Bariści

Ranking najlepszych kaw ziarnistych 2023 – ulubione kawy baristów z Wilczej

Czy nielimitowany dostęp do najlepszego sprzętu oraz ziaren speciality sprawi, że już nigdy więcej nie będziesz miał ochoty na tę samą, zupełnie powtarzalną filiżankę kawy i już zawsze będziesz pragnął pić tylko nowości? Nic bardziej mylnego. My, bariści, mamy swoich niezastąpionych, kawowych ulubieńców. Oto nasz ranking najlepszych kaw ziarnistych na 2023 rok według baristów z naszej kawiarni – idealne do ekspresu i alternatyw!

Do wyboru do koloru – najlepsze kawy ziarniste

Na co dzień stoję za barem na Wilczej – praca w kawiarni speciality, która jest jednocześnie sklepem stacjonarnym i internetowym, to bez wątpienia marzenie niejednego kawosza. Wyobraźcie sobie całe masy kolorowych paczek z najróżniejszymi kawami, które codziennie przewijają się przez kawową półkę na Wilczej. Nie będę ukrywać – jest tego od groma. Za każdym razem, gdy pojawi się jakaś intrygująca nowość, mamy możliwość zabrać ją sobie na bar i przetestować. Czy jest to jedyna w swoim rodzaju okazja, dzięki której możemy się kawowo rozwijać oraz zyskujemy możliwość polecania gościom coraz to nowszych ziaren? Pewnie, że tak! Aczkolwiek, prawda jest taka, że po jakimś czasie pracy w kawiarni każdy z nas ma już swoje sprawdzonych, godnych polecenia kawowych faworytów. Jakie są najlepsze kawy ziarniste wg naszych baristów? Czas na nasz własny, wewnętrzny ranking najlepszych kaw – do ekspresu i nie tylko!

Team Brazylia – nasz ranking najlepszych kaw ziarnistych z Brazylii

Klasyczne „brazylki” cieszą się wśród naszych baristów ogromnym powodzeniem. Dlaczego? Tak się składa, że kawa z Brazylii jest jedną z tych kaw, którą zawsze mamy na szybkim przelewie, więc możemy się nią delektować dosłownie od samego rana. Ziarna z Brazylii charakteryzują się niską kwasowością i mocno czekoladowo-orzechowymi nutami. Świetnie smakują z rana, na przerwie w pracy lub po pracy. Nasi ulubieńcy? Jaka kawa ziarnista z Brazylii do ekspresu? Aguas de Marco z warszawskiej palarnii Simplo to najlepsza kawa ziarnista w rankingu naszego menagera – Sowy. Chwali on ją sobie za powtarzalność oraz za to, że zawsze wychodzi dobra – w domu, w pracy czy z kranówy.

Tuż za nią znajduje się niezastąpiona Fazenda Miaki od Auduna, która jest naszym bestsellerem i najczęściej polecaną kawką przez nasze baristki – Karolę, Zuzię i Monikę. Jest ona powtarzalna, mocno czekoladowa i dobra o każdej porze dnia (i nocy!).

Karolina poleca pić Brazylię tylko w takim pięknym kubku! +10 do smaku 🙂
Kiedy Monika ma w ręku filiżankę Fazendy Miaki nic nie jest w stanie zepsuć jej humoru
Zuzia poleca delektowanie się Brazylią na balkonie lub tarasie!

Team Etiopia – ranking kaw ziarnistych z Etiopii

Ziarna z Etiopii swoją popularnością dorównują Brazylii, najprawdopodobniej dlatego, że jest to kolejny, zawsze dostępny, szybki przelew i jest on zupełnym przeciwieństwem tego pierwszego – bardziej kwasowy i mocno owocowy, gotowy by zadowolić każdego miłośnika kawy z Afryki. Prócz szybkiego przelewu, bardzo cenimy sobie Etiopię na dripie oraz AeroPressie i często parzymy ją też w domowym zaciszu. Do tej grupy należę ja (nie ma nic lepszego niż dobra Etiopia o poranku, słowo daję!), Ola, która również jest baristką na Wilczej.

Oto i ja z filiżanką Etiopii – mniam!

Nasze ulubione ziarna z rankingu kaw ziarnistych to Welena oraz Guji od Johan&Nyström, ponieważ cechują się one dużą powtarzalnością i bardzo trudno je „zepsuć” – zawsze smakują świetnie! Wśród naszych baristów znalazł się również rodzynek Robert, który jako swoją ulubioną Etiopię wskazał tę z regionu Nensebo, z dosłownie każdej palarni (aczkolwiek przyznaje, że w tym roku pił bardzo dobrą kawę z palarni Gardelii, również z Nensebo). Jego zdaniem region ten charakteryzuje się bardzo owocowymi nutami, z których w szczególności wyróżniają się truskawki.

Robert raczący się Etiopią z regionu Nensebo

Kawa ziarnista w rankingu z całej reszty świata

Nie zrozumcie nas źle, ten ranking nie przedstawia wszystkich kaw ziarnistych, jakie kochamy – prócz stałych faworytów lubimy też oczywiście eksperymentować, ponieważ to właśnie podczas eksperymentowania możemy odkryć nowości, które staną się bliskie naszym sercom. Tak też właśnie było w przypadku Gosi oraz Tomka. Gosia zakochała się w Gwatemali Co-Changers od Hard Beans. Za co ją kocha? Za to, że zawsze wychodzi soczysta i słodka oraz za to, że część dochodu z paczki jest przeznaczona na wsparcie gospodarki zarządzania odpadami w dwóch kawowych regionach Gwatemali: Huehuetenango i Acatenango.

Gosia poleca Wam Gwatemalę Co-Changers od Hard Beans – to kawa w dobrej sprawie

Jeśli chodzi o Tomka, jest on szczególnym fanem kaw z palarni Gardelli – szczególnie tych z Competition Series, ponieważ zawsze charakteryzują się one bogatą gamą smaków. Tomek wskazuje również na to, że bardzo fajnie jest z nimi poeksperymentować – lubi testować na nich mistrzowskie przepisy zwycięzców Mistrzostw Brewers Cup.

Tomek rozsmakowuje się w kawach od Gardelli’ego – poleca je fanom kawowych eksperymentów

Ranking kawy ziarnistej 2023 – podsumowanie

Biorąc pod uwagę rozstrzał w naszych preferencjach, stworzenie ostatecznego rankingu z najlepszymi kawami ziarnistymi byłoby dość trudne. Żeby uniknąć zbędnych komplikacji, zgodnie uznajemy, że wszystkie wymienione kawy są po prostu pyszne – i wszystkie polecamy Wam z czystym sumieniem 😉

A Wy? Podzielacie zdanie naszych baristów? Może też macie jakichś kawowych faworytów wśród dobrych kaw ziarnistych, którymi moglibyście się z nami podzielić? 🙂

Wiktoria Martyniec

Obecnie kończę studia i pracuję za barem na Wilczej. W kawę speciality wkręciłam się jakieś 3 lata temu, poczynając od samodzielnych prób zaparzenia "idealnego" dripa ze zmielonej Illy. Moja największa pasja i obsesja? Tommy Cash.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Wiktoria Martyniec

Recent Posts

Malinowe tonic espresso!

W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…

3 dni ago

Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour

Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…

5 dni ago

Clever – jak łatwo zaparzyć dobrą kawę?

A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…

1 tydzień ago

Kawa mrożona z nutellą – słodki deser na ciepłe dni!

Zima ma swój urok, ale pewnie zdecydowana większość z nas cieszy się na powrót długich…

1 tydzień ago

Kawa po japońsku, czyli nowy zaparzacz Cerapotta

Trafił do mnie nowy gadżet prosto z Japonii – Cerapotta. Wyobraźcie sobie: żadnych papierowych filtrów,…

1 tydzień ago

Kawa z lemoniadą, czyli wariacja na temat lemon espresso!

Orzeźwiający łyk zimnej kawy w gorące, letnie dni - brzmi jak coś za czym tęsknicie?…

2 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej