Matcha latte – napój, który pojawia się w menu coraz większej liczby kawiarni, zaskakuje nie tylko wyglądem, ale również swoimi prozdrowotnymi właściwościami. To prawdziwy superfood wypełniony antyoksydantami aż po brzegi. Matcha latte dzięki połączeniu kofeiny i L-teaniny doskonale pobudza, dlatego dla niektórych stała się idealną alternatywą kawy.
Działanie matchy nieco się jednak różni – wzrost energii jest rozłożony w czasie, a L-teanina redukuje negatywne skutki kofeiny (tj. nadpobudliwość, wysokie ciśnienie) – mówiąc w skrócie, organizm jest skoncentrowany i zrelaksowany jednocześnie :).
W dalszej części artykułu dowiesz się, jak przygotować matcha latte w domu, ale zacznijmy od początku, czyli od kluczowego składnika – herbaty matcha.
Matcha to w dosłownym tłumaczeniu herbata w proszku, jednak wbrew pozorom aby ją otrzymać nie wystarczy zmielić dostępnej w sklepach zielonej herbaty liściastej. Matcha pochodzi z Japonii i od znanej liściastej wersji różni się nie tylko formą, ale przede wszystkim procesem powstawania, który znacząco wpływa na smak. Szczegółów dowiecie się w naszym wcześniejszym artykule.
Wraz ze wzrostem popularności herbaty matcha, wzrosła też liczba jej producentów i importerów. Zarówno w sklepach stacjonarnych i jak online można spotkać wiele rodzajów herbaty, której ceny znacząco się różnią. W parze z niższą ceną podąża niestety niższa jakość, nieodpowiednie warunki uprawy bądź zbiorów, co wpływa niekorzystnie na smak przygotowanego napoju.
Na początku sprawdź kraj pochodzenia (polecamy wybierać matchę pochodzącą z Japonii). Kolejnym istotnym punktem na naszej liście jest jakość i sposób uprawy oraz zbioru – sprawdź czy jest to uprawa naturalna, organiczna (herbata powinna posiadać niezbędne certyfikaty). Niekiedy poza zmielonymi liśćmi, herbaty zawierają również zmielone drobne gałązki, niepożądane wypełniacze, które osłabiają działanie matchy i sprawiają, że napój może być gorzki (zaburzają naturalną słodycz liści matcha).
Matcha latte dzięki zawartości mleka lub napoju roślinnego jest łagodniejsza w smaku od klasycznego naparu herbaty matcha, jednak nadal mocno wyczuwalny jest charakterystyczny, lekko słodkawy, roślinny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.
Jeśli Twoje pierwsze spotkanie z matchą latte nie było udane, warto dać jej drugą szansę – może dodatek napoju kokosowego / cukru kokosowego czy syropu klonowego Cię przekona? 🙂
Przy wyborze mleka / napoju roślinnego do matcha latte kierujemy się przede wszystkim naszymi upodobaniami smakowymi – doskonale sprawdzą się zarówno napoje roślinne jak i mleko krowie. Możesz przygotować matcha latte z mlekiem w wersji na ciepło oraz na zimno. W przypadku tej pierwszej koniecznie będzie spienienie mleka / napoju roślinnego, warto o tym pamiętać dokonując zakupu :). W przypadku mleka krowiego polecam to, o wyższej zawartości tłuszczu (2 lub 3,5%).
Przygotowałam dla Ciebie dwie wersje matcha latte – na ciepło oraz na zimno, spróbuj obydwu i daj znać, która bardziej Ci posmakowała :).
opcjonalnie: 1-2 łyżeczki miodu / cukru / cukru kokosowego / syropu klonowego
Mleko lekko podgrzewamy do około 60-70 stopni Celsjusza. W tej temperaturze związki laktozy ulegają rozpadowi, nadając mleku naturalną słodycz. Spieniamy i przelewamy do wysokiej szklanki.
Matchę przesiewamy przez sitko do miseczki, dodajemy wodę i mieszamy energicznymi ruchami za pomocą chasena. Na powierzchni powinna pojawić się delikatna pianka. Tak przygotowaną matchę delikatnie przelewamy do mleka.
Teraz możesz dodać miód / cukier lub syrop klonowy i rozkoszować się domową matcha latte!
Smacznego! 🙂
opcjonalnie: 1-2 łyżeczki miodu / cukru / cukru kokosowego / syropu klonowego / syropu migdałowego
Szklankę wypełniamy kostkami lodu, następnie dodajemy ulubiony napój roślinny.
Matchę przesiewamy przez sitko do miseczki, dodajemy wodę i mieszamy energicznymi ruchami za pomocą chasena. Na powierzchni powinna pojawić się delikatna pianka. Tak przygotowaną matchę delikatnie przelewamy do szklanki. Polecam wlewać napar na kostkę lodu – dzięki temu otrzymamy piękne warstwy :).
Jeśli chcesz, dodaj miód / cukier / syrop klonowy lub syrop migdałowy, zamieszaj i spróbuj domowej iced matcha latte. Smacznego!
Sprawdź też nasz przepis na Dalgona Matcha!
Kawa to, czy obłoczek? Lato to idealny czas na kawowe eksperymenty. Upalne, długie dni same…
Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…
Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…
Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…
Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ta strona używa cookies.
Więcej