Cafe latte, latte macchiato, espresso macchiato, cappuccino… Można się w tym pogubić. Chociaż stworzyliśmy dla Was przewodnik po kawach w kawiarni, dziś przyjrzymy się dwóm kawom, których nazwy mogą budzić konsternację. Caffe latte a latte macchiato – czym się różnią i jak wyglądają?
Porozmawiamy dziś o różnicach między latte macchiato a caffe latte, ale zacznijmy od tego, co je łączy. Obie kawy przygotowane są na bazie espresso – intensywnej i esencjonalnej kawy o małej objętości, parzonej w ekspresie ciśnieniowym. Latte to po włosku mleko – jest to bezpośrednia wskazówka, czego możemy spodziewać się w naszym napoju, jeśli tylko “latte” pojawi się w nazwie. Zarówno caffe latte, jak i latte macchiato powszechnie skraca się do krótkiego “latte”, warto jednak być czujnym – zwłaszcza we Włoszech po takim zamówieniu zamiast kawowym napojem możemy cieszyć się szklanką mleka.
Jeśli “latte” kojarzy Wam się z trójwarstwowym napojem serwowanym w szklance – myślicie o latte macchiato. Popularna kawa składa się z espresso i dużej ilości mleka oraz mlecznej piany, tworzących efektowne warstwy: mleko na spodzie, kawa i piana na wierzchu. Otrzymuje się je poprzez wlanie spienionego mleka do szklanki, do której następnie wlewa się espresso. Częstym dodatkiem do latte macchiato są smakowe syropy. Macchiato to po włosku zabrudzony bądź poplamiony, latte macchiato można więc zapamiętać jako mleko splamione kawą.
Jak odróżnić caffe latte od latte macchiato? Caffe latte jest zwykle podawany w prostej szklance bez ucha lub dużej filiżance. Składa się z espresso oraz lekko spienionego mleka, które, w odróżnieniu od latte macchiato, nie rozwarstwia się, a łączy z kawą. Caffe latte przygotowuje się poprzez uzupełnienie dużej filiżanki lub szklanki z espresso mlekiem. Na bazie tej kawy można przyrządzić też sezonową Pumpkin Spice Latte.
Tą krótką lekcją włoskiego z pewnością narobiliśmy Wam ochoty na wakacje w słonecznej Italii! Niezależnie od tego, czy bliżej Wam do włoskich wakacji niż kaw, czy uwielbiacie oba – koniecznie zajrzyjcie do ulubionej kawiarni na kawę. Może tym razem skusicie się na inną pozycję z menu?
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej