A gdyby tak zjeść swoją ulubioną kawę zamiast ją pić? W upalne dni cold brew to najlepsza opcja na orzeźwienie. Dzięki swojej łagodności i naturalnej słodyczy, napar parzony na zimno jest idealną bazą do przygotowania pysznych lodów.
To nie tylko świetny deser, ale też sposób na uratowanie niewypitej porannej kawy. Zamiast wylewać przepyszną Etiopię Bombę, którą zaparzyłeś rano, a nie zdążyłeś wypić, po prostu wykorzystaj ją do przygotowania mrożonego deseru. Zero marnowania, sto procent przyjemności.
Opcji jest kilka – możesz zaparzyć cold brew lub nie, możesz zrobić lody z mlekiem lub bez. Mogą być słodkie lub nie. Ten przepis to kwintesencja prostoty.
Lody cold brew
Składniki:
Na cold brew:
21 g świeżo zmielonej kawy
300 ml zimnej, przefiltrowanej wody
Na lody:
300 ml gotowego cold brew
100 ml mleka np. kokosowego lub owsianego
2-3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego (do smaku)
Sposób przygotowania:
Zrób cold brew: Wsyp zmieloną kawę do dzbanka lub słoika, zalej zimną wodą, delikatnie wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na całą noc. Po upływie 8-12 godzin przecedź cold brew przez filtr do kawy, aby pozbyć się fusów.
Kawę wymieszaj z mlekiem i syropem z agawy lub klonowym i dokładnie wymieszaj. Słodkość dostosuj do swoich preferencji.
Zamroź lody: Gotową masę przelej do silikonowych foremek na lody. Włóż patyczki i umieść w zamrażarce na co najmniej 4-6 godzin lub do całkowitego zamrożenia.
Spróbuj też dodać do masy na lody szczyptę cynamonu, kakao, a nawet trochę mrożonych malin. To prosty sposób na zrobienie jeszcze ciekawszego deseru. Sky is the limit. Pamiętaj, że możesz wykorzystać kawę z rana, lub po prostu zaparzyć jej więcej.