Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Przepisy

Domowe lody cold brew – mrożona kawa, ale inaczej!

  • 11 sierpnia 2025
  • 2 min. czytania
  • Jessica Nadziejko
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Domowe lody cold brew – mrożona kawa, ale inaczej!

A gdyby tak zjeść swoją ulubioną kawę zamiast ją pić? W upalne dni cold brew to najlepsza opcja na orzeźwienie. Dzięki swojej łagodności i naturalnej słodyczy, napar parzony na zimno jest idealną bazą do przygotowania pysznych lodów.

To nie tylko świetny deser, ale też sposób na uratowanie niewypitej porannej kawy. Zamiast wylewać przepyszną Etiopię Bombę, którą zaparzyłeś rano, a nie zdążyłeś wypić, po prostu wykorzystaj ją do przygotowania mrożonego deseru. Zero marnowania, sto procent przyjemności.

Opcji jest kilka – możesz zaparzyć cold brew lub nie, możesz zrobić lody z mlekiem lub bez. Mogą być słodkie lub nie. Ten przepis to kwintesencja prostoty.

Lody cold brew

Składniki:

Na cold brew:

21 g świeżo zmielonej kawy
300 ml zimnej, przefiltrowanej wody

Na lody:

300 ml gotowego cold brew
100 ml mleka np. kokosowego lub owsianego
2-3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego (do smaku)

Sposób przygotowania:

Zrób cold brew: Wsyp zmieloną kawę do dzbanka lub słoika, zalej zimną wodą, delikatnie wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na całą noc. Po upływie 8-12 godzin przecedź cold brew przez filtr do kawy, aby pozbyć się fusów.

Kawę wymieszaj z mlekiem i syropem z agawy lub klonowym i dokładnie wymieszaj. Słodkość dostosuj do swoich preferencji.

Zamroź lody: Gotową masę przelej do silikonowych foremek na lody. Włóż patyczki i umieść w zamrażarce na co najmniej 4-6 godzin lub do całkowitego zamrożenia.

Spróbuj też dodać do masy na lody szczyptę cynamonu, kakao, a nawet trochę mrożonych malin. To prosty sposób na zrobienie jeszcze ciekawszego deseru. Sky is the limit. Pamiętaj, że możesz wykorzystać kawę z rana, lub po prostu zaparzyć jej więcej.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Milk Brew – kompromis między kawą przelewową a mrożonym latte!

  • 29 czerwca 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Coconut coffee cloud

  • 17 czerwca 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Aeropress lemonade

  • 19 maja 2025
  • Dominik Ropela
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

  • 13 maja 2025
  • Łukasz Słowiński
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Aerocano raz!

  • 17 kwietnia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Mity
  • Ziarna

Czy excelsa to przyszłość kawy?

  • 24 marca 2025
  • Aga Bukowska
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

  • 19 marca 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Latte art – porady baristów!

  • 16 marca 2025
  • Dominik Ropela

Coffeedesk

  • Jak rozpoznać dobrą matchę i na co zwracać uwagę?

    • 13 marca 2025
    Czytaj wpis
  • Let’s get dirty!

    • 29 kwietnia 2025
    Czytaj wpis
  • Matcha japońska czy chińska?

    • 30 czerwca 2025
    Czytaj wpis
  • Japońska kultura picia herbaty

    • 28 lutego 2025
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • temperatura parzenia kawy 1
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • 2
    Jaki automatyczny ekspres ciśnieniowy do domu wybrać?
    • 31 października 2022
  • kawiarka Bialetti Mukka 3
    Łaciata kawiarka Bialetti Mukka, czyli szybka i prosta kawa mleczna
    • 12 sierpnia 2021
  • 4
    Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
    • 7 grudnia 2016
  • jura ekspres ciśnieniowy 5
    Ranking ekspresów ciśnieniowych do kawy na 2024 rok – które sprawdzają się najlepiej?
    • 11 grudnia 2023
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Newsletter
Subskrybuj
  • Ekspresy do kawy
  • Spieniacze do mleka
  • Młynki do kawy
  • Zaparzacze do herbaty
  • Kawa
  • Kawa Lavazza
  • Butelki termiczne
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.