Kawa

Przelew Miesiąca – styczeń: Kostaryka Hacienda Sonora od Java Coffee

Dzień dobry w latach ’20 XXI wieku! Zdruzgotani? Pełni energii? Wciąż nie wiecie, gdzie jesteście? A może już pędzicie po kolejne #lifegoals? Niezależnie, w którym punkcie jesteście, śmiało sięgnijcie po styczniowy Przelew Miesiąca. Tym razem wycieczka na Kostarykę wraz z warszawską palarnią Java Coffee!

Naturalnie Hacienda Sonora

Kostaryka słynie z kaw bogatych w smak. Z tego kraju pochodzą najdroższe kawy z aukcji Cup of Excellence, gdzie za funt zielonego ziarna płaci się nawet 300 USD. Lubię sięgać po kawy z tej części świata. Zawsze jest to przyjemne doznanie. Tak samo, jak i w tym przypadku. Styczniowy Przelew Miesiąca to Kostaryka Hacienda Sonora. Miałem okazję pić kawy z tej plantacji i nigdy się nie zawiodłem. Dużo słodyczy, pełne body, niska gorycz.

Według roasterów z Java Coffe (przypomnijmy, z tej palarni pochodzi Mistrz Polski Roasters 2018, Rafał Kaniewski), w tej kawie znajdziemy smaki suszonej śliwki, pomarańczy i miodu lipowego. Dodam, że jest to kawa z obróbki naturalnej, co czyni te smaki bardzo prawdopodobnymi.

Po otwarciu paczki zetkniemy się z zapachem śliwek w czekoladzie. Zmielona kawa zyskuje więcej słodyczy, suszonych śliwek, pojawia się miód i czekolada.

Parzenie

Standardowo, najpierw kawę przetestowałem w dripie V60. Moje wyjściowe proporcje to 1:17, 18g, 300ml, woda 95 stopni. 30 sekund preinfuzji z 50g wody. Całość parzenia 3:00 minuty. W zapachu słodko, suszona śliwka, suszone czerwone owoce, odrobina miodu. W smaku również słodko, ale nie przytłaczająco. Dobry balans, delikatna kwasowość śliwek i pomarańczy po słodyczy śliwek w czekoladzie.

Przy tych samych proporcjach zaparzyłem kawę w The Gabi Master A. Czas parzenia 3:30. Tu kawa zyskała na pełni smaku. Podkręciły się nuty śliwkowe, słodycz poszła w górę, podobnie jak body, kawa stała się bardziej wielowymiarowa.

 

Dużym zaskoczeniem był dla mnie AeroPress. Potraktowałem tę kawę drobnym mieleniem i metodą standardową, nieodwróconą. 19 gramów, wsypane do tuby i zalałem to dynamicznie 220 ml wody, 95 stopni. Zatkałem tubę tłokiem i poczekałem do 1:20 i żwawo przecisnąłem kawę. Do gotowego naparu dolałem jeszcze 20-30ml gorącej wody i dobrze napowietrzyłem, przelewając kawę z naczynia do naczynia kilkukrotnie. Kawa stała się przyjemnie słodka, lepka jak roztopione śliwki w czekoladzie mlecznej, do tego wyższa, dobra kwaskowatość dojrzałych pomarańczy, wyraźna i dobrze balansująca smak, wyraźne body i długi finisz.

Na koniec wziąłem Kostarykę do Chemexa. Przy 25g kawy i 425ml wody, 95 stopni, czasie parzenia 3:50 uzyskałem kawę przyjemną, słodką, ciekawszą niż w V60, bardzo mocno pachnącą i zbalansowaną.

Jak widzicie, styczniowy Przelew Miesiąca jest kawą, która bardzo dobrze sprawdzi się w wielu metodach parzenia. Z pewnością też nada się do ekspresów przelewowych, choć polecam sprawdzić wtedy nieco obniżoną proporcję, powiedzmy 1:16.

Bawcie się!

https://www.coffeedesk.pl/kawa/odkryj/kawa-miesiaca/

Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

1 tydzień ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

3 tygodnie ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

3 tygodnie ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

4 tygodnie ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 miesiąc ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej