Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
cold brew chemex
  • Herbata
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Bądź Słoikiem – zrób kawę lub herbatę Cold Brew!

  • 29 maja 2017
  • 3 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
179
Shares
176
0
3
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Bądź Słoikiem – zrób kawę lub herbatę Cold Brew!

Cold Brew to niezwykle modny napój w ostatnich latach. Każdy szanujący się kawosz musi choć raz sięgnąć po to mocne orzeźwienie, wybierając parzenie kawy na zimno. Może być w fikuśnej butelce z designerską etykietką w jednej z dobrych kawiarni, a może być też z własnego, kuchennego słoika. Dużo czarnej magii w tym nie ma, ale jest za to dużo czarnej kawy! Albo cascary lub herbaty! Jak zatem zrobić idealną kawę lub herbatę Cold Brew?

Kawowe Cold Brew

Parzenie Cold Brew to banalna sprawa. Choć o parzeniu mówimy tu w cudzysłowie, bo wszystko traktujemy zimną wodą. Ideą Cold Brew jest wyciągnięcie smaku ze zmielonej kawy poprzez jej namaczanie przez kilka – kilkanaście godzin. Da to bardzo ciekawe efekty, o których za moment.

Aby zrobić kawę Cold Brew najlepiej sięgnąć po ziarna dedykowane metodom alternatywnym. Szczególnie dobrze sprawdzą się te pochodzące z Kenii, Etiopii, Burundi czy Kolumbii. Najczęściej kawy z tych regionów charakteryzują się lekkim, owocowym i orzeźwiającym profilem smakowym. Doskonale skomponuje się to z ideą orzeźwiającego, letniego, zimnego, kawowego napoju.

przygotowywanie cold brew

Poza tym wystarczy wziąć młynek, wagę, czystą, lodowatą, przefiltrowaną wodę oraz jakieś naczynie, jak słoik, szklana butelka lub dzbanek. Koniecznie czyste i bez zapachu! Można także posłużyć się dedykowanymi propozycjami do Cold Brew, jak choćby Hario Mizudashi.

Nie ma idealnego i jedynego, słusznego przepisu na Cold Brew. Warto eksperymentować i sprawdzać, co najbardziej Wam smakuje. Ja nie jestem fanem zbyt długo leżakowanego colda. Dlatego zaproponuję Wam taki oto przepis

70g kawy, zmielonej dość grubo. Na młynku Comandante 40 – 45 “klików”. Można ją dodatkowo lekko przesiać.

1 litr zimnej, czystej, przefiltrowanej wody

Zmieloną kawę wsypujemy do naczynia i zalewamy wodą. Mieszamy, po czym naczynie, w którym robimy Cold Brew zakręcamy lub zakrywamy folią i wsadzamy do lodówki. Dla mnie najlepsze efekty wychodzą po 9 – 10 godzinach parzenia kawy na zimno, choć większość osób i przepisów mówi o 12 godzinach i więcej. Dla mnie wówczas kawa jest już zbyt ciężka i brudna w smaku. Po odpowiedniej ilości godzin wystarczy przelać kawę przez filtr, na przykład V60 bądź Chemeksa do drugiego naczynia. Ten zabieg bardzo poprawi smak naszego napoju.

cold brew z zaparzacza Hario

No właśnie. Smak. Czym Cold Brew różni się od kawy parzonej i schładzanej lodem? Tak przygotowana kawa jest zupełnie inna. Bardzo gładka i krągła. Pozbawiona zupełnie goryczy, ale też sporej ilości kwaskowatości. Pozostaje ten środkowy przedział smaków.

Zdecydowanie warto spróbować, bo pracy przy tym dużo nie ma, a efekty arcyciekawe! Zwłaszcza, gdy będziecie eksperymentować z różnymi ziarnami, dozą czy czasem parzenia kawy na zimno.

Do tego to naprawdę mocny, kofeinowy kop!

chemex kawa na zimno

Cold Brew z cascary oraz herbaty

Jeśli chcecie czegoś bardziej owocowego i rześkiego, zamiast po kawę sięgnijcie po cascarę, czyli suszone wiśnie kawowca. Wystarczy 50g suszu na jeden litr wody. Postępujecie dokładnie tak samo, jak podczas parzenia kawy na zimno, choć tu może przydać się dłuższy czas, przynajmniej 12 godzin w lodówce.

Otrzymacie napój przypominający nieco kompot, pachnący i bardzo przyjemnie kwaskowaty! Można wzbogacić go plastrami cytrusów bądź miodem.

cold brew herbata

Herbata także nada się na Cold Brew, najlepiej dobrej jakości ziołowa, owocowa czy zielona z dodatkami. Tu warto zacząć, w ramach punktu wyjścia, z 20 – 30 gramami herbaty na litr zimnej wody.

Czas moczenia się w wodzie uzależniony jest od rodzaju herbaty i może wynosić od 12 godzin (na przykład dla herbat zielonych) do nawet doby, gdy parzymy na Cold Brew herbaty ziołowe bądź czysty susz owocowy.

Kilka kostek lodu do każdego z tych cudownych napojów nie zaszkodzi. A za to jak zaskoczy Was i Waszych znajomych!

Pochwalcie się Waszymi sposobami na Cold Brew!

Total
179
Shares
Share 176
Tweet 0
Pin it 3
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • cold brew
  • coldbrew
  • frape
  • frappe
  • kawa mrożona
  • kawa na lodzie
  • kawa z lodem
  • przepis
  • zimna kawa
Powiązane produkty
Może Cię zainteresować
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
herbaty miesiąca - luty
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbaty Miesiąca – luty: czarny klasyk od Songbird i łąka w kubku od Long Man Tea

  • 4 lutego 2021
  • Paweł Świderski
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek
barrel aged coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

  • 27 stycznia 2021
  • Mateusz Tryjanowski

Hario

  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić? Poznaj przepis na fermentowaną herbatę

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.