Kawa

Espresso grudnia, czyli jak przekonać rodzinę do kawy speciality

Przyszedł grudzień, świąteczny szał zbliża się wielkimi krokami. Sprzątanie, prezenty, spotkania ze znajomymi, aż w końcu rodzinna celebracja świąt Bożego Narodzenia! Żeby mieć na to wszystko energię, wszyscy potrzebujemy kawy, najlepiej takiej jak… samba! Żywej, rześkiej i latynoamerykańskiej. Właśnie taka jest grudniowa Brazylia Samambaia z dobrze znanej palarni Hard Beans z Opola. Jej wyjątkowa moc daje możliwość zarażenia bakcylem kaw wysokiej jakości całej rodziny obecnej przy wigilijnym stole! Jak? Wystarczy podążać za następującymi, prostymi krokami!

I. Otwórz paczkę i zmiel kawę.

Dzięki powyższemu wszyscy domownicy poczują aromat brazylijskiego Yellow Bourbona. Ja po wrzuceniu do młynka i zmieleniu na 11 klików na Comandante poczułem masło orzechowe, deserową czekoladę oraz aromat słodkich śliwek

II. Do kawiarki wlej wodę, wsyp kawę, zakręć mocno górną część i nastaw na średni ogień.

Dzięki temu po całym domu rozniesie się piękny aromat kakao oraz szarlotki! Po około minucie kawa będzie gotowa do spożycia.

III. Przelej kawę do serwera i rozlej do filiżanek wszystkich domowników.

Smak obecny w filiżance osób uwielbiających kawę bez dodatku mleka będzie intensywnie czekoladowy z lekko kwasowym lecz nie dominującym finiszem dojrzałych jabłek. Najwięcej w nim będzie słodyczy, która wraz z goryczą będzie uzupełniona w subtelny sposób przez kwasowość. Prawdziwa feeria świątecznego smaku rozpocznie się po dodaniu do tej kawy mleka lub napoju roślinnego. Ja użyłem napoju owsianego od Minor Figures, który, połączony z naparem z kawiarki, smakował niczym czekolada z domieszką chai latte.

IV. Wsyp ziarno do domowej maszyny do espresso!

W święta dzieją się cuda, stąd załóżmy, że po pierwszym dniu świąt w Waszych kuchniach pojawią się profesjonalne młynki oraz ekspresy ciśnieniowe (czego BARDZO Wam życzę)! Jeżeli te niespodzianki się spełnią to najlepszym przepisem dla naszej klasycznej kawy z Brazylii będzie 18 gramów dozy oraz 34 gramy w filiżance uzyskane w czasie 23 sekund. Dzięki takiej recepturze lekka kwasowość uwydatni się i w połączeniu ze słodyczą i goryczką czekolady da świetny balans!

V. Lub zaparz je w ekspresie przelewowym…

A co, jeżeli Twoja rodzina jest bardzo liczna i sceptyczna do kwaskowych smaków? Wrzuć grubo zmieloną Samambaię do koszyczka ekspresu przelewowego w proporcjach 55 gramów kawy na 1 litr wody i po paru minutach ciesz się delikatną, orzechowo-jabłkową kawą!

I ciesz się rodzinną atmosferą!

Wesołe święta idą w nierozłącznej parze ze smaczną kawą więc na cały nadchodzący miesiąc życzę Wam słodyczy i balansu które znajdziecie w każdej filiżance Brazylii Samambai od Hard Beans Coffee Roasters!

Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

3 dni ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

2 tygodnie ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

2 tygodnie ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

3 tygodnie ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 miesiąc ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej