Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
latte macchiato
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić latte macchiato? Przepis na kawę warstwową w domu

  • 15 marca 2020
  • 3 min. czytania
  • Anna Rumanek
Total
30
Shares
27
0
3
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Jak zrobić latte macchiato? Przepis na kawę warstwową w domu

Kawa niejedno ma imię. A inspiracje w tym temacie najlepiej czerpać z pewnego źródła, czyli słonecznej Italii. Dlatego dzisiaj pokażę Wam klasyczny, włoski przepis na to, jak zrobić latte macchiato we własnym domu. Bo kto od czasu do czasu nie ma ochoty zamienić małej czarnej na dużą białą kawę warstwową?

Latte macchiato – proporcje i pochodzenie nazwy

Nazwa „latte macchiato” dosłownie znaczy „splamione mleko” i pochodzi od kawowej plamki, która powstaje na mleku po dolaniu porcji espresso. Co więcej, doskonale obrazuje proporcje zachowane między kawą a mlekiem, gdzie zdecydowanie dominuje to drugie. Dzięki dużej ilości mleka napój jest wyjątkowo delikatny i aksamitny. Dodatkowo, składniki latte macchiato tworzą trzy fantazyjne warstwy (gorące mleko, espresso i mleczna pianka), które w wysokiej szklance prezentują się niezwykle efektownie i które tuż przed wypiciem napoju powinno się wymieszać. Dlatego z kawą trzywarstwową podaje się również łyżeczki na długim trzonku.

latte macchiato - jak zrobić

Morze mleka – jak zrobić warstwy na kawie?

Jak już wspomniałam, obowiązkowym składnikiem, aby zrobić latte macchiato, jest mleko… dużo mleka, które nadaje kawie subtelną słodycz i aksamitną teksturę. Ale żeby uzyskać atrakcyjną warstwę puszystej mlecznej pianki i efektowną kawę 3-warstwową, konieczny będzie sprzęt do spieniania mleka. W tym celu można użyć ręcznego spieniacza, niezwykle prostego w użyciu, a dającego naprawdę świetny efekt. Kilka ruchów i dzieje się magia – domowe latte macchiato będzie smakowało idealnie! Warto także pamiętać, że dodatek mleka nieco osłabia wchłanianie zawartej w kawie kofeiny, dlatego na tego typu napój można sobie pozwolić również w późniejszej porze dnia.

Kawowy sukces

Mimo wszystko to nie mleko w tej historii jest najważniejsze. Kluczem do sukcesu jest intensywne espresso, decydujące o mocy, aromacie oraz wyrazistości całego napoju. Bez problemu wyczujemy w nim świeżość ziaren, właściwe palenie czy jakość mielenia. Zatem nie żałujcie dobrej kawy!

Latte macchiato – jak zrobić kawę pełną smaku, ale i słodyczy?

Orzechowy, karmelowy, cynamonowy, czekoladowy i wiele innych smaków doskonale komponują się z mleczną latte macchiato. Naturalne syropy sprawią, że Wasza kawa warstwowa będzie za każdym razem smakowała inaczej i stanie się słodkim napojem, który z powodzeniem może zastąpić deser.

latte macchiato z syropem mount caramel

A teraz przejdźmy do czynów!

Jak zrobić latte macchiato? Przepis na kawę warstwową w domu:

Składniki (1 porcja):

  • ½ szklanki (125 ml) mleka 2% lub 3,2%
  • espresso

Dodatkowo:

  • 1–2 łyżki ulubionego syropu (opcjonalnie)
  • cynamon, kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej szklanki dodać jedną lub dwie łyżki ulubionego syropu (opcjonalnie).
  2. Mleko lekko podgrzać (musi być zdecydowanie chłodniejsze niż kawa) i spienić za pomocą spieniacza do mleka.
  3. Spienione mleko przelać do przygotowanej szklanki (można sobie zostawić łyżkę piany, żeby zakryć plamkę po dolewaniu kawy) i odczekać około minuty, po tym czasie mleko powinno się rozwarstwić.
  4. Do mleka po ściance szklanki lub po łyżce delikatnie wlać gorące espresso i dołożyć resztę pianki.
  5. Całość można oprószyć cynamonem lub kakao. Kawa warstwowa gotowa!

Testujcie ten przepis na domowe latte macchiato i koniecznie dajcie znać, czy udało Wam się uzyskać idealne warstwy. Powodzenia i słonecznego dnia!

Jak przygotować kawę 3-warstwową?

Total
30
Shares
Share 27
Tweet 0
Pin it 3
Anna Rumanek
Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.me. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Powiązane tematy
  • ekspres automatyczny
  • espresso
  • kawa
  • kawa z mlekiem
  • kawiarkaekspres do kawy
  • kawy mleczne
  • latte
  • latte macchiato
  • syrop
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Bialetti Rainbow 6tz Błękitna

  • Cena: 119.00 zł
Czytaj wpis

Mount Caramel Dobry Syrop - Karmel Solony 200 ml

  • Cena: 16.50 zł
Czytaj wpis

Arcaffe Mokacrema 1kg

  • Cena: 109.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Cappuccinatore Vetro 6tz - ręczny spieniacz do mleka 330ml

  • Cena: 125.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Moka Induction 6tz Czerwona

  • Cena: 215.00 zł
Czytaj wpis

Rhinowares Barista Milk Pitcher - dzbanek niebieski 360 ml

  • Cena: 75.00 zł
Czytaj wpis

Jura ENA 8 Sunset Red

  • Cena: 3999.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Tuttocrema - ręczny spieniacz do mleka 330ml

  • Cena: 135.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności