Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Akcesoria
  • Testy

Młynki za 300 zł, 700 zł i powyżej – czym tak naprawdę się różnią?

  • 14 grudnia 2025
  • 9 min. czytania
  • Łukasz Słowiński
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Testy
  • >
  • Młynki za 300 zł, 700 zł i powyżej – czym tak naprawdę się różnią?

Zakup dobrego młynka do mielenia kawy to jeden z najprostszych sposobów, aby realnie podnieść jakość przygotowanego naparu. Mielenie kawy tuż przed zaparzeniem pozwala nie tylko zachować pełnię smaku i aromatu, ale daje też kontrolę nad grubością cząstek – co umożliwia dopasowanie mielenia do rodzaju kawy, metody parzenia, jak i indywidualnych preferencji. Ale jak wybrać ten właściwy młynek?

Na szczęście dla nas – konsumentów – rynek młynków do kawy przeszedł w ostatnich latach ogromną ewolucję. Podobnie jak w przypadku smartfonów, technologia, która jeszcze niedawno była zarezerwowana dla droższych urządzeń, dziś trafia również do modeli podstawowych. Obecnie zdecydowana większość dostępnych młynków to młynki żarnowe, a nawet te projektowane z myślą o początkujących użytkownikach pozwalają uzyskać powtarzalne i satysfakcjonujące rezultaty.

Czasy młynków ostrzowych – i prób przedstawiania ich jako sensownego rozwiązania do przygotowania kawy – w dużej mierze minęły. I bardzo dobrze.

Skąd te ceny?

Skoro nawet niedrogie młynki do kawy potrafią „zrobić robotę”, naturalnie pojawia się pytanie: skąd tak różne ceny? Dlaczego jedne urządzenia kosztują 200 zł, a inne ponad tysiąc? To pytanie jest jak najbardziej zasadne, szczególnie, kiedy włączymy do porównania młynki automatyczne.

Ponad 10 lat pracy z kawą oraz możliwość przetestowania dziesiątek różnych młynków utwierdziły mnie w przekonaniu, że młynek (obok wody i kawy) zalicza się do czynników o największym wpływie na jakość naparu.

W dalszej części artykułu omówimy kluczowe cechy konstrukcyjne i użytkowe młynków ręcznych z różnych segmentów cenowych oraz ich przełożenie na jakość, powtarzalność i komfort pracy.

Parametry techniczne

Żarno to serce młynka.

Poetycko — ale prawdziwie. To właśnie ten element odpowiada za rozdrabnianie ziaren kawy i to najczęściej przez pryzmat zastosowanych żaren opisuje się możliwości danego młynka.

W młynkach żarna można rozróżnić według kilku podstawowych kryteriów:

Kształt:

  • stożkowe – kompaktowe i bardzo uniwersalne. Często spotykane w młynkach ręcznych i domowych urządzeniach elektrycznych.
  • płaskie – większe, stosowane głównie w młynkach profesjonalnych oraz automatycznych. Nierzadko projektowane pod konkretne zastosowania, takie jak espresso lub metody przelewowe.

Materiał wykonania:

  • ceramika – niezwykle twarda i odporna na ścieranie, jednak krucha i mało plastyczna.
  • stal – materiał bardziej plastyczny, pozwalający na uzyskanie ostrych i precyzyjnych krawędzi tnących. Tańsza, miękka stal, choć często mieli bardziej precyzyjnie niż ceramika, będzie z czasem podatna na stępienie. Twardsze stopy stali umożliwiają wieloletnią pracę bez widocznych oznak zużycia oraz jeszcze dokładniejsze kształtowanie geometrii żaren, co przekłada się na lepszą jakość, ale też wyższą cenę urządzenia.

Rozmiar (średnica):

  • małe żarna (do 35mm): mielą kawę wolniej i oferują mniejszą powierzchnię do precyzyjnego rzeźbienia geometrii. Pozwalają jednak zachować kompaktowe wymiary młynka i niższą cenę, wynikającą z mniejszego zużycia materiału.
  • większe żarna (40mm +): umożliwiają znacznie szybsze mielenie (różnica jest wyraźnie odczuwalna) oraz dokładniejsze ukształtowanie krawędzi tnących. Wiąże się to jednak ze wzrostem ceny urządzenia.

Pozostałe istotne parametry:

Materiał wykonania korpusu:

  • tworzywo – lekkie i poręczne, lecz oferujące mniejszą sztywność konstrukcji.
  • metal – zapewnia lepszą stabilizację i trwałość, kosztem większej masy.
  • inne (np. drewno) – rzadko spotykane, zwykle występujące w połączeniu z metalem lub tworzywem. 

Stabilizacja żaren: Dodatkowe łożyska i elementy prowadzące przekładają się na płynniejszą pracę oraz dokładniejsze spasowanie komponentów, co bezpośrednio wpływa na równomierność przemiału.

Ergonomia: Składane rączki, zewnętrzna regulacja grubości mielenia czy sposób montażu pojemnika mogą w znaczący sposób wpłynąć na komfort pracy i dostosowanie młynka do konkretnych warunków użytkowania (np. dom, biuro, outdoor).

Przeznaczenie użytkowe – producenci projektują niekiedy młynki z myślą o konkretnych metodach parzenia, takich jak espresso, przelew lub zastosowania uniwersalne. Wpływa to zarówno na zakres regulacji i jej dokładność (mniejsze przeskoki między ustawieniami przydają się w parzeniu espresso, ale mogą być uciążliwe w metodach przelewowych, gdzie potrzeba większych zmian, by zauważalnie wpłynąć na efekt końcowy).

Wszystkie te cechy wpływają na doświadczenie pracy z danym młynkiem i określają jego zastosowanie. Sprawdźmy więc w praktyce, jakie propozycje mają dla nas producenci w różnych przedziałach cenowych.

Młynki do 300zł

W tym segmencie znajdziemy młynki dla początkujących lub mniej wymagających kawoszy.

Hario Mini Slim

Parametry techniczne:

  • żarno: stożkowe, ceramiczne
  • materiał wykonania: tworzywo
  • cechy: do metod przelewowych

Opis:

Ceramiczne żarno cechuje się wysoką odpornością na ścieranie, co przekłada się na długą żywotność, a jednocześnie pozwala utrzymać niską cenę młynka.

Wykonanie z tworzywa sprawia, że młynek jest lekki, co poszerza jego zastosowania do warunków podróżnych. Młynek dedykowany jest do mielenia pod metody przelewowe.
To młynek dla mnie szczególny — pierwszy, z którego korzystałem, i który mam do dziś.

Hario Smart G PRO

Parametry techniczne:

  • żarno: stożkowe, stalowe
  • materiał wykonania: tworzywo
  • cechy: do metod przelewowych

Opis:

Bardzo dobre rozwiązanie, jeśli chcemy poprawionej jakości mielenia, przy zachowaniu lekkości i małych gabarytów. Drobniejsze przeskoki pomiędzy ustawieniami grubości pozwalają na bardziej precyzyjną kontrolę nad smakiem zaparzanej kawy.

Barista Space

Parametry techniczne:

  • żarno: stożkowe, stalowe – 40mm
  • materiał wykonania: metal
  • cechy: do metod przelewowych i espresso

Opis:

Metalowy korpus oraz drewniana gałka rączki dają wrażenie obcowania z urządzeniem premium. Producentowi udało się zmieścić w tym niewielkim młynku żarno o nieco większej średnicy, co przekłada się na skrócenie czasu mielenia. Równość przemiału gwarantują podwójne łożyska. Choć głównym przeznaczeniem młynka są metody przelewowe, urządzenie poradzi sobie również z mieleniem do espresso.

Timemore Chestnut C2 Fold

Parametry techniczne:

  • żarno: stożkowe, stalowe – 38mm
  • materiał wykonania: metal, tworzywo
  • cechy: do metod przelewowych i espresso, składana rączka

Opis:

Uniwersalny młynek o małych gabarytach w którym zastosowano żarno o podwyższonej twardości. Mielenie jest precyzyjne i pozwala na dostosowanie ustawień z wysoką dokładnością. Lekkość konstrukcji młynek zawdzięcza wykonaniu niektórych elementów z tworzywa a składana rączka sprawia, że jest bardzo kompaktowy. Świetne rozwiązanie na podróż.

Młynki do 700zł

Dopłacając nieco więcej otwieramy segment w którym standardem stają się większe żarna wykonane z twardej, hartowanej stali i o precyzyjnej geometrii. Producenci zaczynają kusić nas dodatkowymi cechami oraz usprawnieniami konstrukcyjnymi.

Timemore Chestnut C5 Pro / ESP

Parametry techniczne:

  • żarno: stożkowe, stalowe – 42mm
  • materiał wykonania: metal
  • cechy: do metod przelewowych i/lub espresso*, składana rączka

Opis:

Gwiazdka (*) pojawia się nieprzypadkowo — producent oferuje dwa warianty tego modelu. Oba są w stanie zmielić do każdej metody, lecz jeden zoptymalizowany został do metod przelewowych drugi do espresso. Wersja ESP oferuje zwiększoną precyzję ustawień w zakresie drobnego mielenia (15 mikronów / klik), gdzie w wersji PRO jest to 31 mikronów/klik. 

Oba warianty wykorzystują bardzo precyzyjne żarno nowej generacji — w naparze wyraźnie podbita jest słodycz przy zachowaniu wysokiej klarowności. Młynek jest bardzo precyzyjnie wykonany, solidny. Większe żarno pozwala na szybkie mielenie, a większe gabaryty otwierają możliwość mielenia większych porcji na raz.

zeroHero Z5 X-Fold

Parametry techniczne:

  • żarno: stożkowe, stalowe pokryte tytanem
  • materiał wykonania: metal
  • cechy: do metod przelewowych i espresso, składana rączka, zewnętrzna regulacja mielenia

Opis:

Innowacyjny i dobrze przemyślany młynek. Cechuje się większymi gabarytami (to już naprawdę solidny kawał sprzętu), ale na ergonomię pozytywnie wpływa użycie składanej rączki i zewnętrznego pierścienia regulacji mielenia o bardzo drobnych przeskokach.
Wysoką równomierność przemiału, bez pyłu, zapewnia podwójna oś podparta dwoma łożyskami. Młynek mieli szybko i precyzyjnie, dając napar klarowny o wysokiej intensywności. Pokrycie żaren warstwą tytanu dodatkowo wydłuża ich żywotność.

Timemore Chestnut S3

Parametry techniczne:

  • żarno: stożkowe, stalowe
  • materiał wykonania: metal
  • cechy: do metod przelewowych i espresso, składana rączka, zewnętrzna regulacja mielenia

Opis:

Bardzo podobny do młynka zeroHero Z5 X-Fold. Tutaj również mamy składaną rączkę i zewnętrzny ring do regulacji ustawień. Drobne różnice pojawiają się w konstrukcji. Chestnut ma grubszą stabilizację łożysk i żarna bez powłoki tytanowej – są to jednak żarna bardzo twarde 58 stopni HRC. Efekt to bardzo równie mielenie do każdej metody parzenia, szybka praca i długa żywotność. Subiektywnym okiem – najładniejszy z młynków tego zestawienia 😉

Młynki powyżej 700zł

Tutaj mamy Ligę Mistrzów młynków ręcznych. Specjalne, hybrydowe stopy stali? Proszę bardzo! Konstrukcje spasowane z mikrometrową precyzją? Jak najbardziej!

Comandante C40 mk4

Parametry techniczne:

  • żarno: stożkowe, stalowe Nitro Blade – 40mm
  • materiał wykonania: metal, drewno, polimer
  • cechy: do metod przelewowych i espresso

Opis:

Zaczynam tę kategorię od legendy. Comandante to młynek, który jest punktem odniesienia dla całej branży. Podwójnie stabilizowana oś, niesamowicie precyzyjnie wyrzeźbione żarno ze specjalnie opracowanego stopu zapewniają ultra-równe mielenie do dowolnej metody parzenia. Młynek jest duży, wykonany z absolutnie najwyższą dokładnością (niewyczuwalne jakiekolwiek luzy). Właściwy korpus młynka wykonany jest z metalu, który w niektórych wariantach opleciony został drewnem. Jeżeli szukacie młynka, który ze spokojem można używać w domu i na mistrzostwach świata baristów – to jest ten model.

Comandante C60 Baracuda

Parametry techniczne:

  • żarno: stożkowe, stalowe Nitro Blade
  • materiał wykonania: metal, polimer
  • cechy: do metod przelewowych i espresso, wysoka wydajność

Opis:

Ta sama jakość wykonania oraz materiał żaren, co w modelu C40, ale “do kwadratu”. C60 to bardzo duży i ciężki młynek (waży ponad kilogram) idealny do przygotowywania większej ilości kawy. Żarno w C60 mieli ponad 50% szybciej – ze względu na większy rozmiar żaren. Lepiej wypadną w nim też odmiany arabiki cechujące się dużymi ziarnami np. pacamara. Jeżeli C40 to dla Was za mało i potrzebujecie większej wydajności przy zachowaniu najwyższej jakości, Baracuda będzie optymalnym wyborem.

 

Varia EVO Hybrid

Parametry techniczne:

  • żarno: stożkowe, stalowe 38mm
  • materiał wykonania: metal
  • cechy: do metod przelewowych i espresso, hybrydowy, zewnętrzna regulacja mielenia

Opis:

Produkt unikalny w swojej klasie – jest to młynek hybrydowy. Kawę możemy mielić z pomocą wbudowanego silnika albo manualnie. Jakość wykonania jest topowa – jak w najlepszych młynkach automatycznych. Łatwość obsługi zapewnia zewnętrzny pierścień regulujący grubość mielenia. Precyzja mielenia jest również bardzo wysoka – kawy są czyste w smaku, słodkie i zbalansowane – młynek marzenie.

Podsumowanie

Każdy z przedstawionych młynków znajdzie sprawdzi się u świadomego użytkownika.

Do 300 zł znajdziemy młynki dla osób zaczynających przygodę z dobrą kawą, które chcą zauważalnej poprawy względem młynków ostrzowych bez dużych wydatków. Najlepszy wybór do metod przelewowych, gdy liczy się prostota, poręczność i dobry stosunek ceny do jakości.

W przedziale 300 – 700 zł będą urządzenia dla kawoszy szukających wyraźnie lepszej jakości i większej uniwersalności. Większe żarna i precyzyjniejsza regulacja sprawiają, że młynki z tego segmentu dobrze radzą sobie zarówno z przelewem, jak i espresso.

Powyżej 700 zł dostępne są sprzęty dla entuzjastów i wymagających użytkowników, którzy oczekują maksymalnej precyzji, powtarzalności i komfortu pracy. To segment, w którym jakość wykonania i kultura mielenia są na poziomie profesjonalnym.

Najlepszym młynkiem będzie ten najlepiej dopasowany do sposobu parzenia i naszych oczekiwań – zarówno tych odnoszących się do jakości mielenia jak i oczekiwań co do stylu i ergonomii.

Mam nadzieję, że to zestawienie ułatwi Wam dokonanie najlepszego wyboru!

Smacznej kawusi!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Łukasz Słowiński

Head Barista kawiarni Tamka. Pasjonat gościnności i ciągłego doskonalenia doświadczeń, który przygodę kawową zaczął od AeroPressa pożyczonego od rodziców. W wolnym czasie projektuje bary kawowe, piecze pizzę i gra sety DJ'skie. Marzy, aby dress-codem baristów był krawat i szyty na miarę garnitur.

Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Testy

Timemore Bricks 01S – nowy młynek elektryczny dla home baristy

  • 3 grudnia 2025
  • Piotr Dziewulski
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Testy

Melitta Aromafresh II – recenzja ekspresu przelewowego z wbudowanym młynkiem

  • 27 listopada 2025
  • Łukasz Słowiński
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Ekspresy
  • Kawa
  • Przepisy

Fellow Aiden – przepisy!

  • 24 listopada 2025
  • Dominik Ropela
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Testy

Wilfa Uniform Evo — single dose w nowej odsłonie

  • 15 października 2025
  • Piotr Dziewulski
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy

Jak wybrać idealny dripper dla siebie?

  • 29 września 2025
  • Łukasz Słowiński
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria

Młynkowy zawrót głowy, czyli jak znaleźć idealne ustawienie? 

  • 13 lipca 2025
  • Łukasz Słowiński
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

  • 8 kwietnia 2025
  • Łukasz Słowiński
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawowe przepisy
  • Zrób to sam

Prezenty na Walentynki

  • 3 lutego 2025
  • Jessica Nadziejko

Coffeedesk

  • Matcha japońska czy chińska?

    • 30 czerwca 2025
    Czytaj wpis
  • Ziołowe cold brew z malinami i melisą

    • 28 lipca 2025
    Czytaj wpis
  • Hojicha latte

    • 26 sierpnia 2025
    Czytaj wpis
  • Matcha japońska i chińska – czym się różnią?

    • 14 października 2025
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • temperatura parzenia kawy 1
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • 2
    Jaki automatyczny ekspres ciśnieniowy do domu wybrać?
    • 31 października 2022
  • 3
    Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
    • 7 grudnia 2016
  • kawiarka Bialetti Mukka 4
    Łaciata kawiarka Bialetti Mukka, czyli szybka i prosta kawa mleczna
    • 12 sierpnia 2021
  • jura ekspres ciśnieniowy 5
    Ranking ekspresów ciśnieniowych do kawy na 2024 rok – które sprawdzają się najlepiej?
    • 11 grudnia 2023
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Newsletter
Subskrybuj
  • Ekspresy do kawy
  • Spieniacze do mleka
  • Młynki do kawy
  • Zaparzacze do herbaty
  • Kawa
  • Kawa Lavazza
  • Butelki termiczne
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.