Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Polecane
  • Przepisy
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Jak ustawić młynek Comandante?

  • 27 marca 2019
  • 5 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
15
Shares
15
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Jak ustawić młynek Comandante?

Młynek do kawy Comandante śni się po nocach niejednemu bariście i fanowi kawy. W końcu sny przechodzą w rzeczywistość i zwarta, solidna konstrukcja ląduje w rękach i chce się mielić, mielić i mielić. Można do espresso, można do chemeksa czy aeropressu. Powstaje tu pytanie – jak ustawić młynek Comandante, aby uzyskać dobre efekty w filiżance?

To nie apteka

Młynek Comandante ma bardzo szeroki zakres mielenia. Od bardzo drobnego do espresso, przez grubsze jak kawiarka czy V60 aż po chemeksa czy inne metody. Regulację rozstawu żaren ustawia się przy pomocy charakterystycznego klikera, o wyraźnym, powtarzalnym skoku. Łatwo więc liczyć kliknięcia i na tej podstawie ustawiać bądź wracać do ulubionych parametrów. Dlatego też bardzo często pojawiają się pytania z cyklu – na ile kliknięć ustawić Comandante pod Chemex? – bądź –  Pod tę Brazylkę to na ile ustawić Komesia? I tak dalej.

W tym poradniku postaram się przybliżyć Wam pewne punkty zaczepne przy używaniu Comandante. Bo to nie jest apteka! Kawa kawie nierówna. Niektóre ziarna są bardziej suche i mniej gęste, więc woda szybciej przez nie przepływa. Inne tworzą bardziej zwarte struktury. To przekłada się na duże zróżnicowanie grubości mielenia nie tylko ze względu na metodę parzenia, ale i różnice w kawie oraz w porcji, którą chcemy zaparzyć. W końcu nawet do tego przysłowiowego dripa zmielimy trochę grubiej, kiedy parzymy 600ml niż gdy sięgamy po poranną, pojedynczą porcję 300ml. Poza tym, pomiędzy różnymi modelami Comandante występują jakieś odchyły przy kliknięciu i może się zdarzyć, że ta sama kawa, z tej samej metody na dwóch młynkach będzie optymalnie zmielona przy 30 i 32 kliknięciach.

Zatem poniższe propozycje i zakresy traktujcie jako porady i punkt zaczepienia, gdzie szukać jakiegoś ciekawego optimum. To natomiast nie zabrania Wam eksperymentów i poszukiwań najlepszego smaku kompletnie poza przedstawionymi skalami!

jak ustawić młynek comandante

Jak ustawić młynek Comandante Nitro Blade pod…

Jeszcze zanim zaczniemy, ustalmy jedną rzecz. Punkt “0”, od którego liczy się kliknięcia. Skręcacie żarna tak, by nie mogły się kręcić i powoli rozkręcacie. Dojdziecie do momentu, kiedy jedno kliknięcie zaczyna już luzować żarna i pozwalać im swobodniej się poruszać. To jest kliknięcie numer jeden.

Espresso

Comandante to jeden z niewielu młynków ręcznych, który poradzi sobie z bardzo dobrym mieleniem kawy do espresso. Dla tej metody parzenia kawy najlepiej szukać odpowiedniego mielenia w okolicach 10 – 15 kliknięć dla Comandante ze standardową osią. Natomiast z osią Red Clix 18 – 24.

Kawiarka

Kawiarka to bardzo popularna metoda parzenia kawy w domu. Lubi drobne mielenie, choć nie aż tak drobne jak do ekspresów ciśnieniowych. W zależności od wielkości naszej moki, mielenie w młynku Comandante do tej metody przypada na okolice 16 – 21 kliknięć dla zwykłej osi i 25 – 30 dla osi Red Clix. Koniecznie poczytajcie też tekst o tym, jak przygotować kawę w kawiarce na coffeedeskowym blogu, żeby wszystko było jak najsmaczniejsze.

comandante ustawienia

Aeropress

Z Aeropressem sprawa jest skomplikowana. Szczerze, najlepsze ustawienia znajdziecie między 10 a 50 kliknięć… Bo dla tej metody parzenia jest nieskończona ilość przepisów, proporcji, czasów i kombinacji. Stąd ustalenie czegoś takiego jak “standardowe mielenie” nie ma racji bytu w moim odczuciu. Dlatego tu zostawię dla Was wskazówki, na jakich ustawieniach ja najczęściej mielę dla metody zwykłej i odwróconej. Dla pierwszej mielę z reguły drobniej, w okolicach 20-22 kliknięć w standardowej osi, w Red Clix 25 – 30. Przy metodzie odwróconej mielę odpowiednio w przedziale 24-28 i 32-36.

Drip V60 i podobne

V60 to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych metod parzenia kawy alternatywnie. Są różne rozmiary, filtry oraz porcje, które najczęściej się parzy. Inaczej woda przepływa, gdy polewa się z czajnika, a inaczej, gdy z profesjonalnej konewki. Stąd dobór grubości mielenia powinien być taki, by docelowo dać w okolicach 2:45 – 3:15 minut całkowitego czasu parzenia (wraz z preinfuzją 30-sekundową). To takie najpewniejsze widełki, sprawdzające się z większością dobrych singli.

Stąd najlepiej będzie zacząć swoje poszukiwania od przedziału 23 – 32 kliknięć dla osi standardowej, dla Red Clix oscyluję w okolicach 46 – 57 kliknięć.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Coffeedesk (@coffeedeskpl) Sie 7, 2018 o 1:31 PDT

French Press, cupping i ekspres przelewowy

Przyjęło się, że we French Pressie najlepiej jest używać grubego mielenia, bo jest dłuższy kontakt z wodą – około czterech minut. Ze swoich doświadczeń wiem, że nie musi do być żwir i gruz. Najlepiej sprawdza się coś w okolicach grubszego dripa, podobnie jak do cuppingu, jeśli chcielibyście przygotować go u siebie. Zatem proponuję szukać w przedziale 27 – 32 kliknięć dla osi standardowej i gdzieś 50 – 55 kliknięć dla Red Clix. Te ustawienia powinny sprawdzić się też w ekspresach przelewowych typu Moccamaster czy Wilfa. Najczęściej przygotowuje się w nich większe porcje, przynajmniej półlitrowe, więc grubsze mielenie wskazane. Tym bardziej, że trapezowe filtry, które są najpopularniejsze w tych urządzeniach lubią być grubsze od standardowych filtrów V60.

Chemex

Dla tego designerskiego flakonika, jakim jest Chemex i jego oryginalnych, papierowych filtrów, należy poszukać grubego mielenia. Ta metoda parzenia najczęściej jest wykorzystywana przy większych ilościach kawy, od pół litra w górę. Do tego gruby, mocno filtrujący papier i optymalny czas parzenia w okolicach 4:00 minut. To wszystko złożone w całość wymusza użycie grubszej frakcji. Przy standardowej osi są to wartości 40 – 45 kliknięć. Przy osi Red Clix najczęściej poszukuję ustawień od 55-60 kliknięć w górę, do 65.

kawiarnia coffeedesk warszawa

Uściślając

Na potrzebę zmielenia w grubszy czy drobniejszy sposób wpływa nie tylko wybór metody, ale także rodzaj ziaren. Ich stopień wypalenia, świeżość, zarówno kiedy była palona jak i kiedy była zbierana, miejsce pochodzenia, typ obróbki, rodzaj odmiany botanicznej… Każdy z tych elementów, ale i jeszcze kilka innych wpływają na to, jak ustawić młynek Comandante, czy też dowolny inny, aby uzyskać optymalny czas parzenia i smaczne efekty w filiżance. Stąd nie pozostaje nic innego, jak mieć jakiś punkt zaczepienia, choćby w postaci tego artykułu i szukać swoich rozwiązań, które i tak nigdy nie będą w pełni uniwersalne! Kawa to złożony i bardzo różnorodny produkt. Ale to właśnie stanowi o jej sile i pięknie, czyż nie?

Total
15
Shares
Share 15
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • comandante
  • grubość mielenia
  • ile kliknięć
  • jak mielić
  • jak ustawić
  • mielenie do chemeksa
  • mielenie do chemexa
  • mielenie do dripa
  • mielenie do espresso
  • młynek do kawy
  • młynek ręczny
  • młynek żarnowy
Powiązane produkty
Może Cię zainteresować
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
porównanie młynków - Comandante, Timemore, Barista Space
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Porównanie młynków: Comandante, Timemore Chestnut i Barista Space

  • 11 lutego 2021
  • Paweł Krysiński
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek
barrel aged coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

  • 27 stycznia 2021
  • Mateusz Tryjanowski

Hario

  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić? Poznaj przepis na fermentowaną herbatę

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.