Kawowe przepisy

Drożdżowo-czekoladowo-kawowe less waste!

Espresso wystygło, kiedy trzeba było pobiec na calla? Automatycznie zaparzone dwa, kiedy potrzebne jest tylko jedno? Tyle cupcake’ów z fusów, że nie nadążasz z peelingami i nawożeniem kwiatów? Mamy na to sposób – ciasto o tym jak inaczej wykorzystać kawowe resztki. Espresso w kremie, fusy w kruszonce! Drożdżowe, czekoladowe podwójnie kawowe (może być wręcz potrójnie, jeżeli zjecie je w towarzystwie ulubionej kawy).

Kawa i czekolada to bez wątpienia połączenie idealne. Nie od dziś wiadomo, że kawa w przerwie na lunch z kostką (może trzema) ulubionej czekolady smakuje lepiej. A mocca? Przecież to dowód na to, że czekolada i kawa są wręcz dla siebie stworzone. 

Co gdyby pójść o krok dalej i zamknąć to wspaniałe połączenie między warstwami delikatnego, drożdżowego ciasta? Dodając do tego chrupiącą kruszonkę z wyrazistą nutą kawy? Nic innego jak kumulacja czystej przyjemności. 

Takie ciasto jemy jeszcze ciepłe (bo jak się mu oprzeć?), z filiżanką espresso z ziaren z Brazylii, które idealnie wpasuje nam się w czekoladowy motyw, dodając przy tym nieco orzechowych nut, albo z kubkiem ulubionej kawy przelewowej z ziaren z Kolumbii, gdzie oprócz czekolady, dla równowagi znajdziemy też nieco owocowych nut. O czekoladzie i owocach można pisać kolejne historie. 

Skoro czekolada tak wspaniale łączy się ze wszystkim, to chyba nie ma na co czekać! Tabliczki czekolady w dłoń i pieczemy dziś ciasto.

Drożdżowe z czekoladą, kawą i kruszonką

Składniki:

ciasto:

400 g mąki pszennej 550 100 g cukru
6 g suszonych drożdży szczypta soli

2 jajka
170-180 ml letniego mleka (może być mleko roślinne)
80 g miękkiego masła

krem:

130 g gorzkiej czekolady 30 g miękkiego masła podwójne espresso szczypta soli

kruszonka:

150 g mąki
150 g brązowego cukru
15 g kawy pozostałej z parzenia espresso
75 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy. Dodajemy jajka i powoli wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego (lub ręcznie) przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy kolejne 4-5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-80 minut.

Składniki na krem czekoladowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ręcznie bądź za pomocą malaksera. Chłodzimy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na prostokąt grubości ok. 3-4 mm. Smarujemy całość czekoladowym kremem i zawijamy zaczynając od dłuższego boku. Rulon przekrawamy na pół i zaplatamy naprzemiennie, tworząc coś w rodzaju warkocza. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawiamy na 35 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem dobrze studzimy.

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Nowy dripper od April – jak wypada na tle innych zaparzaczy?

Nareszcie dotarły do nas drippery marki April. Wielu z Was zastanawia się pewnie, czy warto…

3 dni ago

Spojka – kosmiczna palarnia w naszej ofercie!

Do Coffeedesk trafiła nowa palarnia Spojka, prosto z malowniczego Preszowa! Jej opakowania przyciągają wzrok nie…

5 dni ago

Czarne latte – jak działa i jak je przygotować?

Czarne latte (charcoal latte) szturmem podbija internet. Co to właściwie jest, jak działa, czym smakuje…

2 tygodnie ago

Malinowe tonic espresso!

W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…

2 tygodnie ago

Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour

Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…

3 tygodnie ago

Clever – jak łatwo zaparzyć dobrą kawę?

A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…

3 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej