Kawa

Caffe latte a latte macchiato. Jaka jest różnica?

Cafe latte, latte macchiato, espresso macchiato, cappuccino… Można się w tym pogubić. Chociaż stworzyliśmy dla Was przewodnik po kawach w kawiarni, dziś przyjrzymy się dwóm kawom, których nazwy mogą budzić konsternację. Caffe latte a latte macchiato – czym się różnią i jak wyglądają?

Latte macchiato a latte – jaka jest różnica?

Porozmawiamy dziś o różnicach między latte macchiato a caffe latte, ale zacznijmy od tego, co je łączy. Obie kawy przygotowane są na bazie espresso – intensywnej i esencjonalnej kawy o małej objętości, parzonej w ekspresie ciśnieniowym. Latte to po włosku mleko – jest to bezpośrednia wskazówka, czego możemy spodziewać się w naszym napoju, jeśli tylko “latte” pojawi się w nazwie. Zarówno caffe latte, jak i latte macchiato powszechnie skraca się do krótkiego “latte”, warto jednak być czujnym – zwłaszcza we Włoszech po takim zamówieniu zamiast kawowym napojem możemy cieszyć się szklanką mleka.


Latte macchiato – jaka to kawa?

Jeśli “latte” kojarzy Wam się z trójwarstwowym napojem serwowanym w szklance – myślicie o latte macchiato. Popularna kawa składa się z espresso i dużej ilości mleka oraz mlecznej piany, tworzących efektowne warstwy: mleko na spodzie, kawa i piana na wierzchu. Otrzymuje się je poprzez wlanie spienionego mleka do szklanki, do której następnie wlewa się espresso. Częstym dodatkiem do latte macchiato są smakowe syropy. Macchiato to po włosku zabrudzony bądź poplamiony, latte macchiato można więc zapamiętać jako mleko splamione kawą.

Caffe latte – czym jest?

Jak odróżnić caffe latte od latte macchiato? Caffe latte jest zwykle podawany w prostej szklance bez ucha lub dużej filiżance. Składa się z espresso oraz lekko spienionego mleka, które, w odróżnieniu od latte macchiato, nie rozwarstwia się, a łączy z kawą. Caffe latte przygotowuje się poprzez uzupełnienie dużej filiżanki lub szklanki z espresso mlekiem. Na bazie tej kawy można przyrządzić też sezonową Pumpkin Spice Latte.


Caffe latte a latte macchiato – różnice w smaku

Tą krótką lekcją włoskiego z pewnością narobiliśmy Wam ochoty na wakacje w słonecznej Italii! Niezależnie od tego, czy bliżej Wam do włoskich wakacji niż kaw, czy uwielbiacie oba – koniecznie zajrzyjcie do ulubionej kawiarni na kawę. Może tym razem skusicie się na inną pozycję z menu?

Zuza Raubo

Lekkie pióro i lekkie uzależnienie od kawy (najlepiej mają się w duecie). W wolnym czasie dowodzę, że istnieje cytat z Friends na każdą okazję. Ulubiona kawa: na słońcu!

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Zuza Raubo

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej