Herbata

Herbata – gdzie i jak rośnie?

Choć chętnie i często pijemy herbatę na co dzień, powszechnie niewiele wiemy o uprawie tej rośliny na świecie. Gdzie odbywa się uprawa herbaty na świecie i w jakich warunkach rośnie? Warto przyjrzeć się procesowi powstawania jednego z najpopularniejszych naparów jeszcze przed etapem obróbki – choćby po to, by wiedzieć jak wybrać herbatę najlepszej jakości i ulubionego rodzaju!

Jak rośnie herbata?

Herbata, którą znamy z filiżanek, to liście rośliny camellia sinensis, które zostały poddane obróbce odpowiedniej dla poszczególnych rodzajów herbaty. Wszystkie 6 typów herbaty – biała, zielona, żółta, oolong, czarna i pu-erh – powstaje z liści tej samej rośliny, odróżnia je tylko metoda obróbki. Krzewy herbaty osiągają najczęściej na plantacjach wysokość około 1,5 metra ze względu na wygodę zbioru, chociaż roślina ta bez ingerencji człowieka mogłaby osiągnąć postać drzewa o wysokości nawet 7 metrów. Podczas zbiorów z krzewów zrywa się najświeższe, jasne listki z samego czubka – tylko około 2 listków z każdej rośliny. 

Warunki uprawy herbaty

Herbata, podobnie jak kawa, to wymagająca roślina, która potrzebuje specyficznych warunków dla dobrego wzrostu. Roślina ta rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie, w którym roczna suma opadów wynosi około 1000 mm, na terenach górzystych i wysokości minimalnej 1200 m n.p.m. a maksymalnej nawet 2100 m n.p.m. Im wyżej położona plantacja, tym wolniej wzrasta roślina, ale też tym bardziej kompleksowe aromaty znajdziemy w filiżance. Ze względu na te warunki uprawy, herbatę do dziś zbiera się ręcznie – to, co znajduje się w naszych filiżankach to efekt ręcznej pracy wielu ludzi. 

Gdzie rośnie herbata? Plantacje herbaty na świecie

Ze względu na wymagające warunki, uprawa herbaty w Polsce jest niemożliwa, rośnie ona tylko w niektórych krajach na świecie o odpowiednim klimacie. Gdzie w takim razie uprawia się herbatę? Uprawy herbaty zlokalizowane są w około 50 krajach – głównie w Azji, ale również w Afryce i Ameryce Południowej. Największym jej producentem są Chiny, a kolejnymi Japonia, Indie, Indonezja, Sri Lanka (dawniej Cejlon, skąd znana nazwa herbaty), Pakistan, Malezja, Birma, Wietnam, Iran czy Turcja. Gdzie jeszcze uprawia się herbatę? W Afryce herbatę uprawia się w Kenii, a w Ameryce Południowej w Brazylii, Argentynie i Peru. Każdy z krajów prowadzi uprawy w konkretnych regionach – niektóre z nich dobrze znamy, ponieważ używane są powszechnie do określenia rodzajów herbaty. W Chinach są to: Yunnan, Syczuan, Hunan, Fujian i Zhejiang, w Indiach: Assam i Darjeeling a na Sri Lance: Uwa, Dimbula i Nuwara Eliya.

Zuza Raubo

Lekkie pióro i lekkie uzależnienie od kawy (najlepiej mają się w duecie). W wolnym czasie dowodzę, że istnieje cytat z Friends na każdą okazję. Ulubiona kawa: na słońcu!

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Zuza Raubo
Tags: herbata

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 tydzień ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

4 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej