Kawa

Jak zrobić cupping w domu?

Cupping w domowych warunkach może wyglądać różnie. Niektórzy sięgną po cały starter pack misek, łyżek, osmozowej wody itp. Równie dobrze można sobie jednak poradzić z samymi filiżankami, wagą i wrzątkiem z domowego filtra. Co to jest cupping i jak go zrobić w domu?

Po co komu cupping kawy? Odkryj, co to cupping i dlaczego jest ważny!

Co to cupping kawy i dlaczego ma on takie znaczenie w ocenie naparów? Sam cupping (lub cup tasting) został wymyślony w celu oceny sensorycznej kawy. Przy uzupełnianiu arkusza sprawdza się jej jakość pod względem słodyczy, kwasowości, balansu, body, aromatu suchego i mokrego ziarna. Obserwować można też defekty czy stopień wypalenia. Wszystko po to, by wartościować i testować kawę, którą dana palarnia chce dodać do swojej oferty albo, by porównać ze sobą kawy z jednego regionu i wybrać tę najlepszą.

Czy cupping kawy w domu ma sens?

Metoda cuppingowa nigdy nie miała sztywnej formuły. Oczywiście posiada swoje wytyczne, które i tak z biegiem lat ulegały zmianom. Przykładowo obecnie podczas cuppingu zamiast nabierać łyżką kawę bezpośrednio z czarki do ust, wlewamy ją wpierw do mniejszego naczynia, z którego następnie pijemy.  W domu natomiast mamy pełną techniczną dowolność. Możemy porównać, która kawa przypada nam do gustu, nauczyć się smaku kaw z konkretnego kraju, zestawiać różne obróbki czy odmiany. Jest to dobry powód, by zaprosić znajomych lub wprowadzić rodziców w głębszy świat kawy (u mnie zadziałało). To też pomysł na najtańszą randkę z Tindera o wysokim % skuteczności.

Posiadanie specjalnych czarek i łyżek cuppingowych nie jest konieczne by przeprowadzić domowy cupping

Jak zacząć cupping kawy?

Czego potrzebujemy do cuppingu? Chęci, wagi, młynka, czajnika, gładkiej porcelany i łyżek – takich, jak do rosołu. Na wadze odmierzamy 12 g ziaren, a następnie mielimy, podobnie jak do dripa. Wsypujemy zmieloną kawę do naczynia, z którego będziemy cuppować (np. filiżanek do cappuccino, najlepiej równych sobie, jeśli cuppingujemy kilka kaw). Gdy woda się zagotuje (pamiętajcie, że warto ją wcześniej przefiltrować), stawiamy filiżankę na wagę i zalewamy 200g wody tak, by całe zmielone ziarno było mokre, jednocześnie włączając stoper.

Po 4 minutach łamiemy łyżką górną warstwę crustu (kożucha utworzonego z drobinek kawy), muskając po powierzchni naparu. Za drugim razem zanurzamy łyżkę trochę głębiej, a za trzecim jeszcze głębiej – za każdym razem przejeżdżając wzdłuż tafli crustu na filiżance. Jest to etap, w którym kawa uwalnia swój najmocniejszy aromat. Warto więc się nad nią pochylić i nosem podążać za łyżką.

Ostatni etap przygotowywania cuppingu to wyczyszczenie filiżanek. Po złamaniu crustu pojawia się żółtawa crema, którą – za pomocą dwóch łyżek – należy ściągnąć. Łyżki układamy obok siebie i precyzyjnym ruchem przez całą filiżankę, próbujemy złapać całą cremę i wrzucamy ją do szklanki z ciepłą wodą. Czynność tę powtarzamy tak długo, aż crema zniknie z filiżanek, a naszym oczom ukaże się czarny, klarowny napar.

Co to jest cupping kawy i na co zwracać uwagę? Podsumowanie

Traktujcie cupping jako element edukacyjny. Dużo trudności sprawia baristom przejrzyste opisanie sensoryczne. Z pomocą przychodzi tzw. koło smaków, opracowane przez Speciality Coffee Association. Warto zwracać uwagę na wszystko, co czujecie. Jeśli wyczuwacie czekoladę, to po pewnym czasie będziecie mogli wyróżnić konkretny jej rodzaj (ciemna, mleczna itp.). Podobnie rzecz ma się z owocami, nutami kwiatowymi czy cukrem.

Na cuppingu nie ma złych odpowiedzi. Każdy z nas czuje podobne nuty, jednak opisze je zupełnie inaczej. Aromat w kawie jest równie ważny. Sam zapach z czarki podpowie, jak dana kawa będzie za minutę smakować. Należy zatem też zwracać na to uwagę. Ostatnia rzecz: cupping kawy w domowych warunkach ma być zabawą. Nie musicie wcale używać arkusza oceny SCA. Możecie ustalić swój własny, wybierając to, co Wam najbardziej smakuje i szukać różnic między filiżankami.


Pamiętajcie, by w trakcie cuppingu nie jeść bagietek czosnkowych lub pad thai’a. Z perfumami też radzę nie przesadzać, żeby podczas wąchania znajomi czuli kawę, a nie Was.
Ćwiczcie, trenujcie i rozwijajcie Wasze smakowe kubki.
Kuba Kalusiński

"Branża kawowa to taki sport, tyle że w gastronomii". Chłopak z Wągrowca, mieszkający w Poznaniu. Były Brisman (chociaż mentalnie zawsze nim będę), 1/2 załogi DearJudges, oraz 1/1 załogi Guest Coffee. Skupiam się na tworzeniu kultury kawowej, i całkiem dobrze mi to wychodzi.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Kuba Kalusiński

Recent Posts

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

1 dzień ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

3 dni ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

4 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

4 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej