdaje się być małą wersją kawiarnianej bestii – serca wszelkich kaw serwowanych przez wykwalifikowanych baristów. Taka udomowiona wersja wymaga trochę wiedzy i pewnej części baristycznych umiejętności. Będzie to więc idealny wybór dla osób chcących uczyć się parzenia kawy oraz poszerzających swoją wiedzę i umiejętności w serwowaniu kawy. W tych urządzeniach system mleczny jest samoobsługowy. Co oznacza tyle, że spienianie mleka odbywa się po stronie domowego coffee geeka. Wszystko to za pomocą dyszy do spieniania.
Ceny ekspresów kolbowych zaczynają się od niższych niż w przypadku ekspresów automatycznych, ze względu na prostszą technicznie budowę, ale sięgają kwot przeszło 30-tysięcznych, np. za legendarne konstrukcje osławionej „LaMy”.
W tym rodzaju ekspresów możemy dużo eksperymentować z finalnie uzyskiwanym napojem – możemy zmieniać ilość, czyli dozę kawy, zmianie ulec może również ilość wody na parzenie wstępne, tzw. „preinfuzję” oraz stopień ubicia kawy tamperem – ciężkim rodzajem „przycisku” do ubijania kawy w kolbie. Każda z tych poszczególnych regulacji pozwoli uzyskać inaczej smakującą kawę – witaj świecie nieskończenie różnych doznań sensorycznych. Czyszczenie odbywa się na bieżąco – po każdym parzeniu kawy lub ciągu parzeniu kaw z rzędu.
Jak przebiega zaparzanie kawy w kolbowym ekspresie ciśnieniowym?
Po wybraniu odpowiedniego sitka, czyli pojemnika na zmieloną kawę, umieszczenia w nim kawy i zadokowania całości w ekspresie zaczyna się parzenie. Waga do odmierzania zmielonej kawy jak i „uzysku”, czyli kawy zaparzonej w filiżankach, może okazać się niezwykle użyteczna. Następnie w dzbanku do spieniania mleka, jeśli chcemy przygotować wersję mleczną kawy, za pomocą dyszy spienia się mleko, które wirując nabiera jogurtowo-kremowej konsystencji. Tak przygotowane składniki można łączyć techniką latte-art’u. Ekspres kolbowy jest więc idealny dla osób lubiących „zabawę” z kawą, testowanie i przede wszystkim świadomą naukę coraz to lepszego traktowania brązowych ziaren, aby wycisnąć, pod ciśnieniem rzecz jasna, to, co w nich najlepsze.
Dla kogo jest ten rodzaj ekspresu do kawy?
Dla kawowych entuzjastów, coffee geeków, baristów i wszystkich osób chcących szlifować zdolności przygotowywania espresso i kaw mlecznych na jego bazie.
Zalety:
- doskonała opcja dla każdego zawodowego baristy chcącego przygotowywać profesjonalną kawę w domu,
- idealna konstrukcja dla hobbystów kawy chcących rozwijać swoje umiejętności,
- dobre urządzenie do ćwiczenia latte artów w domu.
Wady:
- wymaga trochę wiedzy i umiejętności baristycznych,
- błędy w obsłudze będą przekładały się na smak kawy, który przy nieprawidłowym parzeniu może być dużo gorszy niż w przypadku ekspresów automatycznych.
Jaki ciśnieniowy ekspres kolbowy wybrać? Sprawdź tutaj!
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: LELIT
Producent: RANCILIO
Producent: SAGE
Producent: RANCILIO
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: LELIT