Młynek do kawy Comandante śni się po nocach niejednemu bariście i fanowi kawy. W końcu sny przechodzą w rzeczywistość i zwarta, solidna konstrukcja ląduje w rękach i chce się mielić, mielić i mielić. Można do espresso, można do chemeksa czy aeropressu. Powstaje tu pytanie – jak ustawić grubość mielenia kawy w młynku Comandante, aby uzyskać dobre efekty w filiżance?
Ustawienie grubości mielenia kawy – nie jesteśmy w aptece!
Młynek Comandante ma bardzo szeroki zakres mielenia. Od bardzo drobnego do espresso, przez grubsze jak kawiarka czy V60 aż po chemeksa czy inne metody. Regulację rozstawu żaren ustawia się przy pomocy charakterystycznego klikera, o wyraźnym, powtarzalnym skoku. Łatwo więc liczyć kliknięcia i na tej podstawie ustawiać bądź wracać do ulubionych parametrów. Dlatego też bardzo często pojawiają się pytania z cyklu – na ile kliknięć ustawić Comandante pod Chemex? – bądź – Pod tę Brazylkę to na ile ustawić Komesia? I tak dalej.
W tym poradniku postaram się przybliżyć Wam pewne punkty zaczepne przy używaniu Comandante. Bo to nie jest apteka! Kawa kawie nierówna. Niektóre ziarna są bardziej suche i mniej gęste, więc woda szybciej przez nie przepływa. Inne tworzą bardziej zwarte struktury. To przekłada się na duże zróżnicowanie grubości mielenia nie tylko ze względu na metodę parzenia, ale i różnice w kawie oraz w porcji, którą chcemy zaparzyć. W końcu nawet do tego przysłowiowego dripa zmielimy trochę grubiej, kiedy parzymy 600ml niż gdy sięgamy po poranną, pojedynczą porcję 300ml. Poza tym, pomiędzy różnymi modelami Comandante występują jakieś odchyły przy kliknięciu i może się zdarzyć, że ta sama kawa, z tej samej metody na dwóch młynkach będzie optymalnie zmielona przy 30 i 32 kliknięciach.
Zatem poniższe propozycje i zakresy, jak ustawić grubość mielenia kawy w naszym
ulubionym młynku ręcznym, traktujcie jako porady i punkt zaczepienia, gdzie szukać jakiegoś ciekawego optimum. To natomiast nie zabrania Wam eksperymentów i poszukiwań najlepszego smaku kompletnie poza przedstawionymi skalami!
Jak ustawić młynek Comandante Nitro Blade pod…
Jeszcze zanim zaczniemy, ustalmy jedną rzecz. Punkt “0”, od którego liczy się kliknięcia. Skręcacie żarna tak, by nie mogły się kręcić i powoli rozkręcacie. Dojdziecie do momentu, kiedy jedno kliknięcie zaczyna już luzować żarna i pozwalać im swobodniej się poruszać. To jest kliknięcie numer jeden.
Espresso
Comandante to jeden z niewielu młynków ręcznych, który poradzi sobie z bardzo dobrym mieleniem kawy do espresso. Dla tej metody parzenia kawy najlepiej szukać odpowiedniego mielenia w okolicach 10 – 15 kliknięć dla Comandante ze standardową osią. Natomiast z osią Red Clix 18 – 24.
Kawiarka
Kawiarka to bardzo popularna metoda parzenia kawy w domu. Lubi drobne mielenie, choć nie aż tak drobne jak do ekspresów ciśnieniowych. W zależności od wielkości naszej moki, mielenie w młynku Comandante do tej metody przypada na okolice 16 – 21 kliknięć dla zwykłej osi i 25 – 30 dla osi Red Clix. Koniecznie poczytajcie też tekst o tym, jak przygotować kawę w kawiarce na coffeedeskowym blogu, żeby wszystko było jak najsmaczniejsze.
Aeropress
Z Aeropressem sprawa jest skomplikowana. Szczerze, najlepsze ustawienia znajdziecie między 10 a 50 kliknięć… Bo dla tej metody parzenia jest nieskończona ilość przepisów, proporcji, czasów i kombinacji. Stąd ustalenie czegoś takiego jak “standardowe mielenie” nie ma racji bytu w moim odczuciu. Dlatego tu zostawię dla Was wskazówki, na jakich ustawieniach ja najczęściej mielę dla metody zwykłej i odwróconej. Dla pierwszej mielę z reguły drobniej, w okolicach 20-22 kliknięć w standardowej osi, w Red Clix 25 – 30. Przy metodzie odwróconej mielę odpowiednio w przedziale 24-28 i 32-36.
Drip V60 i podobne
V60 to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych metod parzenia kawy alternatywnie. Są różne rozmiary, filtry oraz porcje, które najczęściej się parzy. Inaczej woda przepływa, gdy polewa się z czajnika, a inaczej, gdy z profesjonalnej konewki. Stąd dobór grubości mielenia kawy powinien być taki, by docelowo dać w okolicach 2:45 – 3:15 minut całkowitego czasu parzenia (wraz z preinfuzją 30-sekundową). To takie najpewniejsze widełki, sprawdzające się z większością dobrych singli.
Stąd najlepiej będzie zacząć swoje poszukiwania od przedziału 23 – 32 kliknięć dla osi standardowej, dla Red Clix oscyluję w okolicach 46 – 57 kliknięć.
French Press, cupping i ekspres przelewowy
Przyjęło się, że we French Pressie najlepiej jest używać grubego mielenia, bo jest dłuższy kontakt z wodą – około czterech minut. Ze swoich doświadczeń wiem, że nie musi do być żwir i gruz. Najlepiej sprawdza się coś w okolicach grubszego dripa, podobnie jak do cuppingu, jeśli chcielibyście przygotować go u siebie. Zatem proponuję szukać w przedziale 27 – 32 kliknięć dla osi standardowej i gdzieś 50 – 55 kliknięć dla Red Clix. Te ustawienia powinny sprawdzić się też w ekspresach przelewowych typu Moccamaster czy Wilfa. Najczęściej przygotowuje się w nich większe porcje, przynajmniej półlitrowe, więc grubsze mielenie wskazane. Tym bardziej, że trapezowe filtry do kawy, które są najpopularniejsze w tych urządzeniach lubią być grubsze od standardowych filtrów V60.
Chemex
Dla tego designerskiego flakonika, jakim jest Chemex i jego oryginalnych, papierowych filtrów, należy poszukać grubego mielenia. Ta metoda parzenia najczęściej jest wykorzystywana przy większych ilościach kawy, od pół litra w górę. Do tego gruby, mocno filtrujący papier i optymalny czas parzenia w okolicach 4:00 minut. To wszystko złożone w całość wymusza użycie grubszej frakcji. Przy standardowej osi są to wartości 40 – 45 kliknięć. Przy osi Red Clix najczęściej poszukuję ustawień od 55-60 kliknięć w górę, do 65.
Uściślając
Na potrzebę zmielenia w grubszy czy drobniejszy sposób wpływa nie tylko wybór metody, ale także rodzaj ziaren. Ich stopień wypalenia, świeżość, zarówno kiedy była palona jak i kiedy była zbierana, miejsce pochodzenia, typ obróbki, rodzaj odmiany botanicznej… Każdy z tych elementów, ale i jeszcze kilka innych wpływają na to, jak ustawić grubość mielenia w młynku Comandante, czy też dowolny inny, aby uzyskać optymalny czas parzenia i smaczne efekty w filiżance. Stąd nie pozostaje nic innego, jak mieć jakiś punkt zaczepienia, choćby w postaci tego artykułu i szukać swoich rozwiązań, które i tak nigdy nie będą w pełni uniwersalne! Kawa to złożony i bardzo różnorodny produkt. Ale to właśnie stanowi o jej sile i pięknie, czyż nie?