Kawa

Johan & Nystrom: pierwsza palarnia specialty w Coffeedesk

Mało kto pamięta, że w zamierzchłych czasach, kiedy Chemexa można było kupić tylko przez znajomych w USA, a duża część palarni, których kawy obecnie mamy w ofercie jeszcze nie istniała, handlowaliśmy głównie ziarnami ze Szwecji (i też tymi ciemniej palonymi z Włoch, ale o tym może kiedyś w osobnym poście). Johan & Nystrom to pierwsza palarnia specialty w Coffeedesk. Co powinniście o niej wiedzieć?

I cóż, że ze Szwecji

Kawy J&N są wypalane całkiem niedaleko Kołobrzegu, chociaż za morzem. Palarnia powstała w listopadzie 2004 roku w Sztokholmie, założona przez grupę przyjaciół, entuzjastów kawy: dwóch Johanów, Andersa (od którego wzięło się and :)) i 2 braci Nystromów.

Kawa zdobywała popularność w Szwecji, a także poza jej granicami. Podczas pierwszych Mistrzostw Polski Aeropress w 2011 roku zawodnicy używali właśnie ziaren Johan & Nystrom. Łukaszowi, Jackowi i Marcinowi, naszym założycielom, zamarzyło się sprzedawanie tych zamorskich kaw w Polsce. Po kilku miesiącach od wypowiedzenia tej intencji jeden z przedstawicieli przyjechał do ówczesnego biura Coffeedesk w Grzybowie, gdzie właściwie nic jeszcze nie było, ale chłopakom udało się roztoczyć przed nim wizję powstającego niebawem ogromnego magazynu i możliwości. Dostaliśmy dystrybucję, a zespół J&N pokazał nam wszystkie akcesoria, jakie mieli już wówczas w swojej ofercie. Od nich zaczęliśmy kupować Hario, Aeropress. Przyjaźń się rozwijała, Anders, jeden z założycieli, który nadal działa w firmie, był sędzią na pierwszym zorganizowanym przez nas Brewers Cup. Mało tego, raz jeden jedyny mieliśmy w ofercie Kopi Luwak. I on też był od Johana!

Anders, jeden z założycieli J&N, był sędzią na pierwszym zorganizowanym przez nas Brewers Cup

Kawki, których parzenie nie zdoła zepsuć

Oczywiście, jeśli bardzo się postaramy, to wszystko się da. Ale kawy od J&N znane są z tego, że są niezwykle równe, łatwe w parzeniu i, jak mawia mistrz Dusio, zawsze poprawne. To idealne kawy dla zaczynających przygodę z alternatywami i dla fanów szybkiego przelewu z Moccamastera. To klasyki, które uwielbiają wszyscy i prawdopodobnie najczęściej w historii były naszymi kawami miesiąca.

Nakręciliśmy o tym nawet film:

Coffeedeskowe cytaty o Etiopii Guji od J&N (dowodzące słuszności naszej tezy)

Władzia

Etiopię Guji parzę zwykle moim ulubionym sposobem, czyli bez sposobu. Parzyłam już przegląd wszelkich dat palenia, od świeżej do prawie rocznej. Mielona na mini millu, ale równie dobrze mogłabym tłuc młotkiem, zalana wodą z kranu, wsypana na oko do dripa, pyszniutka!

Mario

Wiele razy zdarzyło się tak, że ktoś zaparzył w biurze kawę, przyniósł do biurka i nagle rozlegały się zachwyty ooooomnomnom co to za dobra kawka, Mario, skąd to załatwiłeś, a to było Guji właśnie. Ochom i achom nie było końca!

Maciek Duszak

Guji to świetny sposób na zachęcenie, zainteresowanie kawa specialty wszystkich tych, którzy o kawie myślą, że ma smakować, jak kawa!

Nie samym Guji człowiek żyje!

Johan & Nystrom, poza kultową Guji wypala wiele innych kaw pod przelewy, chociażby znaną i lubianą Brazylię o czekoladowo-orzechowo-wiśniowych nutach. W ich portfolio znajduje się też całe mnóstwo ciemniej palonych mieszanek – idealnych pod espresso i do kawiarek. Lekko owocowe FTO, czy nugatowe Fundamental Espresso sprawdzają się w wielu domach i kawiarniach. W ofercie J&N znajdują się również herbaty i butelkowane napoje!

Podsumowanie

Mimo upływu czasu J&N wciąż uznawane jest za innowacyjną i pewną markę na szwedzkiej (i nie tylko!) scenie kawy. To też naprawdę spoko typki, ręczymy za nich, za ich wypały i odpały!

Aga Bukowska

Dziennikarka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy i podróży.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Aga Bukowska

Recent Posts

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

2 tygodnie ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

3 tygodnie ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

4 tygodnie ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

4 tygodnie ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 miesiąc ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej