Jaka kawa do kawiarki? To pytanie spędza sen z powiek naprawdę wielu osobom. Zderzamy się z tym zagadnieniem wielokrotnie, czy to w prywatnych rozmowach, czy w mailach albo wiadomościach. A odpowiedź na pytanie, jaki rodzaj kawy do kawiarki wybrać, jest bardzo prosta…
Zawadiacka kawiarka
Kawiarka to świetne urządzenie do parzenia kawy w domu. I bardzo popularne. Każdego, kto chciałby mieć intensywną w smaku, esencjonalną kawę, ale ekspres ciśnieniowy jest zbyt skomplikowany i drogi, kawiarka zadowoli na pewno.
Wybierać można spośród wielu kształtów i kolorów. Samo przygotowywanie kawy w niej, zachowując kilka podstawowych zasad – wlewanie gorącej wody, wypełnianie sitka po brzegi bez ubijania i stawianie na niewielkim ogniu – jest banalne.
Jednocześnie, kawiarka daje potężne możliwości zabawy smakiem. Można pójść w klasykę i używać kaw wypalanych do espresso, a można też pokusić się o jaśniejsze kawy jednorodne do metod przelewowych.
Jaka kawa do kawiarki?
Wybór jest bardzo szeroki i zależny jest tylko od naszej strefy komfortu i chęci na eksperymenty. Zacząć trzeba, jak to przy każdej metodzie parzenia, od młynka do kawy. Bez niego dobra kawa, niestety, staje się bardzo odległym tematem.
Gdy ten temat mamy już ogarnięty, najlogiczniejszym rozwiązaniem i najbardziej klasycznym jest sięgnięcie po dobrej jakości kawy do kawiarki. Tak zwane blendy, to kompozycja różnych gatunków kawy, z różnych regionów świata, by przy wysokim ciśnieniu, które jest w ekspresach, uzyskać maksimum słodyczy i pełnego body. W kawiarce także ten scenariusz się sprawdza. Takie kawy bardzo dobrze skomponują się z mlekiem, a nawet i odrobiną cukru bądź jakimś dobrym syropem. Wszystko jest dla ludzi, choć dobrej jakości ziarna nie potrzebują dodatków – warto spróbować!
Natomiast, kiedy chcemy nieco bardziej zgłębić się w świat kawy, kawiarka także daje nam spore pole do popisu. Zostając przy kawach wypalanych do espresso, oczy warto skierować w stronę kaw jednorodnych, tzw. singli. W paczce takiej kawy znajdziecie ziarna tylko z jednego regionu świata, a nawet tylko z pojedynczej farmy, o czym dowiecie się z każdego opakowania kawy wysokiej jakości. Dzięki temu, że przygotowujecie kawę tylko ziaren jednorodnych, macie możliwość poznania charakterystyki danego regionu czy metody obróbki ziaren.
Przykładowo, kawy z Brazylii najczęściej będą słodkie, z dominującymi nutami orzechów, czekolady, czasami z delikatnym akcentem żółtych bądź czerwonych, dojrzałych owoców. Natomiast biorąc choćby kawy z Kostaryki, dominować będą słodkie, dojrzałe owoce, body będzie średnie lub pełne, ale i niewykluczone, że zdarzą się elementy toffi bądź mlecznej czekolady.
Najlepsza kawa do kawiarki?
Jeśli nie chcecie samodzielnie zagłębiać się w poszczególne kawowe regiony i czujecie się zagubieni w gąszczu kaw do wyboru, skorzystajcie ze sprawdzonych rekomendacji. Oto nasz wewnętrzny ranking kaw do kawiarki:
Arcaffe
Kawy z palarni Arcaffe są wprost stworzone do przygotowywania w kawiarce. Arcaffe Mokacrema świetnie łączy się z mlekiem tworząc słodkie i przyjemne cappuccino, a bez dodatków charakteryzuje się intensywnym aromatem czekolady i karmelu. Arcaffe Roma jest natomiast produkowana przez palarnię niezmiennie od 1926! W jej smaku wyczujecie karmel oraz leśne owoce. Ta kompleksowa i delikatna kawa również świetnie łączy się z mlekiem.
SIMPLo
Odpowiedź na pytanie “Jaka kawa do kawiarki?” jest prosta – zupełnie tak jak nazwa palarni, która taką kawę wypaliła. Kawa Light Years od SIMPLo to kolejna dobra propozycja na start przygody z kawiarką. W tej kawie wyczujecie głównie nuty czekolady, ale też karmel, orzechy i lukrecję, które doskonale łączą się z mlekiem.
Le Piantagioni del Caffe
Na wyróżnienie w naszym rankingu kaw do kawiarki zasługuje również cała gama ziaren z włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffe. Testując kawy z tej palarni możecie skusić się na krok w kierunku bardziej owocowych historii. Ethiopia Dambi Uddo zaserwuje Wam mariaż czekolady z dojrzałymi owocami, a El Salvador La Cumbre delikatne słodkie aromaty uzupełnione nutami wiśni i banana.
HAYB
Jedne z najlepszych kaw do kawiarki znajdziecie również wśród ziaren polskiej palarni Hayb. Połączeniem klasycznych dla kawy nut czekolady połączonych w subtelny i smaczny sposób ze słodkimi owocami będziecie mogli się cieszyć pijąc blend WTF. Nie oznacza to, że Hayb zapomniał o fanach kawowej klasyki – Black Republic to ziarna o niskiej kwasowości i nutach orzechów oraz gorzkiej czekolady.
A może odważniej?
Rozważając kwestię, jaka kawa do kawiarki najbardziej pasuje, zdziwić może moja propozycja, by spróbować kaw przeznaczonych do metod alternatywnych. Są one jaśniej palone, w przeważającej części są to single i charakteryzują się tym, że są bardziej rześkie. Wrzucając je do kawiarki, można spodziewać się bardziej wyraźnych, owocowych nut. Choć osobiście nie przepadam, by parzyć np. jasno paloną Kenię do alternatyw w kawiarce, bo wówczas kwaskowatość jest zbyt dominująca i może brakować balansu, tak choćby kawy z Hondurasu, Kostaryki, Kolumbii czy Etiopii, już bardzo chętnie. Zwłaszcza, gdy są poddane obróbce na sucho. Kawy są wtedy pełne, bardzo słodkie, intensywne w smaku, dominują dojrzałe owoce, dżemy i konfitury oraz nuty kwiatowe. Polecam sprawdzić samemu!