Produkty online
Single origin
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(21)
-
AeroPress
(13)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(18)
-
Asobu
(33)
-
Audun Coffee
(28)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(44)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(55)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(160)
-
Blend Tea
(59)
-
Bonanza Coffee
(11)
-
Bracia Ziółkowscy
(6)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(2)
-
Brown House & Tea
(38)
-
Bunn
(36)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(13)
-
Cafflano
(7)
-
Casino Mocca
(7)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(63)
-
Coffeedesk
(67)
-
Coffeelab
(30)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(63)
-
Contigo
(25)
-
Craft Coffee Roasters
(10)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(9)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(9)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(10)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(61)
-
Father's Coffee
(13)
-
Fellow
(128)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(13)
-
Five Elephant
(8)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(11)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(7)
-
Graef
(16)
-
Hard Beans
(54)
-
Hario
(233)
-
HAYB
(86)
-
Heresy
(23)
-
Hi! Coffeedesk
(18)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(21)
-
Jura
(49)
-
Just T
(4)
-
Kafar
(9)
-
Kalve
(8)
-
KawePale
(7)
-
KeepCup
(166)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(48)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(10)
-
La Marzocco
(15)
-
LaCava
(75)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(32)
-
Loveramics
(299)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(11)
-
Lykke
(19)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(11)
-
Melitta
(55)
-
MiiR
(49)
-
Moccamaster
(59)
-
Monbana
(39)
-
Monin
(29)
-
Morning
(2)
-
Motta
(103)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Napar
(5)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(11)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(37)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(8)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Rocket Bean
(14)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(35)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(9)
-
Smeg
(8)
-
Solberg & Hansen
(51)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(35)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(4)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(91)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(81)
-
The Barn
(6)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(17)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(27)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
3fe
(10)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
- Herbata
- Ekspresy
- Młynki
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
- Blog
-
Promocje
(528)
Single origin kawa
Single origin
Jeśli kręcicie się po orbicie świata kawy pewnie zastanawialiście się co kryje się pod tajemniczym zapisem na naszej paczce kawy – single origin coffee? Single origin zwana jest również kawą jednorodną, co oznacza, że została zebrana z jednego terytorium upraw, małej plantacji lub wyznaczonego terenu państwa. Ma to bezpośrednie przełożenie na to, co odnajdziemy w filiżance. Kawa to wyjątkowy produkt, każda oddaje z siebie to co zaczerpnęła z gleby i regionu w jakim wyrastała. Dlatego każda kawa ma swój niepowtarzalny smak, który zależny jest od regionu, pory zbioru i mnóstwa zmiennych klimatycznych w danym okresie zbiorów. Dlatego kawa z miejsca oddalonego choćby o 50 kilometrów będzie smakowała trochę inaczej niż kawa z tej samej plantacji.
Czytaj dalej
Single origin, a jakość
Single origin opinie wśród kawoszy ma bardzo przychylne ze względu na swoją jakość, która zawsze jest bardzo wysoka. Kawy single origin to przede wszystkim kawy jakości specialty. To oznacza, że ziarna zostały zebrane nie mechanicznie, a ręcznie, a Q-graderzy ocenili jej walory smakowe na minimum 80 punktów w 100 punktowej skali. Dbałość o produkt od samego początku — czyli od zasadzenia krzewu kawowca, jego wzrost, staranny zbiór, obróbkę a następnie wypał angażuje wiele się osób, które przyczyniają się do ostatecznego efektu w filiżance. Taka pieczołowitość przekłada się na najwyższą jakość.
Kawa single origin zazwyczaj będzie smakowała podobnie, ponieważ ziarna wyrastały w podobnych warunkach glebowych i klimatycznych. Palarnia single origin to miejsce w którym kawa uzyskuje swój charakter. To od roasterów zależy jaki smak wydobędą oni z zielonego ziarna. Wybierając kawę jednorodną możemy spróbować, jak smakuje kawa bezpośrednio z jednego miejsca, czym się charakteryzuje i jakie ma w sobie niuanse. Jeśli dopiero zaczynacie pić kawę specialty to warto jest zacząć przygodę z piciem jakościowej kawy od wybierania kaw jednorodnych. Odnajdziemy wówczas swoje ulubione smaki, a następnie łatwiej będzie nam określić swoje preferencje w przypadku kaw zmieszanych w różnych konfiguracjach. Na tej podstawie będziemy mogli kształtować swój gust i później odpowiednio wybierać kawowe mieszanki, które mogą nam zasmakować.
Smak kaw single origin
Parzenie kaw single origin
Jak zaparzyć kawę single origin? Nie ma jednej metody, która byłaby idealna dla każdej kawy. Kawy jednorodne jakości specialty palone są jasno i średnio, dlatego dobór odpowiedniej metody parzenia pozwoli nam wydobyć cały potencjał z kawy.
Warto kierować się sugestią palarni — to roasterzy nadają charakter kawie, więc najlepiej też wiedzą w jakiej metodzie sprawdzi się dane ziarno. Jeśli na opakowaniu kawy nie znajdziemy wskazówek to warto jest zacząć od zaparzenia kawy w dripie, który pozowała na maksymalną ilość eksperymentów i manipulowania smakiem kawy. Jeśli lubicie jeszcze delikatniejszą kawę — Chemex pozwoli na wydobycie z ziaren ich najsubtelniejszego oblicza. A jeśli wolicie bardziej zawiesiste, pełne w smaku kawy, Aeropress Coffee Maker umożliwi Wam stworzenie kawy o pełnym profilu smakowym.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 605 dostępnych
Sortuj według:
Nowość
Polecany
Wybór Coffeedesk
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada Filter 200g
Data palenia: 26.01.2023
Producent: Lykke
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki.
ZIARNO
Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej.
Kraj pochodzenia ziarna: Salwador
Region: Chalatenango
Farmer: Alfonso Landaverde
Farma: Finca La Limonada
Odmiana: Pacamara
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
PARZENIE
Hario Switch:
30 klik Comandante
Temp. wody 95 stopni
18g kawy / 270g wody
3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20.
Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia.
Chemex:
32 klik Comandante
Temp. wody 96 stopni
30g kawy / 500g wody
W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20
Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia.
Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke.
Bagdrip - Brazylia Box - 8 saszetek
Data palenia: 01.09.2022
Producent: Bagdrip
Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g)
Czym jest Bagdrip?
Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.
Smak i pochodzenie
W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu.
Sposób parzenia
1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.
2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.
3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.
4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!
Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g
Data palenia: 22.02.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Bestseller
SIMPLo - Etiopia Ora Filter
Data palenia: 02.02.2023
Producent: SIMPLo
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia.
Kawa kryje się pod tajemniczą nazwą Ora. Taki jest pomysł palarni SIMPLo - nie znajdziemy na opakowaniach znanych z niemal wszystkich palarni specialty szerokiego spektrum informacji. Próżno szukać na opakowaniu nazwy producenta, regionu, metody obróbki, wysokości plantacji czy innych detali. Z przodu widnieje tylko nazwa, która ma być nawiązaniem do wielkich utworów muzycznych oraz profil smakowy kawy - suszone owoce, jagody oraz landrynki. Z tyłu można wyciągnąć z opisu informację o tym, że są to ziarna z Etiopii, które po prostu pokocha się, bo obfitują w smak i są bezproblemowe.
Parzymy
Ziarna są ładne, drobne, wypalone w stopniu średnim. Z pewnością dobrze się sprawdzą także we french pressie, ekspresie przelewowym czy nawet w kawiarce i dadzą rześki, przyjemny napój. Po zmieleniu kawa pachnie słodko, z nutami cytrusowymi, niczym klasyczna, fajna Etiopia.
Dripper V60: 18g ziaren, 300ml wody o temperaturze 90 stopni. Klasyk. Do tego około 60g wody na preinfuzję. Po wlaniu jej do kawy kręcimy lekko dripperem, żeby woda równomiernie się rozprowadziła. Po 30 sekundach pierwsze zalanie do około 150ml i potem w porcjach sukcesywnie dolawamy do 300ml, co powinno nastąpić w okolicach 2:00 minuty. Pozwalamy przelać się wodzie, kończąc całe parzenie w niecałe 3:00 minuty. Efekt? Czarna herbata, delikatne, suszone, fioletowe owoce i słodki, cytrusowy finisz. W smaku, prócz czarnej herbaty i ponownie przyjemnych, suszonych owoców pojawia się silny posmak cytrynowych landrynek. Do tego niskie body, lekkość i orzeźwienie.
Chemex: Podobne efekty, ale jeszcze lżejsze, a landrynki przeszły nieco bardziej w stronę słodkiej cytryny, wyszły w chemeksie. Tutaj też, idąc za ideą prostoty, nie kombinujemy za dużo i stawiamy na klasyczne 30g kawy i 500ml wody, z 30-sekundową preinfuzją z 90g wody i czasem parzenia nieco powyżej 4:00 minut.
Aeropress może tu dać duże pole do popisu, zarówno w metodzie odwróconej i klasycznej. Ta kawa jest prosta w obsłudze i przyjemna za każdym razem, stąd śmiało można sobie ją parzyć w aeropressie tak, jak lubicie najbardziej. Co proponujemy? Mielimy kawę (18g) ciut drobniej niż do v60, stawiamy aeropress na szklance i za jednym razem wlewamy silnym strumieniem 250g. Zatykamy tubę, czekamy do 1:30 i przeciskamy. Charakterystyczny, "brudny" charakter aeropressu, do tego słodycz owoców i cytrusowy finisz.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Sidamo
Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
Odmiana: Heirloom (lokalne odmiany arabiki)
Metoda obróbki: Washed
Bestseller
SIMPLo - Brazylia Aguas de Marco Filter
Data palenia: 09.03.2023
Producent: SIMPLo
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona w średnio-jasnym stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia, jednak kawa jest również warta spróbowania z kawiarki i ekspresu ciśnieniowego.
W smaku pojawia się sporo słodyczy, szczególnie nuty przypominające czekoladę, karmel, orzechy i owoce pestkowe, szczególnie śliwka i nektarynka. Spróbuj także z odrobiną mleka dla podbicia nut orzechowych.
Kraj pochodzenia kawy: Brazylia
Region: Minas
Położenie upraw: 1150 - 1350 m n.p.m.
Odmiana: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: Pulped natural
Kofi Brand - Brazylia Guaxupe Espresso 1kg
Data palenia: 21.02.2023
Producent: Kofi Brand
Brazylijskie ziarno jakości specialty wypalone przez Kofi Brand. Kawa palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. W jej smaku pojawia się ciemna czekolada, miód i prażone migdały.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Minas Gerais
Obróbka: Natural
Nowość
HAYB x Browar Artezan x Coffeedesk - Gwatemala Barrel Aged Filter 250g
Data palenia: 14.03.2023
Producent: HAYB
HAYB i Coffeedesk robią to ponownie. Nadszedł czas na kolejną edycję naszego bestsellera! To klasyczna przedstawicielka stylu Barrel Aged i największa, jak do tej pory beczkowa współpraca HAYB i Coffeedesk - żeby mogło jej wreszcie spróbować więcej osób!
Tym razem do beczki po bourbonie i imperialnym stoucie od Browaru Artezan trafiła Gwatemala San Jose Del Lago. To ziarna z tej samej farmy, z której pochodziła kawa do projektu Co-Changers z HAYB.
Wybór padł na ziarna z Gwatemali aby uwypuklić deserowość kawy i uzyskać czekoladowo-waniliowy charakter. To kawa nie tylko do picia solo - możesz użyć jej w paringu z deserami lub jako bazę w virgin irish coffee (możesz ogólnie mieszać, z czym uznasz to za stosowne).
Po co w ogóle wrzucać kawę do beczki, jeśli sama w sobie jest już dobra? Żeby była jeszcze ciekawsza. Beczka dodaje do złożonego profilu kawy deserowych nut wanilii, słodyczy i aromatu szlachetnego alkoholu. Dzięki temu, że używamy beczek od browarów, po ciężkich i mocnych piwach, nie bezpośrednio od destylarni, proces zwiększa słodycz i czekoladowość kawy, bez agresywnych alkoholowych nut; kawa jest zbalansowana i elegancka.
Kawa palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.
Kraj pochodzenia ziaren: Gwatemala
Region: Atitlan
Odmiana: Typika
Metoda obróbki: Washed
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
LaCava - Coffeedesk BRU Filter 250g
Data palenia: 30.01.2023
Producent: LaCava
Kooperatywa LaCavy z Coffeedesk zaowocowała wyjątkowym exclusivem! Do genialnej serii Bru dołącza prawdziwa wisienka na torcie - pierwsza, jedyna i ekstremalnie owocowa Kenia! Piękne i pełne ziarna AA koncentrują w sobie esencję tego, co kochamy w Keniach. Soczysta czarna porzeczka przeplata się ze słodką czereśnią w towarzystwie ciemnej czekolady. Przyjemna kwasowość i herbaciane body osiągają equilibrium. Idealna kawa do codziennego przelewania, must brew dla fanów gatunku. Dostępna wyłącznie u nas!
Kraj pochodzenia kawy: Kenia
Region: Nyeri, Murang'a, Kiambu
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11
Położenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 87 pkt.
Nowość
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Heresy - Gwatemala Las Codornices Washed 252g
Data palenia: 14.02.2023
Producent: Heresy
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce lub w kubku. Profil charakteryzujący się czystym, słodkim charakterem, dopełnionym wyraźnymi nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Farma: Las Codornices
Producent: Diana & Hector Ovalle
Odmiana: caturra
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1900 m n.p.m.
Zbiór: luty 2022
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny washed. Mycie, depulping, chwila fermentacji w tanku i suszenie.
FARMA
Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową!
OPINIA ROASTERA
Zrobiliśmy typowe “modern” espresso, czyli stosunkowo jasny, choć długi roast, który dobrze sprawdzi się w dłuższych ekstrakcjach z większym uzyskiem. W filiżance bardzo czysto, wysoka słodycz kojarząca mi się z marcepanem, a także sporo owocowej rześkości, w postaci żywej kwasowości leśnych owoców.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
COFFEE PLANT x Coffeedesk - FLOW Fruits Flowers Filter 250g
Data palenia: 25.01.2023
Producent: COFFEE PLANT
Dobra kawa jest na wyciągnięcie ręki! Poczuj flow ze specjalną, urodzinową edycją FLOW stworzonego dla Coffeedesk. FLOW Fruits • Flowers doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym w domu czy w biurze, ale pozostawia także miejsce na własną recepturę w użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Daj się porwać FLOW i świętuj z nami 4. urodziny COFFEE PLANT!
Najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje najbardziej! Z FLOW Coffeedesk Edition chwila z kubkiem kawy w domu czy w pracy, nabiera imprezowego charakteru! Sprawdź najnowsze połączenie Fruits • Flowers i wznieś z nami urodzinowy toast!
FLOW Coffeedesk Edition to podróż w afrykańskie originy! Z jednej strony mocno kwiatowa Etiopia, o bogatym aromacie, z drugiej – ziarna z Kenii nadające jej owocowego orzeźwienia. FLOW Fruits • Flowers to szampańskie połączenie i wyjątkowa współpraca.
FLOW Fruits • Flowers najprościej zaparzysz w ekspresie przelewowym – nieważne, czy to Moccamaster czy Melitta – kawa z nich będzie równie smaczna! Stosuj proporcję 7 g kawy na 100 ml niskozmineralizowanej wody i daj się ponieść flow.
Jest tu również miejsce na pełny profesjonalizm, własną recepturę i drobne niuanse! Efekt będzie równie smaczny z aeropressu, chemexu czy dripa – go with the FLOW!
LaCava - Limy BRU Etiopia Filter 250g
Data palenia: 21.11.2022
Producent: LaCava
Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Etiopii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty skórki cytryny, cukru trzcinowego oraz czarnej herbaty.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia
Region: Sidamo
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Heirloom
Położenie upraw: 1900 - 2200 m n.p.m.
Punkty w cuppingu: 86 pkt.
COFFEE PLANT - Sweet Smooth Espresso 250g
Data palenia: 22.02.2023
Producent: COFFEE PLANT
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Słodka, z intensywnymi nutami owocowymi, niemal pozbawiona kwasowości.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Minas Gerais
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Catuai
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g
Data palenia: 22.02.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.
Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
Bestseller
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g
Data palenia: 28.02.2023
Producent: Audun Coffee
Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce.
Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości.
Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych.
Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent.
Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.
Odmiana: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: Pulped natural
Hard Beans - Brazylia Samambaia Espresso - Kawa ziarnista 250g
Data palenia: 05.12.2022
Producent: Hard Beans
Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.
W filiżance można oczekiwać nut nugatu, orzechów oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Sul de Minas
Metoda obróbki: Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.