Jak przetrwać jesienno-zimowe chłody? Na rozgrzewkę proponujemy kubek gorącej kawy z likierem, który nie tylko wzmocni i pobudzi do działania, ale także podniesie na duchu i poprawi nastrój niezależnie od aury za oknem. Poniżej mamy dla Was proste przepisy na to, jak przygotować słodki napój kawowy z likierami w trzech smakach: krówkowym, orzechowym i kokosowym. Sprawdźmy, czy likier do kawy to idealne połączenie!
Przygotowanie kawy z likierem nie jest niczym skomplikowanym, a efekt zaskakuje oryginalnym smakiem, który z pewnością zyska niemałe grono fanów. Jednak, aby tak było konieczna będzie dobra baza, czyli prawidłowo zaparzony napar ze średnio lub ciemno palonych ziaren, dedykowanych do espresso. U mnie tym razem jest to mocna kawa z kawiarki, ale jeżeli macie możliwość, użyjcie espresso z ekspresu ciśnieniowego. Obiema metodami uzyskacie esencjonalną kawę, która znakomicie łączy się ze kremowym likierem oraz innymi dodatkami. Co prawda, likiery mają intensywny, charakterystyczny, słodko-gorzkawy smak, który w tym przypadku lekko zdominuje napój. Mimo wszystko w dalszym ciągu bez problemu wyczujemy w nim jakość oraz świeżość użytych ziaren.
Kawę z likierem można podawać w przezroczystej szklance, która wyeksponuje fantazyjne warstwy lub po prostu w ulubionym kubku. Tuż przed wypiciem, wspomniane warstwy najlepiej wymieszać, aby smaki połączyły się i przeniknęły. Gotowy napój pijemy powoli, delektując się każdym łykiem i rozkoszując chwilą.
Dzisiaj mamy dla Was nie jeden, ale aż trzy pomysły na kawę z likierem, niemniej niech będą dla Was głównie inspiracją. Swobodnie możecie eksperymentować z ilością i smakiem likieru, rodzajem mleka oraz dekoracją. Dodam, że z kawą świetnie komponuje się nie tylko likier krówkowy, orzechowy oraz kokosowy, ale również czekoladowy, waniliowy, czy też karmelowy. Co więcej, jeżeli wolicie słodsze połączenia, możecie dodać do napoju odrobinę słodzika (brązowego cukru, syropu klonowego itp.). Swobodnie testujcie i ulepszajcie swoje koktajle.
Gotowi na porządnie rozgrzewającą dawkę energii? Do dzieła!
Aby przygotować pyszną kawę z likierem kawowym i słonym karmelem, potrzebujesz kilku prostych składników. Na początek przygotuj ulubioną kawę – może to być espresso, kawa z ekspresu ciśnieniowego lub z klasycznej kawiarki. Następnie, w osobnym naczyniu, wymieszaj 30 ml likieru kawowego (np. Kahlua lub Tia Maria) oraz 30 ml likieru słont karmel (np. Baileys Salted Caramel). Możesz dostosować proporcje likierów do swojego indywidualnego smaku, dodając więcej lub mniej w zależności od preferencji. Następnie, po przygotowaniu kawy, wlej ją do szklanki lub filiżanki, a następnie dodaj mieszankę likierów do kawy. Możesz również udekorować kawę bitą śmietaną i posypać ją karmelowymi kulkami lub startą czekoladą dla dodatkowego efektu wizualnego. Teraz możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem kawy z likierem kawowym i słonym karmelem – doskonałym napojem na chłodniejsze dni lub jako deserowy akcent na specjalne okazje. Smacznego!
Kawa z likierem (kawowym, słony karmel, orzechowym i nie tylko) w ulubionym kubku, dobra książka i ciepły koc będą doskonałym ukojeniem i słodką rozpustą po ciężkim dniu, kiedy zziębnięci wracamy do domu. Z takim zestawem spokojnie dotrwamy do wiosny. Wykorzystajcie likiery do kawy i szukaj nowych smaków. Śmiało korzystajcie z naszych przepisów i trzymajcie się ciepło!
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej