To, czy kawa jest zdrowa, przez lata było przedmiotem wielu dyskusji. Wciąż nie ma w tej kwestii jednoznacznych badań, osądzających, czy kawa jest zdrowa czy nie. Badania potwierdzają jednak, że spożywanie od 3 do 5 standardowych filiżanek kawy dziennie nie tylko nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, ale może zapobiegać wielu schorzeniom. To ogólne stwierdzenie podlega jednak kilku warunkom: po pierwsze wpływ kawy na zdrowie zależy od indywidualnych cech, np. od stanu zdrowia, a po drugie – zależy od cech samych ziaren kawy i przygotowywanych z niej naparów. Przekonajmy się więc: jaka kawa jest dla nas najzdrowsza?
Pod określeniem “rodzaj kawy” może kryć się wiele, nie tylko to, czy jest ziarnista, mielona czy rozpuszczalna, kofeinowa czy bezkofeinowa. Przekonajmy się czym jeszcze może charakteryzować się kawa i dlaczego to jest istotne dla zdrowia.
Zacznijmy od kwestii najbardziej podstawowych: kawa rozpuszczalna – z małymi wyjątkami, jakim jest np. rozpuszczalna specialty od Savage Coffees, może być szybko zdyskwalifikowana w wyścigu o miano najzdrowszej kawy. Jako produkt wysoko przetworzony, z samą kawą ma bardzo niewiele wspólnego. Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Cóż, w jej składzie znajdziemy masę substancji chemicznych i wzmacniaczy smaku, które mogą być szkodliwe dla organizmu.
Zastanawiając się, jaka kawa jest najzdrowsza dla żołądka, równie szybko możemy rozstrzygnąć kwestię kawy ziarnistej i mielonej: kupno kawy w ziarnach daje nam większą kontrolę nad jakością produktu. Poza samą postacią ziaren, powinniśmy oczywiście zwrócić uwagę na jak największą ilość informacji o pochodzeniu ziaren i sposobie ich obróbki – tylko w ten sposób możemy mieć pewność, że nie kupujemy “kota w worku”. A “kot w worku” pod postacią mielonej kawy z marketu to najczęściej najsłabszej jakości ziarna, często z defektami. Im mniej transparentny proces produkcji kawy i skład, tym mniej wiemy o jej wpływie na nasze zdrowie. Warto zatem wybierać nie tylko ziarna wobec mielonej kawy, ale również konkretne produkty, które oferują etyczną transparentność. Takimi produktem są ziarna specialty, w przypadku których mamy pełne informacje o pochodzeniu, uprawie i procesie przetworzenia kawy, którą pijemy.
Dla osób z nadwrażliwością na kofeinę, cierpiących na bezsenność czy, w niektórych przypadkach, kobiet w ciąży, klasyczna kawa może nie być dobrym rozwiązaniem, dlatego jej miłośnikom w takiej sytuacji poleca się kawę bezkofeinową. Czy taka kawa jest zdrowa? Wiele zależy od metody pozbawiania ziaren kofeiny. Istnieje kilka metod przetwarzania ziaren w tym celu, np. stosowanie organicznych rozpuszczalników, długotrwałe moczenie kawy, modyfikacja genetyczna czy nadkrytyczny dwutlenek węgla. Niestety bardzo niewielu producentów udostępnia informację na temat tego procesu, a wobec tego określenie wpływu na zdrowie nie jest jednoznaczne.
Więcej o kawie bezkofeinowej piszemy w tym artykule.
Wiele źródeł mówi o tym, że najzdrowsza metoda parzenia kawy to metoda ciśnieniowa, w wyniku której otrzymujemy aromatyczne espresso. Sugerowany powód to krótki kontakt kawy z wodą, co ma zapobiegać przedostawaniu się do kawy szkodliwych substancji. Być może ta zasada może mieć zastosowanie w przypadku paczkowanych kaw mielonych z dużych koncernów. Jeśli jednak wybierzemy ziarna dobrej jakości, ziarna specialty, których pochodzenie i proces obróbki jest transparentny, możemy swobodnie cieszyć się filiżanką przelewu nie martwiąc się o szkodliwe substancje.
Podsumowując – najzdrowsza kawa to po prostu kawa dobrej jakości. Kupno kaw specialty to inwestycja nie tylko w smak, ale również przejrzystość składu tego co ląduje w naszej filiżance. Win-win!
Źródła:
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej