Kawowe przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia! Prosty przepis podstawowy na naleśniki kawowe

Ciepłe, rozgrzewające, podnoszące na duchu śniadanie to podstawa, szczególnie zimą. Bo kto lubi wstawać, kiedy za oknem ziąb i dalej panuje noc? Dlatego zdradzę Wam dzisiaj przepis na dobry początek dnia. Przygotujemy razem apetyczny stosik kawowych pancakes, których już sam zapach postawi Was na nogi i wprawi w dobry nastrój.

Placki z amerykańskich seriali

Pancakes to nic innego jak delikatne, puchate, rozpływające się w ustach, amerykańskie naleśniki. Prosty przepis na śniadanie, które przygotujecie w kilkanaście minut, ponieważ, aby cieszyć się efektowną górką placuszków wystarczy wymieszać ze sobą kilka podstawowych składników i chwilę postać przy patelni. Ale jest na to sprawdzony patent, im większa patelnia tym szybciej wszystkie placki będą rumiane. Niemniej jednak, nasza kawowa wersja naleśników zawiera dodatkowo espresso, które sprawia, że pancakes stają się śniadaniem z supermocą. Jeżeli zaś chodzi o dodatki, zarówno klasyczne jak i kawowe placuszki najlepiej smakują skąpane w syropie klonowym, miodzie lub gęstym syropie czekoladowym i obowiązkowo z dużą ilością ulubionych, najlepiej kwaskowych owoców. Jaki jest prosty przepis na nasz pancakes?

Kawowe pancakes

Jak już wspomniałam, sekretem kawowych pancakes jest intensywne espresso ze sprzętu ciśnieniowego. Opcjonalnie, w kawowym, prostym przepisie na pankejki espresso można zastąpić mocną kawą z kawiarki. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że im bardziej esencjonalny napar uzyskamy tym wyraźniejszy będzie kawowy posmak pancakes, a o to nam właśnie chodzi. Co więcej, z pewnością wyczujemy w placuszkach jakość użytych ziaren. Dlatego, poza sprzętem, potrzebne będą odpowiednie ziarna, najlepiej średnio lub ciemno palone i przede wszystkim świeże. Placuszki z porządnym espresso odwdzięczą nam się przyjemnym aromatem, który delikatnie dopełni korzenno-słodki posmak cynamonu.

Naleśniki kawowe – wymarzone weekendowe śniadanie

Jeżeli nie uda Wam się usmażyć kawowych pancakes w ciągu tygodnia, koniecznie przygotujcie je w weekend. Puszyste, rumiane placuszki to idealna opcja na leniwe, sobotnio-niedzielne celebrowanie śniadania w amerykańskim stylu. Obowiązkowo w duecie z aromatycznym przelewem, jak na przykład ten pochodzący z warszawskiej palarni Hayb z nutami bergamotki, trawy cytrynowej, cukru trzcinowego oraz kwiatów. Gwarantuję, że takie ciepłe, słodkie śniadanie nie tylko cudownie rozgrzeje w zimowe poranki, ale również zapewni dobry nastrój do końca dnia.

To jak… gotowi na dobry dzień? Zatem zaczynajmy!

Przepis podstawowy na kawowe pancakes

Składniki (12-13 placuszków):

Pancakes:

  • 1 szklanka (ok. 150 g) mąki pszennej
  • ½ szklanki (125 ml) espresso lub bardzo mocna kawa z kawiarki
  • ½ szklanki (125 ml) mleka
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki cukru lub innego słodzika
  • 30 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • syrop klonowy, naturalny, płynny miód lub syrop czekoladowy
  • ulubione owoce np. borówki, maliny itp.

Przygotowanie:

  1. W misce za pomocą rózgi kuchennej wymieszać jajko, mleko, espresso lub mocną kawę z kawiarki, rozpuszczone i przestudzone masło, cukier oraz sól.
  2. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cynamonem i ponownie wymieszać.
  3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (na patelni z nieprzywierającą powłoką można smażyć bez dodatku tłuszczu) nakładać za pomocą dużej łyżki kuchennej niewielkie porcje ciasta i smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, aż placuszki się zarumienią. Placuszki smażymy nie za szybko, aby zdążyły wyrosnąć, w razie potrzeby zmniejszyć moc palnika.
  4. Ciepłe placuszki podawać z syropem klonowym, płynnym miodem lub syropem czekoladowym oraz ulubionymi owocami.

Koniecznie nastawcie jutro budzik 15 minut wcześniej i wypróbujcie prosty przepis na kawowe pancakes, obiecuję, że nie będziecie żałować. Pysznego dnia i trzymajcie się ciepło!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

9 godzin ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

4 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

4 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej