Akcesoria

Porównanie młynków: Comandante, Timemore Chestnut i Barista Space

Nadarzyła się okazja do kolejnego testu sprzętów i tym razem padło na młynki ręczne! Jaki młynek wybrać, jeśli bierzemy pod uwagę rozwiązanie ze stalowym żarnem? Pod lupę biorę dziś trzy młynki do kawy: Comandante, Timemore Chestnut oraz Barista Space. Sprawdźmy, jak wypadają w porównaniu.

Proszę, aby mój wpis został potraktowany jako wpis pół amatora, gdyż nie posiadam żadnych szkoleń w zakresie klasyfikacji młynków 😉 Pomiary i opisy robię na podstawie tego, co widzę, mierzę, ważę i co uważam za warte adnotacji, mając jedynie na uwadze 12 lat spędzonych w pracy przy kawie 🙂

A moje porównanie dotyczy trzech młynków: Comandante, Timemore Chestnut, Barista Space i zostanie oparte o poniższe siedem cech:

1. Design
2. Wymiary
3. Pojemność
4. Waga
5. Konstrukcja
6. Regulacja mielenia
7. Jakość przemiału / żarna

No to do dzieła!

1. Design

Jak każdy widzi na załączonym zdjęciu:

Wygląd to rzecz indywidualna, więc oceńcie sami, ja przybliżę Wam trochę, z jakich materiałów zostały wykonane poszczególne młynki.

Comandante Zebra

Młynek zbudowany jest z drewnianej tekstury nałożonej na aluminiowy korpus. Pojemnik na kawę został wykonany ze szkła i przypomina mały słoiczek. Wielkość jest optymalna – młynek dobrze leży w dłoni, a rączka jest wygodna. Kolory tych młynków są przeróżne, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

Timemore Chestnut Grinder Black Transparent

Młynek od Timemore to aluminiowy korpus oraz plastikowy pojemnik na kawę (występuje jednak też w innych wersjach – z drewnianym pojemniczkiem). Mimo plastiku na dole, całość wygląda bardzo estetycznie i dobrze leży w dłoni. Dostępne wersje kolorystyczne są raczej klasyczne i uniwersalne w porównaniu z ilością barw obudowy młynków w ofercie Comandante.

Barista Space

Całość młynka jest aluminiowa, solidnie wykonana. W dłoni leży bardzo pewnie, ponieważ ma mniejszą średnicę niż Comandante. Dostępny jest w trzech kolorach – czarnym, srebrnym i różowym. Na młynku znajduje się również gumowa opaska, która ma sprawić, by uchwyt był jeszcze bardziej stabilny.

Moim zdaniem, na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o pewność chwytu, jest Barista Space, później Timemore, a na końcu Comandante. Najpewniej na to ma wpływ średnica całej konstrukcji.

W każdym z młynków zrobiono gałkę korbki z drewna – w Comandante mamy dodatkowo możliwość wymiany gałki na różne kolory.

2. Wymiary

Zdecydowanie najzgrabniejszy z całej trójki jest młynek Barista Space – będzie on najbardziej kompaktowym rozwiązaniem dla podróżników. Najbardziej masywny jest młynek Comandante z uwagi na największą średnicę, co przekłada się również na pojemność – ale o tym za chwilę!

Comandante:

  • wysokość (bez rączki) – 15cm
  • długość rączki z gałką (liczona od środka młynka) – 14cm
  • średnica (bez rączki) – 6cm

Timemore:

  • wysokość (bez rączki) – 15,5cm
  • długość rączki z gałką (liczona od środka młynka) – 14cm
  • średnica (bez rączki) – 5cm

Barista Space:

  • wysokość (bez rączki) – 12cm
  • długość rączki z gałką (liczona od środka młynka)  – 12cm
  • średnica (bez rączki) – 5cm

3. Pojemność

Wydaje mi się, że pojemność to jedna z kluczowych zmiennych dla młynka. Sprawdziłem, ile  maksymalnie kawy możemy nasypać do komory młynka, a tym samym jaką ilość kawy można zmielić przy jednym mieleniu.

Informacja dla ciekawskich i tych, którzy muszą wiedzieć (bo każdy 0,0001g wagi ziarenka robi różnicę!) – do testów użyłem kawy Arcaffe Roma, bo akurat miałem ją pod ręką 🙂

4. Waga

Ważna informacja dla podróżników, którzy cenią sobie każdy gram, to waga młynka – tutaj różnice są również znaczące.

5. Konstrukcja

Każdy z młynków jest oparty na bardzo podobnej konstrukcji – w której jedno żarno jest nieruchome, natomiast drugie – ruchome. Regulacja i zakres oddalenia ruchomego żarna opiera się na osi z gwintem i sprężynie w każdej z konstrukcji. W skrócie – młynki z naszego porównania działają na tych samych zasadach.

6. Regulacja mielenia

Ile klików tu, ile klików tam? Sprawdźmy, jak radzą sobie młynki z regulacją grubości mielenia ziaren kawy.

Comandante

Pokrętło do zmiany grubości mielenia jest wykonane z plastiku, który jest dobrze wyprofilowany, dzięki czemu komfortowo możemy regulować przemiał. Dodatkowym atutem są kuleczki w pokrętle i odpowiednio wyprofilowane wgłębienia w dolnym żarnie, dzięki którym regulacja jest bardzo płynna. Słychać bardzo charakterystyczne kliknięcia 🙂

Timemore

Pokrętło do zmiany grubości mielenia wygląda tutaj nieco inaczej niż w Comandante, ale zasada działania jest taka sama. W porównaniu do Comandante i Barista Space – przypomina raczej płaski nakręcany kapsel, który również ma kuleczki u dołu. Regulacja odbywa się płynnie i bez większego oporu. Słychać charakterystyczne kliknięcia – lecz nie tak głośne jak w Comandante.

Barista Space

Konstrukcja bardzo przypomina tą z młynka Comandante z kilkoma drobnymi różnicami. Pokrętło jest tutaj wykonane z metalu, wygląda na bardzo solidne i dobrze wyprofilowane – jednak ranty są dość ostre, co wpływa na komfort chwytu. Wgłębienia na żarnie są dość małe – przez co regulacja nie jest aż tak płynna i trzeba przyłożyć trochę siły do zmiany grubości mielenia. Są też ciche kliknięcia – ale potrafią zniknąć, gdy mielenie jest ustawione na dość grube.

Comandante z widoku żarna
Timemore z widoku żarna
Barista Space z widoku żarna

Bardzo ważnym elementem w młynkach są także osie – to w dużej mierze od nich zależy to jak precyzyjnie ustawimy młynek. Im gęstszy gwint, tym lepiej dopasujemy mielenie pod nasze upodobania.

Na zdjęciu osie młynków, od lewej Barista Space, Timemore i Comandante Red Clix

7. Jakość przemiału / żarna

Zdjęcia żaren naszych testowanych młynków możecie obejrzeć poniżej:

Od lewej – Comandante, Timemore, Barista Space

Kształt żaren w Barista Space i Timemore wygląda na identyczny, różnią się one jedynie otworem wewnętrznym, gdyż w Barista Space jest okrągły ze ściętym bokiem, a w Timemore przypominający fasolkę. Żarna Comandante różnią się od nich zdecydowanie już na pierwszy rzut oka.

Poniżej natomiast zdjęcie tego, jak wyglądała równość przemiału każdego z młynków.
Oczywiście równość zależy od wielu czynników. Choćby zużycia żaren czy ustawionej grubości zmielenia – którą ciężko dopasować jednakową w każdym z młynków. Ale w końcu nie jesteśmy w laboratorium 😉

Przemiał Comandante
Przemiał Timemore
Przemiał Barista Space

Podsumowanie

Każdy młynek zmielił mi kawę i zrobiłem dripa czy AeroPress, więc spełnił swoją funkcję.
Na każdym mieliło mi się kawę bardzo przyjemnie. W odczuciu jednak – na Timemore i Comandante szło gładko jak po maśle, a w przypadku Barista Space odczuwałem, jakby wgryzanie się żaren w kawę. Moim zdaniem zależy to głównie od długości rączki.

Comandante i Timemore wypadają lepiej, jeśli chodzi o pojemność załadunkową na ziarno. Do Barista Space musiałem dosypać kawę, żeby zrobić małego dripa. Pojemnik na zmieloną kawę zamocowany na gwincie to plus dla korzyść Comandante i Barista Space. W Timemore pojemnik jest zamocowany na kuleczkach, które mogą się z czasem wyrobić (chociaż póki co pracują świetnie). W tzw. kawiarnianym 'workflow’, tylko w wersji domowej, na Comandante i Timemore pracowało mi się przyjemniej i łatwiej.

Nie wybieram zwycięzcy, a ocenę młynków pozostawiam Wam. Mam nadzieję, że takie porównanie pomoże każdemu, kto ma dylemat, co wybrać. Być może przeważą u Was kwestie budżetu, może będzie to kompaktowość albo postawicie na perfekcyjne mielenie. Każdy z tych młynków oferuje coś innego w różnym budżecie, więc każdy powinien znaleźć opcję dla siebie 🙂

Ja dalej zostaję przy swoim Komesiu. Timemore podarowałbym z chęcią komuś bliskiemu w prezencie. Za to, gdyby moim pierwszym młynkiem w karierze był Barista Space, to byłbym przeszczęśliwy – jakość mielenia i stabilizacja zdecydowanie przebijają te z młynków z żarnami ceramicznymi! 🙂

Wciąż głodni wiedzy? Sprawdźcie nasze inne artykuły dotyczące powyższych młynków:

Paweł Krysiński

Ninja sprzedawca w ekipie Coffeedesk. Spec od eventów i perfekcyjnych wzorków na kawie. Drugi Vice Mistrz Polski Latte Art 2018.

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

23 godziny ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

4 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

4 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej