Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Dookoła świata
  • Kawa
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle
  • Mity

Dlaczego espresso w Polsce nie kosztuje tyle, co we Włoszech?

  • 28 listopada 2025
  • 3 min. czytania
  • Aga Bukowska
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Dookoła świata
  • >
  • Dlaczego espresso w Polsce nie kosztuje tyle, co we Włoszech?

Im chłodniej na zewnątrz, tym chętniej śledzimy relacje z włoskich wakacji i tęsknym okiem patrzymy promienie słońca padające na filiżanki kawy. W opisach często przewija się wyrzut – dlaczego w Polsce espresso nie kosztuje tyle, co w Italii?

Powodów jest wiele, postaramy się rozłożyć odpowiedź na czynniki pierwsze!

Tradycja

We Włoszech espresso to dobro narodowe i podstawowe prawo człowieka, a jego cena chroniona jest wieloletnią tradycją. Wobec rosnących kosztów prowadzenia biznesu można było podnosić ceny wszystkiego – także kawy z mlekiem – ale nie espresso, ono pozostawało na nietykalnym poziomie 1 euro. To cena absolutnie nierynkowa, obecnie oscylująca już bardziej w okolicach 1,4 euro, która przy obecnych fluktuacjach na rynku kawy prawdopodobnie dalej będzie wzrastać, ale we Włoszech, z groźbą strajku generalnego, z pewnością wolniej niż w innych krajach. Na razie 2 euro jest nie do zaakceptowania – Francesco Sanapo, właściciel florenckiego Ditta Artigianale, w wyniku skargi konsumenckiej dostał 1000 € kary za przekroczenie tej kwoty!

Naszą misją w Ditta Artigianale jest dzielenie się wspaniałością kawy, zwłaszcza z naszymi rodakami. Żeby móc to robić, musimy podnosić cenę, espresso za 1 euro przeczy nie tylko prawom rynkowym ale też zasadom zrównoważonego rozwoju – mówi Sanapo – to archaiczny symbol złego standardu kawy, którego nie powinnyśmy utrzymywać.

Skład

W Polsce prym wiedzie 100% arabika. We Włoszech pijemy najczęściej mieszanki z robustą, która jest łatwiejsza w uprawie i często o wiele tańsza. Oczywiście istnieją już single origin fine robusty, które osiągają ceny najlepszych arabik, ale we Włoszech mówimy raczej o blendach wykorzystujących tańsze ziarna.

Standaryzacja

Duże włoskie marki produkujące masowe ilości kawy podpisują kontrakty na ogromne dostawy surowców, a proces produkcji ściśle podlega standardom, żeby każda partia smakowała tak samo. Oznacza to najczęściej ciemniejsze palenie, które przykrywa defekty gorszej jakości kaw i zastępuje aromatami pochodzącymi z procesu wypalania. W takim procesie produkcji można wykorzystywać tańsze kawy bez większego wpływu na ustandaryzowany smak.

Single vs. double

Espresso przy włoskim barze jest najczęściej pojedyncze, u nas w znacznej większości kawiarni podaje się podwójny shot, który oznacza podwojoną ilość kawy. W Polsce używamy ekspresów, które automatycznie przygotowują podwójne, bardziej zbalansowane espresso, we włoskich barach nadal standardem są pojedyncze wylewki.

Asortyment

Włoskie bary nie tylko kawą stoją. Sprzedają papierosy, alkohol, popularnie wśród lokalsów zdrapki, mają mnóstwo innych produktów, na których mogą zarabiać mimo minimalnej, czy nawet żadnej, marży na kawie.

Kultura picia kawy

Wreszcie, nie możemy zapominać o tym, że kawę we Włoszech pije się inaczej – przy barze, szybko ustępując miejsca kolejnym osobom i umożliwiając kawiarniom korzystanie z efektu skali. Polskie kawiarnie to miejsca spotkań i strefy coworkingowe, gdzie goście spędzają długie godziny, a kawiarnia ceną kawy musi rekompensować dużo niższą rotację.

Obok tradycyjnych barów z chronionym tradycją gorzkim i mocnym espresso z robustą we Włoszech także istnieją palarnie i kawiarnie specialty, gdzie ceny będą już zupełnie inne. Do nielicznych nadal w włoskich miastach kawiarni specialty, takich jak Faro w Rzymie czy Orsonero w Mediolanie ustawiają się długie kolejki (najczęściej obcokrajowców) tęskniących za podwójnym espresso o zbalansowanym smaku. Jego cena będzie wyższa niż w Warszawie.

 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Aga Bukowska

Dziennikarka, fotogradka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy, podróży i czytania.

Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Ekspresy
  • Kawa
  • Przepisy

Fellow Aiden – przepisy!

  • 24 listopada 2025
  • Dominik Ropela
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Pecan oatmilk latte

  • 24 października 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle

Muffiny hojicha z malinami i orzechami

  • 10 października 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Raspberry mocha z białą czekoladą

  • 3 października 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Espresso, które nigdy nie zawodzi!

  • 19 września 2025
  • Dominik Ropela
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Przepisy

Domowe lody cold brew – mrożona kawa, ale inaczej!

  • 11 sierpnia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Lifestyle

Running clubs

  • 21 lipca 2025
  • Dominik Ropela
Czytaj wpis
  • Bariści
  • Edukacja
  • Lifestyle

Koniec ery Kryształu Żywieckiego

  • 18 lipca 2025
  • Kuba Kalusiński

Coffeedesk

  • Matcha japońska czy chińska?

    • 30 czerwca 2025
    Czytaj wpis
  • Ziołowe cold brew z malinami i melisą

    • 28 lipca 2025
    Czytaj wpis
  • Hojicha latte

    • 26 sierpnia 2025
    Czytaj wpis
  • Matcha japońska i chińska – czym się różnią?

    • 14 października 2025
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • temperatura parzenia kawy 1
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • 2
    Jaki automatyczny ekspres ciśnieniowy do domu wybrać?
    • 31 października 2022
  • 3
    Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
    • 7 grudnia 2016
  • kawiarka Bialetti Mukka 4
    Łaciata kawiarka Bialetti Mukka, czyli szybka i prosta kawa mleczna
    • 12 sierpnia 2021
  • jura ekspres ciśnieniowy 5
    Ranking ekspresów ciśnieniowych do kawy na 2024 rok – które sprawdzają się najlepiej?
    • 11 grudnia 2023
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Newsletter
Subskrybuj
  • Ekspresy do kawy
  • Spieniacze do mleka
  • Młynki do kawy
  • Zaparzacze do herbaty
  • Kawa
  • Kawa Lavazza
  • Butelki termiczne
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.