Zbliżamy się do tej magicznej pory roku, kiedy zostawiamy w spokoju kostki lodu i witamy coraz dłuższe, jesienne wieczory. To czas, kiedy z szafek wyłaniają się ulubione kubki, a w naszych kuchniach na nowo zaczyna dominować cynamon, goździki i inne rozgrzewające przyprawy, od których nie oderwiemy się przez kolejne miesiące. Kto tęsknił?
Na dobry początek tej korzennej przygody mam dla was coś naprawdę wyjątkowego – latte z pianką chai. To napój, który łączy klasyczną, mleczną kawę z aromatycznym i przyjemnym smakiem przypominającym wszystkie ciepłe, spokojne wieczory.
Składniki:
- Podwójne espresso / ok. 50-60 ml kawy z kawiarki
- 200 ml dowolnego mleka
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżeczki mieszanki chai
- Opcjonalnie: łyżeczka syropu klonowego
Przygotowanie:
- Zaparz podwójne espresso i wlej je do ulubionego kubka.
- Spień* mleko i powoli wlej je do kawy, tworząc warstwę kremowego latte.
- Śmietankę lekko ubij z chaiem i syropem klonowym. Spienioną powoli wlej na wierzch kawy.
- Opcjonalnie posyp całość szczyptą cynamonu lub dekoracyjnie polej syropem klonowym.
* Najbardziej poręczny spieniacz, który spieni zimne i ciepłe mleko? Spieniacz Bialetti Montalatte!