Biała czekolada to pozbawiona kakao mleczna czekolada zawierająca masło kakaowe, mleko i cukier. Jej jasny kolor i słodki smak sprawiają, że odbiega swoją formą i smakiem od klasycznej czekolady, jednak ma swoich oddanych fanów. Przygotowanie ciepłego napoju na bazie białej czekolady może być ciekawą odmianą i idealną formą deseru. Jak zrobić białą czekoladę do picia w domu?
Klasyczna mleczna czekolada zawiera w sobie mleko, masło kakaowe, kakao i cukier, a biała czekolada pozbawiona jest kakao, które odpowiada za ciemny kolor czekolady. W pewnym sensie biała czekolada jest po prostu mleczną czekoladą w czystej postaci. Kakao może przełamywać nieco słodki smak cukru i mleka, zatem biała czekolada faktycznie jest odczuwalnie słodsza niż mleczna, co dla niektórych może być zaletą, a dla innych wadą.
Jeśli marzy Wam się chwila przyjemności z ciepłym deserem w płynie to idealnie w tej roli sprawdzi się gorąca biała czekolada. Przepis na nią jest dość prosty, można modyfikować go dostosowując do swoich potrzeb i preferencji. Wystarczy, że wybierzecie swoją ulubioną białą czekoladę, złapiecie za mały rondelek i poświęcicie temu kilka minut.
W małym garnku rozgrzej mleko, nie doprowadzając do wrzenia. Posiekaną czekoladę dodaj do mleka, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Do czekolady dodaj szczyptę soli — zrównoważy ona słodki smak białej czekolady jednocześnie go podkreślając.
Co jest słodkie, kremowe i stanowi idealną bazę pod różne pyszne gorące napoje? Biała czekolada! Przepis na gorącą czekoladę można uszlachetnić z pomocą kawy lub zielonej herbaty matcha. Do powyższego przepisu możecie dodać spienione mleko i podwójne espresso tworząc pyszną białą mokkę. Jeśli nie jesteście w nastroju na słodką kawę to możecie mieć pewność, że zielona herbata matcha idealnie połączy się ze słodyczą białej czekolady do picia. Przepis na matcha latte uzupełnijcie o dodatek gorącej białej czekolady, a uzyskacie prawdziwą czekoladową ucztę.
Czarne latte (charcoal latte) szturmem podbija internet. Co to właściwie jest, jak działa, czym smakuje…
W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…
Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…
A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…
Zima ma swój urok, ale pewnie zdecydowana większość z nas cieszy się na powrót długich…
Trafił do mnie nowy gadżet prosto z Japonii – Cerapotta. Wyobraźcie sobie: żadnych papierowych filtrów,…
Ta strona używa cookies.
Więcej