Kawowe przepisy

Mazurek kawowy – przepis na pełne energii święta!

Kawa i święta idą ze sobą w parze, więc dlaczego nie połączyć tych dwóch rzeczy? Kawowy mazurek to wyjątkowa uczta dla miłośników kawy i słodkich wypieków, idealna na świąteczny stół. Ta wersja tego tradycyjnego ciasta zachwyca aromatycznym zapachem kawy i delikatnością kruchego, lekko orzechowego ciasta, które harmonijnie komponuje się z dobrym, aromatycznym espresso. Udekorowany orzechami lub suszonymi płatkami kwiatów będzie też piękną ozdobą każdego świątecznego stołu. 

P.S. najlepiej smakuje z cappuccino z idealnie spienionym mlekiem! 

Mazurek kawowy 

Składniki 

spód: 

  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g mąki migdałowej
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko

krem: 

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 35 ml zaparzonego espresso
  • 200 g białej czekolady
  • 20 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Suche składniki na spód łączymy. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy do połączenia się składników. Szybko wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy ok. 60 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim spód i ⅓ wysokości boków tortownicy o średnicy 21-22 cm. Chłodzimy w lodówce lub zamrażarce przez kolejne 60 minut. Po tym czasie nakłuwamy spód ciasta widelcem i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 18 minut.
  2. Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Śmietankę i espresso zagotowujemy, zalewamy gorącą mieszanką czekoladę. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy masło, mieszamy. Jeżeli pojawią się grudki, wystarczy ją zblendować. Gotową masę czekoladową przelewamy na upieczony spód tarty. Chłodzimy przez przynajmniej 4 godziny. Ozdabiamy orzechami lub suszonymi płatkami kwiatów.
Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Czarne latte – jak działa i jak je przygotować?

Czarne latte (charcoal latte) szturmem podbija internet. Co to właściwie jest, jak działa, czym smakuje…

2 dni ago

Malinowe tonic espresso!

W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…

1 tydzień ago

Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour

Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…

1 tydzień ago

Clever – jak łatwo zaparzyć dobrą kawę?

A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…

2 tygodnie ago

Kawa mrożona z nutellą – słodki deser na ciepłe dni!

Zima ma swój urok, ale pewnie zdecydowana większość z nas cieszy się na powrót długich…

2 tygodnie ago

Kawa po japońsku, czyli nowy zaparzacz Cerapotta

Trafił do mnie nowy gadżet prosto z Japonii – Cerapotta. Wyobraźcie sobie: żadnych papierowych filtrów,…

2 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej