Lato można lubić z wielu względów, słońce, wakacje, długie dni, letnie sukienki… Ja kocham lato przede wszystkim z dwóch powodów, po pierwsze: owoce nigdy nie smakują tak dobrze, po drugie: można bezkarnie pić hektoliktry cold brew, a mrożona herbata może być ciągle w szklance. Co najlepsze, jedno można z drugim połączyć!

Z dostępnych na naszej stronie smaków herbaty Teapigs możecie łatwo przygotować mnóstwo orzeźwiających naparów, które w pyszny sposób uratują Was przed letnim odwodnieniem.

mrożna herbata teapigs

Jak zrobić mrożoną herbatę?

Przygotowanie mrożonej herbaty można zamknąć w 3 prostych krokach:
1) zalewamy herbatę małą ilością gorącej wody (tak, żeby przykryć torebkę),
2) zaparzamy herbatę przez przynajmniej 5 minut, mamy czas na gapienie się w okno albo dwa maile,
3) uzupełniamy naczynie zimną wodą,
4) dodajemy kostki lodu i owoce.

Poniżej wskazówki parzenia naszych ulubionych smaków. Każdy przepis to porcja dla jednej osoby, ale można je dowolnie mnożyć.

mrożona herbata teapigs

Mrożona herbata ma wiele odsłon!

Lemon & Ginger – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ >5 minut parzenia.
Smak tej herbaty przywodzi na myśl lemoniadę i piwo imbirowe. Dodajemy do niej plasterek cytryny i korzenia imbiru, odrobinę miodu i voila!

Super Fruit – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ >5 minut parzenia.
Sama w sobie smakuje jak placek owocowy w filiżance, jeśli dodacie do niej garść malin, borówek lub jagód, z powodzeniem może zastąpić deser!

Mao Feng – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ 3-5 minut parzenia, woda powinna mieć około 80 stopni.
Ta zielona herbata ma nuty brzoskwiniowe i morelowe, kilka plasterków tych owoców doskonale podkreśli jej smak.

mrożona herbata teapigs przepismrożona herbata teapigs przepis

Chamomile – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ >5 minut parzenia.
Ziołowy, rumiankowy napar świetnie się komponuje z dodatkiem świeżej melisy lub mięty.

Liquorice & Mint – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ >5 minut parzenia.
Herbata miętowa nieprzypadkowo jest przysmakiem w Maroko i innych Afrykańskich krajach. Jest po prostu idealnie odświeżająca podczas upałów. W najcieplejsze dni polecamy pić ją litrami po dodaniu do każdej porcji garści ulubionych owoców (my uwielbiamy wersję malinową lub truskawkową).

Earl grey – 1 piramidka lub 2 łyżeczki sypanej herbaty/ 250 ml wody/ 3-5 minut parzenia.
Z cytryną, kawałkiem brzoskwini i łyżeczką miodu smakuje jak ice tea, które znamy ze sklepów, tylko dużo zdrowsze!

Peach Lemonade – Nowość absolutna, w limitowanej wersji na lato! Odrobina miodu, limonki bądź czerwonych porzeczek i napój na lato mamy gotowy!

Oczywiście to tylko garść inspiracji, możliwości jest nieskończenie wiele! Jeśli macie swoje sprawdzone sposoby na letnie herbaty, koniecznie podzielcie się z nami w komentarzach.

I pamiętajcie, stay hydrated!