Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa z Afryki

Afryka to kontynent o żyznych glebach, zróżnicowanym klimacie i historii, a jego ziemia wydaje na świat drogocenne owoce kawowca, których ziarna podbiły Europę. Kawa afrykańska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Co tu dużo mówić, Afryka to prawdziwa kolebka kawy.

Owoce kawowca to wybredne rośliny, aby wzrastać i owocować potrzebuje bardzo specyficznych warunków klimatycznych. Kawa rośnie pomiędzy zwrotnikami raka i koziorożca, wystarczy otworzyć atlas z podstawówki, żeby zdać sobie sprawę, że 90% Aryki leży dokładnie pomiędzy zwrotnikami. Kawa afrykańska jest więc jedną z najbardziej popularnych, z prostego powodu — a Afryce po porostu rośnie najwięcej kawy! W przeciwieństwie do Ameryki Południowej, gdzie Brazylia jest największym eksporterem kawy na cały świat, Afryka podzielona jest na mniejsze państwa, zróżnicowane terenem i kulturą. Kawy z Afryki to aż 39% światowej produkcji kawy.


Smak kawy z Afryki


Jak jest najlepsza kawa z Afryki? Na to jak będzie smakowała kawa ma wpływa wiele czynników. Przede wszystkim zależy to od gleby, w której rośnie kawowiec, ilości opadów i nasłonecznienia, a także od tego jakie rośliny sąsiadują z kawą, bo w wielu miejscach kawa rośnie w symbiozie z owocami i ziołami. O tym czy kawa będzie smaczna decyduje także czas zbioru. Jeśli kawa pochodzi z farmy produkującej specialty, możemy mieć pewność że wisienki kawowca zostały zebrane w odpowiednim momencie, a do zbioru nie trafiły owoce z defektami lub z całymi gałązkami jak zdarza się to na przemysłowych farmach kawowca.

Metoda obróbki również wpływa na finalny efekt w filiżance. Kawy obrabiane metodą mytą tzw. washed będą czystsze w smaku i delikatniejsze. Kawy które zostały przygotowane za pomocą tradycyjnej metody na sucho tzw. natural będą miały w sobie dużo konfiturowej słodyczy i cierpkości. Pośrednia metoda zwana honey łączy obie powyższe metody i daje wyraziste, ale czyste w smaku kawy. To jak kawa zostanie wypalona przez roastera najbardziej wpływa na ostateczny smak kawy. To od niego zależy czy kawa zachowa wspomnienie owocu, którym kiedyś była, czy zostanie ono spalone i zastąpione płaskim powidokiem cierpkości. Kawy palone jasno i średnio będą miały w sobie dużo smaku, słodyczy, owoców, ziół i naturalnej goryczy, która pochodzi z kofeiny. Kawa z Aryki wypalona ciemno lepiej łączy się z mlekiem i nie jest tak kwasowa jak ta z jasnego wypału.


Różnice pomiędzy krajami


Kawy afrykańskie kojarzone są zazwyczaj z ziarnami z Kenii i Etiopii, ale nie tylko te dwa kraje zajmują się uprawą i obróbką owoców kawowca. Kawa z Afryki to również mniej znane kraje zarabiające w kawowym sektorze, takie jak Rwanda, Tanzania, Burundi i Kongo.

Kawa z Etiopii pochodzi z prawdziwej ojczyzny kawy — to tam odkryto pobudzające działanie owoców z krzewu kawowca, kiedy według legendy kozy, które go zjadły, były niezwykle ożywione. I nic dziwnego, sam owoc kaowca jest bogaty w kofeinę, a odpowiednio obrobione ziarenko stało się stałym elementem w życiu ludzi na całym świecie. Kawa z Etiopii znana jest ze swojej wysokiej kwasowości pełnej cytrusów, miodowej słodyczy, winnego aromatu i smaku. To harmonijne kawy, które zachwycą wszystkich koneserów specialty, którzy nie boją się owocowego uderzenia. Kawa z Kenii to przede wszystkim słodka, owocowa kawa, która rośnie w górzystym terenie. Kenia to kraj przodujący w produkcji kawy wysokiej jakości. Odpowiednia dbałość o uprawę i staranne zbiory, sprawiają, że z tego kraju pochodzi wiele wspaniałych kaw specialty. Kawa z Kenii z całą pewnością nie smakuje jak tradycyjne, czekoladowo korzenne kawy z Brazylii — to owocowe szaleństwo, wspaniały aromat i niezły zastrzyk kofeiny.

Kawy z Rwandy, małego górzystego kraju, zachwycają różnorodnymi kawami. Wulkaniczna gleba zapewnia krzewom kawowca optymalne warunki rozwoju, wysokie położenie kraju trzyma szkodniki z dala od roślin, a słońce sprawia, że owoce kawowca dojrzewają szybko. Ta kawa z Afryki ma w sobie dużo owocowego smaku, ale także nieco czekoladowych, karmelowych wątków. Warto dać jej szansę jeśli lubimy kawy z Kenii i Etiopii.

Kawa z Tanzanii to ciekawa propozycja dla wszystkich fanów speciality. Kawa z tego regionu ma intensywny smak, jagodowe nuty przeplatane delikatną, herbacianą goryczą. Nie wahajcie się jeśli jesteście otwarci na nowe doznania smakowe!

Kawy z Burundi zyskały już miano kultowych w świecie kawy. Znajdziecie w nich dużo owocowej słodyczy, ale też bardziej zbalansowany smak czekolady. Jeśli uda Wam się dorwać Burundi z takich palarni jak HAYB, Fjord czy Hard Beans, możecie mieć pewność, że wasze kubki smakowe czeka prawdziwa uczta.

Kawy z Afryki w zależności od kraju pochodzenia będą smakowały nieco inaczej, jednak zawsze odnajdziemy w nich delikatną kwasowość owoców, zbalansowanie goryczy, słodyczy i kwasowości oraz herbaciane nuty. Kawa afrykańska to doskonały wybór dla osób szukających w kawie niebanalnych smaków i aromatów. Kawa z Afryki to także doskonały pomysł na prezent dla każdego fana dobrej kawy. Wybierając kawę z tego kontynentu, możecie mieć pewność, że nie będzie to nudna przygoda!


Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.