Bez kategorii

Herbaciane cold brew w trzech wersjach!

Ten, kto odkrył parzenie na zimno, zasługuje na każdą nagrodę świata. Latem, kiedy w upalne dni nie marzymy o niczym innym, jak o zimnym napoju, z  pomocą zawsze przychodzi cold brew. Kawowe czy herbaciane – bez znaczenia. Najważniejsze, że na zimno, orzeźwiające nie tylko swoja temperaturą, ale i smakiem. 

Czym jest cold brew tea?

Cold brew tea – analogicznie do lepiej znanego cold brew na bazie kawy – to zwyczajnie herbata parzona na zimno. Podobnie jak w przypadku kawy, do zrobienia herbaty cold brew potrzebujemy wody w temperaturze pokojowej, dobrej jakości herbacianego suszu oraz… czasu, ponieważ jest to zdecydowanie napar w rytmie slow. 

Dzięki długotrwałemu parzeniu na zimno uzyskujemy napój znacznie delikatniejszy, słodszy, pozbawiony nielubianej przez wielu goryczki oraz mniejszą ilość kofeiny. Co więcej – tak przyrządzona herbata cold brew to zdecydowanie mniej zachodu. Nareszcie nie musimy zagotowywać wody i z termometrem w ręku czekać, aż osiągnie ona odpowiednią temperaturę . Nie musimy też z zegarkiem w dłoni odliczać minut, aż herbata cold brew idealnie się zaparzy. Słowem – mniej stresu, a równie dużo przyjemności.

Herbata parzona na zimno to również najprostszy sposób na domowe ice tea, ratujące życie w fale upałów. Sprawa jest prosta – wieczorem zalewamy liście wodą, wstawiamy do lodówki, a rano (zaraz po wypiciu wody z cytryną!) możemy śmiało napełnić szklankę lodem i wlać do niej gotowy napar herbaciany. Herbata cold brew to też idealne pole do eksperymentów z różnymi dodatkami, które możemy dodać na etapie przygotowywania lub tuż przed rozlewaniem na porcje. W przepisie na herbatę cold brew świetnie sprawdzą się różnego rodzaju owoce np. truskawki, kawałki jabłka czy maliny. Cytryna bądź limonka doda kwasowości, a miód lub syrop klonowy – odrobinę słodyczy. 

Do parzenia herbaty na zimno możemy użyć każdego rodzaju dobrej jakości liściastej herbaty, ale także ziół. Zdecydowanie warto sprawdzić jak herbata, którą pijemy na co dzień od lat, smakuje w tym sposobie przyrządzania. Może wyczujemy w niej nuty, które nie pojawiały się wcześniej? Warto przygotować taką herbatę cold brew! 

Ile parzyć taką herbatę? Od 4 do 15 godzin, w zależności jaki stopień intensywności będzie dla nas tym odpowiednim. 

Jaką proporcję wody w stosunku do herbaty zastosować? Na każde 250 ml wody dodajemy ok. 8-9 g liści herbaty lub ziół.

Ze względu na delikatny aromat, warto stosować do przyrządzania herbaty cold brew szczelnie zamykaną butelkę (a najwspanialsza będzie taką z wyjmowanym, sporym sitkiem, które pozwala na dobrą infuzję) – tak, aby gotowa herbata nie pachniała innymi składnikami przechowywanymi w lodówce. Poznaj nasze przepisy na herbatę cold brew!

Biała herbata cold brew z borówkami i cytryną (klasyka)

500 ml przefiltrowanej wody 

18 g białej herbaty HAYB  

3 plasterki cytryny 

150 g borówek 

1 łyżka miodu (opcjonalnie) 

lód 

Herbatę wsypujemy do filtra butelki do cold brew Hario. Do szklanej części dodajemy umyte borówki, plasterki cytryny i ewentualnie miód. Wkładamy filtr, wlewamy wodę i szczelnie zamykamy. Butelkę z herbatą wkładamy do lodówki na ok. 8-12 godzin. Herbatę parzoną na zimno podajemy z kostkami lodu i dodatkowymi borówkami. 

Biała herbata cold brew z truskawkami i limonką (szaleństwo)

500 ml przefiltrowanej wody 

18 g białej herbaty z kwiatem czarnego bzu od Teministeriet 

100 g truskawek 

1 limonka 

2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie) 

Herbatę wsypujemy do filtra butelki do cold brew Hario, zamykamy. Do szklanej części wkładamy umyte i przekrojone truskawki, limonkę pokrojoną w plastry i syrop klonowy (opcjonalnie). Wkładamy filtr, wlewamy wodę i szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 10 godzin. 

Gotową herbatę parzoną na zimno podajemy z kostkami lodu i truskawkami. 

Ziołowa herbata cold brew ze świeżym imbirem i miętą (ukojenie)

500 ml przefiltrowanej wody 

20  g mieszanki ziół 

5 plasterków świeżego imbiru 

garść świeżej mięty 

Zioła wsypujemy do filtra butelki do cold brew Hario, zakręcamy. Do szklanej części wkładamy imbir i świeżą miętę. Wkładamy filtr i wlewamy wodę. Butelkę z herbatą zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. godzinę, a następnie wkładamy do lodówki na 8-10 godzin. 

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Matcha japońska czy chińska?

Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy.…

1 dzień ago

Milk Brew – kompromis między kawą przelewową a mrożonym latte!

Czy to możliwe, by pogodzić miłość do klarownej kawy przelewowej z nieodpartą chęcią delektowania się…

2 dni ago

Coconut coffee cloud

Kawa to, czy obłoczek? Lato to idealny czas na kawowe eksperymenty. Upalne, długie dni same…

2 tygodnie ago

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

1 miesiąc ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

1 miesiąc ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej