Kawa

Kawa mokka – prosty przepis na pyszną kawę z czekoladą na ciepło i na zimno

Mokka to gęsty, przyjemnie kremowy napój kawowy z mlekiem oraz czekoladą, który skutecznie stawia na nogi, wprawia w dobry nastrój i smakuje lepiej, niż niejeden deser. Doskonale sprawdza się zarówno w długie, jesienno-zimowe popołudnia pod kocem, jak i w mrożonej wersji, w upalne letnie dni. Dzisiaj pokażemy Wam jak w prosty sposób przygotować obie wersje tej kawy z czekoladą w zaciszu własnej kuchni.

Historia mokki co to za kawa?

Początkowo termin mokka nie dotyczył napoju czekoladowo-kawowego, lecz odnosił się do rodzaju ziaren kawy. Pochodzi on od nazwy portu Mokha w Jemenie, który między XV, a XVIII wiekiem był centrum handlu i miejscem załadunku kawy pochodzącej z Półwyspu Arabskiego. Między innymi wspomnianej odmiany charakteryzującej się wyraźnie czekoladowym aromatem, dzięki któremu szybko zyskała popularność i została nazwana Mokha. Co więcej, prawdopodobnie czekoladowa nuta jemeńskich ziaren tak posmakowała Europejczykom, że z czasem również inne kawy z dodatkiem czekolady zaczęto nazywać mokka. Jaka to kawa w obecnych czasach? Aktualnie nazwa mocha przez wiele osób kojarzona jest już głównie z napojem kawowym, który cieszy się niesłabnącą popularnością i dostaniemy go w większości kawiarni.

Kawa mokka – przepis

Mokka to prosty, słodki napój kawowy z dużą ilością mleka i czekolady, często podawany pod apetyczną chmurką bitej śmietany, posypanej gorzkim kakao lub szczyptą aromatycznego cynamonu. Istnieje wiele przepisów i teorii dotyczących przygotowywania mokki. Jednak najczęściej dodawane są do niej po prostu kostki czekolady. W zależności od upodobań może to być zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada lub mieszanka obu. Zamiast kostek czekolady można użyć czekolady w proszku lub dobrej jakości syropu czekoladowego. Tak czy inaczej, chodzi o to, aby czekoladę w wybranej formie rozpuścić w ciepłym mleku i uzyskać charakterystyczny, intensywnie czekoladowy smak.

A co powiecie na mrożoną mokkę? Wprawdzie najpopularniejsza jest wersja kawy z czekoladą na ciepło, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby tego typu napój przygotować również na zimno. Do mrożonej mokki najwygodniej dodać syrop czekoladowy, który bez problemu się w niej rozpuści, można także rozpuścić czekoladę w niewielkiej ilości ciepłego mleka i uzupełnić zimnym. Dodatkowo wnętrze szklanki fantazyjnie udekorować czekoladowymi wzorami, a w wersji na bogato, pokusić się o gałkę lodów czekoladowych. Brzmi dobrze, prawda? Dlatego nie ograniczajcie się do jednego sposobu, róbcie tak jak Wam w duszy gra i smakuje.

Zatem jak zrobić kawę mocha? Poniżej znajdziecie naszą inspirację na pyszną kawę z czekoladą i bitą śmietaną.

Kawa mokka na ciepło

Składniki (1 porcja):

  • 60 ml espresso lub kawy z kawiarki,
  • ½ szklanki (ok. 120 ml) mleka,
  • kilka kostek (ok. 20-30 g) czekolady gorzkiej/mlecznej lub 2-3 łyżeczki czekolady w proszku.

Dodatkowo:

  • bita śmietana,
  • gorzkie kakao lub cynamon do posypania.

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim kostki czekolady lub czekoladę w proszku.
  2. Następnie czekoladowe mleko przelać do szklanki/filiżanki i dodać espresso/kawę z kawiarki.
  3. Na koniec, całość udekorować bitą śmietaną i posypać kakao lub cynamonem. Kawa z bitą śmietaną i czekoladą gotowa! Podawać od razu po przygotowaniu.

Mrożona kawa mokka

Składniki (1 porcja):

  • 60 ml schłodzonego espresso lub kawy z kawiarki,
  • ½ szklanki (ok. 120 ml) zimnego mleka,
  • kilka kostek (ok. 20-30 g) czekolady gorzkiej/mlecznej, 2-3 łyżeczki czekolady w proszku lub 1-2 łyżki syropu czekoladowego,
  • kostki lodu.

Dodatkowo:

  • bita śmietana,
  • gorzkie kakao lub cynamon do posypania,
  • kilka kostek czekolady do dekoracji szklanki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Jeśli robimy dekorację szklanki, dodatkowe kostki czekolady należy rozpuścić, namalować czekoladowe esy-floresy wewnątrz szklanki i odstawić do zastygnięcia. Rada: małą ilość czekolady można wygodnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Posiekaną czekoladę w szklanej miseczce umieszczamy w mikrofali nastawiając średnią moc i czas mniej więcej 15 – 20 sekund, następnie wyjmujemy i mieszamy. Czynności te powtarzamy kilka razy, do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  2. Do szklanki dodać syrop czekoladowy oraz mleko. Można również schłodzić mleko z rozpuszczoną czekoladą.
  3. Na koniec dodać schłodzony napar oraz kostki lodu, udekorować bitą śmietaną i posypać kakao lub cynamonem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Kawa mocha z ekspresu – jak przygotować ją w domu? Podsumowanie

Mamy nadzieję, że esencjonalny, czarny napar w duecie z aromatyczną czekoladą umili Wam niejedno ponure popołudnie. Zaś latem, koniecznie sięgnijcie po mrożoną wersję. Wszak nie od dziś wiadomo, że kawa i czekolada są dobre na wszystko. Częstujcie się!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

2 dni ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

4 dni ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

3 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

4 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

4 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej