Przejdź do strony głównej
Twoja lista życzeń
Rozwiń
Brak produktów.
Porozmawiaj z nami
Jesteśmy do dyspozycji od poniedziałku do piątku od 8 do 16.
Zadzwoń! Uzyskasz odpowiedź od razu!+48 730 88 25 25Zadzwoń! Uzyskasz odpowiedź od razu!
+48 730 88 25 25
Wolisz pisać? Czekamy na maila!sklep@coffeedesk.plWolisz pisać? Czekamy na maila!
[email protected]
Odwiedź nasze kawiarnie:Kołobrzeg, ul. Mazowiecka 24Warszawa, ul. Wilcza 42Odwiedź nasze kawiarnie:
Kołobrzeg, ul. Mazowiecka 24
Warszawa, ul. Wilcza 42
Nowości
Nasze marki
Kawa
Herbata
Ekspresy
Młynki
Zaparzacze
Akcesoria
Dodatki
Blog
Promocje
Nowości Najświeższe kawy Ziarna z polskich palarni Kawowe smaczki Palarnia Napar Palarnia Bracia Ziółkowscy
Najświeższe kawy
Najświeższe kawy
Ziarna z polskich palarni
Ziarna z polskich palarni
Kawowe smaczki
Kawowe smaczki
Palarnia Napar
Palarnia Napar
Palarnia Bracia Ziółkowscy
Palarnia Bracia Ziółkowscy
3fe Able Brewing Acaia AeroPress Alpro Althaus AOOMI Arcaffe Asobu Audun Coffee Bagdrip Baratza Barista & Co Barista Space Bean Bros
Bialetti Blend Tea Bonanza Coffee Bracia Ziółkowscy Brewista Brita Brown House & Tea Bunn BWT By.herbs Caffenation Cafflano Casino Mocca Chemex Cilia Clever
COFFEE PLANT Coffeedesk Coffeelab Colonna Coffee Comandante Contigo Craft Coffee Roasters Dafi Diemme Caffe Dobra Palarnia Kawy DomoBar Doubleshot Dr. Coffee Drink Me Chai Dutch Barista
Dworzysk Ecostrawz Espresso Gear Etno Cafe Eureka Father's Coffee Fellow Fentimans Figa Coffee Five Elephant Full Circle Gaggia Gardelli Specialty Coffees GAT GBG
Glowbeans Good Coffee Graef Hard Beans Hario HAYB Heresy Hi! Coffeedesk Illy IMS Izzo Java Coffee Jean Lenoir Johan & Nystrom Jura Just T Kafar
Kalve KawePale KeepCup Kimbo Kofi Brand Kruve Kusmi Tea KYOTO Coffee Roasters La Cabra La Marzocco LaCava Lavazza Le Piantagioni del Caffe Lelit Long Man Tea
Loveramics Lucaffe Lune Tea Lykke Mahlkonig MAMAM Melitta MiiR Moccamaster Monbana Monin Morning Motta Mount Caramel Mount Everest Tea Napar Natumi New York Nivona
Nomad Coffee Oatly Or Tea? Paper & Tea Passalacqua Pellini Pizca del Mundo Planetary Design Porlex Promac Pukka Puqpress Rancilio Rebel Kitchen
Rekrow Rhinowares Rocket Bean Saeco Sage Savage Coffees Sencotel SIMPLo Sloane Smeg Solberg & Hansen Sproud Story Coffee Roasters
T-TE Tastea Heaven Teabag teapigs Teasome Teministeriet The Barn The Coffee Collective The Rinser Tim Wendelboe Timemore Toddy Urnex Vintage Teas VST inc.
WildPower Wilfa Wunda YOGI TEA
Odkryj
Kawa Miesiąca Świeżo palona Co-Changers Outlet
Rodzaj
Ziarnista Mielona Kapsułki W puszce Typ Speciality Single origin Bezkofeinowa Cascara
Metoda parzenia
Espresso Przelewowe metody parzenia
Pochodzenie
Afryka Ameryka Południowa Ameryka Środkowa Azja
Palarnia
Włochy Szwecja Niemcy Polska
Marka
Johan & Nystrom HAYB Coffeelab COFFEE PLANT Audun Coffee Hard Beans Heresy Arcaffe Illy Lavazza Le Piantagioni del Caffe
Kawa miesiąca
Kawa miesiąca
Kawy specialty
Kawy specialty
Kawa pod espresso
Kawa pod espresso
Co-Changers vol. 2
Co-Changers vol. 2
Odkryj
Zestawy herbat Herbata Miesiąca Outlet
Rodzaj
W saszetkach Sypana
Typ
Biała Chai tea Czarna Earl Grey English Breakfast Jaśminowa Matcha Miętowa Oolong Owocowa Rooibos Yerba Mate Zielona
Herbata miesiąca
Herbata miesiąca
Akcesoria herbaciane
Akcesoria herbaciane
Teapigs
Teapigs
Dworzysk
Dworzysk
Teministeriet
Teministeriet
Rodzaj
Automatyczne Ciśnieniowe Kolbowe Przelewowe Kapsułkowe
Przeznaczenie
Do domu Do biura Do gastronomii
Marka
Moccamaster Gaggia Melitta Jura La Marzocco Outlet
Moccamaster
Moccamaster
Gaggia
Gaggia
Melitta
Melitta
Jura
Jura
La Marzocco
La Marzocco
Rodzaj
Młynki ręczne Młynki automatyczne
Przeznaczenie
Do domu Do biura Do gastronomii
Marka
Comandante Fellow Eureka Baratza Hario Wilfa
Bestsellery Comandante Nitro Blade Black Fellow Ode Hario Mini Mill Slim Plus Baratza Sette 270 Wilfa Svart Outlet
Młynki ręczne
Młynki ręczne
Młynki automatyczne
Młynki automatyczne
Comandante
Comandante
Fellow
Fellow
Zaparzacze
Drippery Chemex Kawiarki French Pressy AeroPress Zaparzacze do herbaty Cold Brew Inne Outlet
Drippery
Drippery
Chemex
Chemex
Kawiarki
Kawiarki
French Pressy
French Pressy
Aeropress
Aeropress
Akcesoria
Czajniki Wagi do kawy Filtry do kawy Tampery Dzbanki do mleka Spieniacze do mleka Filtracja wody Higiena i konserwacja
Naczynia Serwery Kubki Filiżanki Talerze Szklanki Kubki termiczne Butelki termiczne Kubki na wynos
Pozostałe
Książki Gadżety Koszulki Outlet
Czajniki
Czajniki
Serwery
Serwery
Wagi
Wagi
Kubki na wynos
Kubki na wynos
Filiżanki
Filiżanki
Dodatki
Naczynia Karty podarunkowe Napoje roślinne Napoje orzeźwiające Warsztaty kawowe Syropy
Naczynia
Naczynia
Karty podarunkowe
Karty podarunkowe
Napoje roślinne
Napoje roślinne
Napoje orzeźwiające
Napoje orzeźwiające
Warsztaty kawowe
Warsztaty kawowe
Akademia Coffeedesk: porady na start Świat specialty Porady herbaciane Zaparzacze i akcesoria pod lupą Testy i recenzje Wydarzenia Kawowy słownik pojęć
Wyjaśniamy, jak poprawnie parzyć kawę w dripie V60
Wyjaśniamy, jak poprawnie parzyć kawę w dripie V60
Jaki młynek do kawy wybrać?
Jaki młynek do kawy wybrać?
Chemex - wszystko, co musisz o nim wiedzieć
Chemex - wszystko, co musisz o nim wiedzieć
Najlepsze ziarna do ekspresu automatycznego
Najlepsze ziarna do ekspresu automatycznego
Jaki zaparzacz do herbaty wybrać?
Jaki zaparzacz do herbaty wybrać?
Coffeedesk

Zaloguj się na Coffeedesk

lub
Nie pamiętasz hasła?

Dołącz już teraz do klubu Coffeedesk

Unikalne produkty, promocje, program partnerski, obszerna baza wiedzy czekają na Ciebie!

Ochrona danych

Jeszcze chwila

I będziesz mógł cieszyć się zakupami w Coffeedesk!

Imie jest za długie może mieć maksymalnie 30 znaków
Minimalna liczba znaków w haśle to 8.
Newsletter
Format: XXXXXXXXX

Pola oznaczone gwiazdką (*) są polami obowiązkowymi.

Single origin
  • Pokaż wszystkie w kategorii
  1. Coffeedesk
  2. Kawa
  3. Typ
  4. Single origin
Produkty online

Single origin

  • Nowości
    • Nowości
      • Najświeższe kawy
      • Ziarna z polskich palarni
      • Kawowe smaczki
      • Palarnia Napar (17)
      • Palarnia Bracia Ziółkowscy
  • Nasze marki
    • 3fe (10)
    • Able Brewing (6)
    • Acaia (21)
    • AeroPress (13)
    • Alpro (16)
    • Althaus (33)
    • AOOMI (97)
    • Arcaffe (18)
    • Asobu (33)
    • Audun Coffee (28)
    • Bagdrip (11)
    • Baratza (44)
    • Barista & Co (37)
    • Barista Space (55)
    • Bean Bros (4)
    • Bialetti (160)
    • Blend Tea (59)
    • Bonanza Coffee (11)
    • Bracia Ziółkowscy (6)
    • Brewista (8)
    • Brita (2)
    • Brown House & Tea (38)
    • Bunn (36)
    • BWT (15)
    • By.herbs (10)
    • Caffenation (13)
    • Cafflano (7)
    • Casino Mocca (7)
    • Chemex (29)
    • Cilia (7)
    • Clever (1)
    • COFFEE PLANT (63)
    • Coffeedesk (67)
    • Coffeelab (30)
    • Colonna Coffee (6)
    • Comandante (63)
    • Contigo (25)
    • Craft Coffee Roasters (10)
    • Dafi (45)
    • Diemme Caffe (16)
    • Dobra Palarnia Kawy (9)
    • DomoBar (1)
    • Doubleshot (9)
    • Dr. Coffee (6)
    • Drink Me Chai (6)
    • Dutch Barista (10)
    • Dworzysk (12)
    • Ecostrawz (1)
    • Espresso Gear (23)
    • Etno Cafe (24)
    • Eureka (61)
    • Father's Coffee (13)
    • Fellow (128)
    • Fentimans (15)
    • Figa Coffee (13)
    • Five Elephant (8)
    • Full Circle (3)
    • Gaggia (13)
    • Gardelli Specialty Coffees (11)
    • GAT (1)
    • GBG (3)
    • Glowbeans (4)
    • Good Coffee (7)
    • Graef (16)
    • Hard Beans (54)
    • Hario (233)
    • HAYB (86)
    • Heresy (23)
    • Hi! Coffeedesk (18)
    • Illy (13)
    • IMS (22)
    • Izzo (7)
    • Java Coffee (8)
    • Jean Lenoir (2)
    • Johan & Nystrom (21)
    • Jura (49)
    • Just T (4)
    • Kafar (9)
    • Kalve (8)
    • KawePale (7)
    • KeepCup (166)
    • Kimbo (23)
    • Kofi Brand (5)
    • Kruve (39)
    • Kusmi Tea (48)
    • KYOTO Coffee Roasters (17)
    • La Cabra (10)
    • La Marzocco (15)
    • LaCava (75)
    • Lavazza (40)
    • Le Piantagioni del Caffe (36)
    • Lelit (19)
    • Long Man Tea (32)
    • Loveramics (299)
    • Lucaffe (10)
    • Lune Tea (11)
    • Lykke (19)
    • Mahlkonig (5)
    • MAMAM (11)
    • Melitta (55)
    • MiiR (49)
    • Moccamaster (59)
    • Monbana (39)
    • Monin (29)
    • Morning (2)
    • Motta (103)
    • Mount Caramel (38)
    • Mount Everest Tea (19)
    • Napar (5)
    • Natumi (15)
    • New York (9)
    • Nivona (15)
    • Nomad Coffee (11)
    • Oatly (7)
    • Or Tea? (37)
    • Paper & Tea (86)
    • Passalacqua (13)
    • Pellini (13)
    • Pizca del Mundo (26)
    • Planetary Design (4)
    • Porlex (2)
    • Promac (6)
    • Pukka (39)
    • Puqpress (8)
    • Rancilio (2)
    • Rebel Kitchen (1)
    • Rekrow (1)
    • Rhinowares (40)
    • Rocket Bean (14)
    • Saeco (3)
    • Sage (35)
    • Savage Coffees (6)
    • Sencotel (2)
    • SIMPLo (4)
    • Sloane (9)
    • Smeg (8)
    • Solberg & Hansen (51)
    • Sproud (4)
    • Story Coffee Roasters (35)
    • T-TE (17)
    • Tastea Heaven (4)
    • Teabag (3)
    • teapigs (91)
    • Teasome (22)
    • Teministeriet (81)
    • The Barn (6)
    • The Coffee Collective (4)
    • The Rinser (6)
    • Tim Wendelboe (2)
    • Timemore (37)
    • Toddy (17)
    • Urnex (28)
    • Vintage Teas (59)
    • VST inc. (10)
    • WildPower (17)
    • Wilfa (27)
    • Wunda (1)
    • YOGI TEA (31)
  • Kawa
    • Odkryj
      • Kawa Miesiąca (3)
      • Świeżo palona (257)
      • Co-Changers
      • Outlet (22)
    • Rodzaj
      • Ziarnista (850)
      • Mielona (73)
      • Kapsułki (45)
      • W puszce (37)
    • Typ
      • Speciality (752)
      • Single origin (605)
      • Bezkofeinowa (31)
      • Cascara (7)
    • Metoda parzenia
      • Espresso (532)
      • Przelewowe metody parzenia (464)
    • Pochodzenie
      • Afryka (193)
      • Ameryka Południowa (228)
      • Ameryka Środkowa (175)
      • Azja (21)
    • Palarnia
      • Włochy (223)
      • Szwecja (37)
      • Niemcy (25)
      • Polska (529)
    • Marka
      • Johan & Nystrom (3)
      • HAYB (15)
      • Coffeelab (6)
      • COFFEE PLANT
      • Audun Coffee
      • Hard Beans (11)
      • Heresy
      • Arcaffe
      • Illy (1)
      • Lavazza (25)
      • Le Piantagioni del Caffe (18)
  • Herbata
    • Odkryj
      • Zestawy herbat (11)
      • Herbata Miesiąca (2)
      • Outlet (9)
    • Rodzaj
      • W saszetkach (328)
      • Sypana (407)
    • Typ
      • Biała (35)
      • Chai tea (21)
      • Czarna (184)
      • Earl Grey (40)
      • English Breakfast (16)
      • Jaśminowa (19)
      • Matcha (20)
      • Miętowa (23)
      • Oolong (21)
      • Owocowa (58)
      • Rooibos (60)
      • Yerba Mate (42)
      • Zielona (177)
  • Ekspresy
    • Rodzaj
      • Automatyczne (75)
      • Ciśnieniowe (134)
      • Kolbowe (61)
      • Przelewowe (66)
      • Kapsułkowe (3)
    • Przeznaczenie
      • Do domu (166)
      • Do biura (103)
      • Do gastronomii (48)
    • Marka
      • Moccamaster (3)
      • Gaggia (1)
      • Melitta (3)
      • Jura (6)
      • La Marzocco
    • Outlet
  • Młynki
    • Rodzaj
      • Młynki ręczne (37)
      • Młynki automatyczne (91)
    • Przeznaczenie
      • Do domu (103)
      • Do biura (12)
      • Do gastronomii (39)
    • Marka
      • Comandante (2)
      • Fellow
      • Eureka (2)
      • Baratza (1)
      • Hario (12)
      • Wilfa (2)
    • Bestsellery
      • Comandante Nitro Blade Black
      • Fellow Ode
      • Hario Mini Mill Slim Plus
      • Baratza Sette 270
      • Wilfa Svart
    • Outlet
  • Zaparzacze
    • Zaparzacze
      • Drippery (86)
      • Chemex (4)
      • Kawiarki (77)
      • French Pressy (30)
      • AeroPress (3)
      • Zaparzacze do herbaty (76)
      • Cold Brew (24)
      • Inne (7)
      • Outlet (8)
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Czajniki (70)
      • Wagi do kawy (22)
      • Filtry do kawy (68)
      • Tampery (78)
      • Dzbanki do mleka (101)
      • Spieniacze do mleka (16)
      • Filtracja wody (52)
      • Higiena i konserwacja (44)
    • Naczynia
      • Serwery (49)
      • Kubki (373)
      • Filiżanki (130)
      • Talerze (11)
      • Szklanki (30)
      • Kubki termiczne (155)
      • Butelki termiczne (42)
      • Kubki na wynos (3)
    • Pozostałe
      • Książki (30)
      • Gadżety (12)
      • Koszulki (32)
    • Outlet
  • Dodatki
    • Dodatki
      • Naczynia
      • Karty podarunkowe (1)
      • Napoje roślinne (46)
      • Napoje orzeźwiające (27)
      • Warsztaty kawowe (25)
      • Syropy (64)
  • Blog
    • Akademia Coffeedesk: porady na start
    • Świat specialty
    • Porady herbaciane
    • Zaparzacze i akcesoria pod lupą
    • Testy i recenzje
    • Wydarzenia
    • Kawowy słownik pojęć
  • Promocje (528)

Single origin kawa

Single origin

Jeśli kręcicie się po orbicie świata kawy pewnie zastanawialiście się co kryje się pod tajemniczym zapisem na naszej paczce kawy – single origin coffee? Single origin zwana jest również kawą jednorodną, co oznacza, że została zebrana z jednego terytorium upraw, małej plantacji lub wyznaczonego terenu państwa. Ma to bezpośrednie przełożenie na to, co odnajdziemy w filiżance. Kawa to wyjątkowy produkt, każda oddaje z siebie to co zaczerpnęła z gleby i regionu w jakim wyrastała. Dlatego każda kawa ma swój niepowtarzalny smak, który zależny jest od regionu, pory zbioru i mnóstwa zmiennych klimatycznych w danym okresie zbiorów. Dlatego kawa z miejsca oddalonego choćby o 50 kilometrów będzie smakowała trochę inaczej niż kawa z tej samej plantacji. 

Czytaj dalej

Single origin, a jakość


Single origin opinie wśród kawoszy ma bardzo przychylne ze względu na swoją jakość, która zawsze jest bardzo wysoka. Kawy single origin to przede wszystkim kawy jakości specialty. To oznacza, że ziarna zostały zebrane nie mechanicznie, a ręcznie, a Q-graderzy ocenili jej walory smakowe na minimum 80 punktów w 100 punktowej skali. Dbałość o produkt od samego początku — czyli od zasadzenia krzewu kawowca, jego wzrost, staranny zbiór, obróbkę a następnie wypał angażuje wiele się osób, które przyczyniają się do ostatecznego efektu w filiżance. Taka pieczołowitość przekłada się na najwyższą jakość.

Smak kaw single origin


Kawa single origin zazwyczaj będzie smakowała podobnie, ponieważ ziarna wyrastały w podobnych warunkach glebowych i klimatycznych. Palarnia single origin to miejsce w którym kawa uzyskuje swój charakter. To od roasterów zależy jaki smak wydobędą oni z zielonego ziarna. Wybierając kawę jednorodną możemy spróbować, jak smakuje kawa bezpośrednio z jednego miejsca, czym się charakteryzuje i jakie ma w sobie niuanse. Jeśli dopiero zaczynacie pić kawę specialty to warto jest zacząć przygodę z piciem jakościowej kawy od wybierania kaw jednorodnych. Odnajdziemy wówczas swoje ulubione smaki, a następnie łatwiej będzie nam określić swoje preferencje w przypadku kaw zmieszanych w różnych konfiguracjach. Na tej podstawie będziemy mogli kształtować swój gust i później odpowiednio wybierać kawowe mieszanki, które mogą nam zasmakować.

Parzenie kaw single origin


Jak zaparzyć kawę single origin? Nie ma jednej metody, która byłaby idealna dla każdej kawy. Kawy jednorodne jakości specialty palone są jasno i średnio, dlatego dobór odpowiedniej metody parzenia pozwoli nam wydobyć cały potencjał z kawy. 

Warto kierować się sugestią palarni — to roasterzy nadają charakter kawie, więc najlepiej też wiedzą w jakiej metodzie sprawdzi się dane ziarno. Jeśli na opakowaniu kawy nie znajdziemy wskazówek to warto jest zacząć od zaparzenia kawy w dripie, który pozowała na maksymalną ilość eksperymentów i manipulowania smakiem kawy. Jeśli lubicie jeszcze delikatniejszą kawę — Chemex pozwoli na wydobycie z ziaren ich najsubtelniejszego oblicza. A jeśli wolicie bardziej zawiesiste, pełne w smaku kawy, Aeropress Coffee Maker umożliwi Wam stworzenie kawy o pełnym profilu smakowym.


Filtry
–
1 - 30 produktów z 605 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
Polecany
Wybór Coffeedesk
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada Filter 200g
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada Filter 200g

Data palenia: 26.01.2023

Producent: Lykke

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki. ZIARNO Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Chalatenango Farmer: Alfonso Landaverde Farma: Finca La Limonada Odmiana: Pacamara Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1800 m n.p.m. PARZENIE Hario Switch: 30 klik Comandante Temp. wody 95 stopni 18g kawy / 270g wody 3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20. Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia. Chemex: 32 klik Comandante Temp. wody 96 stopni 30g kawy / 500g wody W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20 Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia. Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke. 
Bagdrip - Brazylia Box - 8 saszetek
Bagdrip - Brazylia Box - 8 saszetek

Data palenia: 01.09.2022

Producent: Bagdrip

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g

Data palenia: 22.02.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.   Kraj pochodzenia: Etiopia Region: Oromia, Guji, Shakiso Farmer: Tesfaye Bekele Farmy: Suke Quto oraz Welena Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m. Odmiana: Welicho, Kurume Obróbka: Myta Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość. Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców. Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.   Nasze przepisy: Dripper V60 Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody Całkowity czas: ok. 3:30 min Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza Mielenie: Średnie Przykładowy przepis na 300 ml kawy: 1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra. 2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem. 3. Dolej wodę do poziomu 130 g. 4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g. 5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min. 6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe! Aeropress (Metoda odwrócona - invert): Doza: 19 g Czas: 2:45 min. Temperatura: 89 stopni Celsjusza Mielenie: grube (jak do Chemexa) Parzenie: 1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy. 2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund. 3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy. 4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem. 5. Gotowe!  
Bestseller
SIMPLo - Etiopia Ora Filter
SIMPLo - Etiopia Ora Filter

Data palenia: 02.02.2023

Producent: SIMPLo

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kawa kryje się pod tajemniczą nazwą Ora. Taki jest pomysł palarni SIMPLo - nie znajdziemy na opakowaniach znanych z niemal wszystkich palarni specialty szerokiego spektrum informacji. Próżno szukać na opakowaniu nazwy producenta, regionu, metody obróbki, wysokości plantacji czy innych detali. Z przodu widnieje tylko nazwa, która ma być nawiązaniem do wielkich utworów muzycznych oraz profil smakowy kawy - suszone owoce, jagody oraz landrynki. Z tyłu można wyciągnąć z opisu informację o tym, że są to ziarna z Etiopii, które po prostu pokocha się, bo obfitują w smak i są bezproblemowe.   Parzymy Ziarna są ładne, drobne, wypalone w stopniu średnim. Z pewnością dobrze się sprawdzą także we french pressie, ekspresie przelewowym czy nawet w kawiarce i dadzą rześki, przyjemny napój. Po zmieleniu kawa pachnie słodko, z nutami cytrusowymi, niczym klasyczna, fajna Etiopia. Dripper V60: 18g ziaren, 300ml wody o temperaturze 90 stopni. Klasyk. Do tego około 60g wody na preinfuzję. Po wlaniu jej do kawy kręcimy lekko dripperem, żeby woda równomiernie się rozprowadziła. Po 30 sekundach pierwsze zalanie do około 150ml i potem w porcjach sukcesywnie dolawamy do 300ml, co powinno nastąpić w okolicach 2:00 minuty. Pozwalamy przelać się wodzie, kończąc całe parzenie w niecałe 3:00 minuty. Efekt? Czarna herbata, delikatne,  suszone, fioletowe owoce i słodki, cytrusowy finisz. W smaku, prócz czarnej herbaty i ponownie przyjemnych, suszonych owoców pojawia się silny posmak cytrynowych landrynek. Do tego niskie body, lekkość i orzeźwienie.  Chemex: Podobne efekty, ale jeszcze lżejsze, a landrynki przeszły nieco bardziej w stronę słodkiej cytryny, wyszły w chemeksie. Tutaj też, idąc za ideą prostoty, nie kombinujemy za dużo i stawiamy na klasyczne 30g kawy i 500ml wody, z 30-sekundową preinfuzją z 90g wody i czasem parzenia nieco powyżej 4:00 minut. Aeropress może tu dać duże pole do popisu, zarówno w metodzie odwróconej i klasycznej. Ta kawa jest prosta w obsłudze i przyjemna za każdym razem, stąd śmiało można sobie ją parzyć w aeropressie tak, jak lubicie najbardziej. Co proponujemy? Mielimy kawę (18g) ciut drobniej niż do v60, stawiamy aeropress na szklance i za jednym razem wlewamy silnym strumieniem 250g. Zatykamy tubę, czekamy do 1:30 i przeciskamy. Charakterystyczny, "brudny" charakter aeropressu, do tego słodycz owoców i cytrusowy finisz. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Sidamo Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m. Odmiana: Heirloom (lokalne odmiany arabiki) Metoda obróbki: Washed
Bestseller
SIMPLo - Brazylia Aguas de Marco Filter
SIMPLo - Brazylia Aguas de Marco Filter

Data palenia: 09.03.2023

Producent: SIMPLo

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona w średnio-jasnym stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia, jednak kawa jest również warta spróbowania z kawiarki i ekspresu ciśnieniowego. W smaku pojawia się sporo słodyczy, szczególnie nuty przypominające czekoladę, karmel, orzechy i owoce pestkowe, szczególnie śliwka i nektarynka. Spróbuj także z odrobiną mleka dla podbicia nut orzechowych. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Minas Położenie upraw: 1150 - 1350 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Metoda obróbki: Pulped natural
Kofi Brand - Brazylia Guaxupe Espresso 1kg
Kofi Brand - Brazylia Guaxupe Espresso 1kg

Data palenia: 21.02.2023

Producent: Kofi Brand

Brazylijskie ziarno jakości specialty wypalone przez Kofi Brand. Kawa palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. W jej smaku pojawia się ciemna czekolada, miód i prażone migdały.  Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Minas Gerais Obróbka: Natural
Nowość
HAYB x Browar Artezan x Coffeedesk - Gwatemala Barrel Aged Filter 250g
HAYB x Browar Artezan x Coffeedesk - Gwatemala Barrel Aged Filter 250g

Data palenia: 14.03.2023

Producent: HAYB

HAYB i Coffeedesk robią to ponownie. Nadszedł czas na kolejną edycję naszego bestsellera! To klasyczna przedstawicielka stylu Barrel Aged i największa, jak do tej pory beczkowa współpraca HAYB i Coffeedesk - żeby mogło jej wreszcie spróbować więcej osób! Tym razem do beczki po bourbonie i imperialnym stoucie od Browaru Artezan trafiła Gwatemala San Jose Del Lago. To ziarna z tej samej farmy, z której pochodziła kawa do projektu Co-Changers z HAYB. Wybór padł na ziarna z Gwatemali aby uwypuklić deserowość kawy i uzyskać czekoladowo-waniliowy charakter. To kawa nie tylko do picia solo - możesz użyć jej w paringu z deserami lub jako bazę w virgin irish coffee (możesz ogólnie mieszać, z czym uznasz to za stosowne).  Po co w ogóle wrzucać kawę do beczki, jeśli sama w sobie jest już dobra? Żeby była jeszcze ciekawsza. Beczka dodaje do złożonego profilu kawy deserowych nut wanilii, słodyczy i aromatu szlachetnego alkoholu. Dzięki temu, że używamy beczek od browarów, po ciężkich i mocnych piwach, nie bezpośrednio od destylarni, proces zwiększa słodycz i czekoladowość kawy, bez agresywnych alkoholowych nut; kawa jest zbalansowana i elegancka. Kawa palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj pochodzenia ziaren: Gwatemala Region: Atitlan Odmiana: Typika Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
LaCava - Coffeedesk BRU Filter 250g
LaCava - Coffeedesk BRU Filter 250g

Data palenia: 30.01.2023

Producent: LaCava

Kooperatywa LaCavy z Coffeedesk zaowocowała wyjątkowym exclusivem! Do genialnej serii Bru dołącza prawdziwa wisienka na torcie - pierwsza, jedyna i ekstremalnie owocowa Kenia! Piękne i pełne ziarna AA koncentrują w sobie esencję tego, co kochamy w Keniach. Soczysta czarna porzeczka przeplata się ze słodką czereśnią w towarzystwie ciemnej czekolady. Przyjemna kwasowość i herbaciane body osiągają equilibrium. Idealna kawa do codziennego przelewania, must brew dla fanów gatunku. Dostępna wyłącznie u nas! Kraj pochodzenia kawy: Kenia Region: Nyeri, Murang'a, Kiambu Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11 Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 pkt.
Nowość
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Heresy - Gwatemala Las Codornices Washed 252g
ESPRESSO MIESIĄCA: Heresy - Gwatemala Las Codornices Washed 252g

Data palenia: 14.02.2023

Producent: Heresy

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub w kubku. Profil charakteryzujący się czystym, słodkim charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Farma: Las Codornices Producent: Diana & Hector Ovalle Odmiana: caturra Obróbka: washed Położenie upraw: 1900 m n.p.m. Zbiór: luty 2022 Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed. Mycie, depulping, chwila fermentacji w tanku i suszenie. FARMA Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową! OPINIA ROASTERA Zrobiliśmy typowe “modern” espresso, czyli stosunkowo jasny, choć długi roast, który dobrze sprawdzi się w dłuższych ekstrakcjach z większym uzyskiem. W filiżance bardzo czysto, wysoka słodycz kojarząca mi się z marcepanem, a także sporo owocowej rześkości, w postaci żywej kwasowości leśnych owoców. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.                                                                                                                                                                                 Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 250g
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 250g

Data palenia: 25.01.2023

Producent: COFFEE PLANT

Dobra kawa jest na wyciągnięcie ręki! Poczuj flow ze specjalną, urodzinową edycją FLOW stworzonego dla Coffeedesk. FLOW Fruits • Flowers doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym w domu czy w biurze, ale pozostawia także miejsce na własną recepturę w użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Daj się porwać FLOW i świętuj z nami 4. urodziny COFFEE PLANT! Najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje najbardziej! Z FLOW Coffeedesk Edition chwila z kubkiem kawy w domu czy w pracy, nabiera imprezowego charakteru! Sprawdź najnowsze połączenie Fruits • Flowers i wznieś z nami urodzinowy toast! FLOW Coffeedesk Edition to podróż w afrykańskie originy! Z jednej strony mocno kwiatowa Etiopia, o bogatym aromacie, z drugiej – ziarna z Kenii nadające jej owocowego orzeźwienia. FLOW Fruits • Flowers to szampańskie połączenie i wyjątkowa współpraca. FLOW Fruits • Flowers najprościej zaparzysz w ekspresie przelewowym – nieważne, czy to Moccamaster czy Melitta – kawa z nich będzie równie smaczna! Stosuj proporcję 7 g kawy na 100 ml niskozmineralizowanej wody i daj się ponieść flow. Jest tu również miejsce na pełny profesjonalizm, własną recepturę i drobne niuanse! Efekt będzie równie smaczny z aeropressu, chemexu czy dripa – go with the FLOW!
LaCava - Limy BRU Etiopia Filter 250g
LaCava - Limy BRU Etiopia Filter 250g

Data palenia: 21.11.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Etiopii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty skórki cytryny, cukru trzcinowego oraz czarnej herbaty. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Sidamo Metoda obróbki: Washed Odmiana: Heirloom Położenie upraw: 1900 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 pkt.
COFFEE PLANT - Sweet Smooth Espresso 250g
COFFEE PLANT - Sweet Smooth Espresso 250g

Data palenia: 22.02.2023

Producent: COFFEE PLANT

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Słodka, z intensywnymi nutami owocowymi, niemal pozbawiona kwasowości. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Minas Gerais Metoda obróbki: Natural Odmiana: Catuai Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g

Data palenia: 22.02.2023

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy. Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce. Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Mococa Producent: Croce Family Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai Obróbka: Natural  
Bestseller
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g

Data palenia: 28.02.2023

Producent: Audun Coffee

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości. Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych. Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Metoda obróbki: Pulped natural
Hard Beans - Brazylia Samambaia Espresso - Kawa ziarnista 250g
Hard Beans - Brazylia Samambaia Espresso - Kawa ziarnista 250g

Data palenia: 05.12.2022

Producent: Hard Beans

Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut nugatu, orzechów oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Sul de Minas Metoda obróbki: Pulped natural Odmiana: Yellow Bourbon Położenie upraw: 1200 m n.p.m.