Kawowe przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

W kalendarzu adwentowym już większość okienek otwarta. To znak, że pozostało tylko kilka dni do Świąt. Spieszę zatem do Was z przepisem na mięciutkie, wilgotne, kuszące wyjątkowym zapachem ciasto korzenno-kawowe. Idealne dla spóźnialskich, którzy nie zdążyli przygotować piernika dojrzewającego lub tych, którzy podobnie jak ja lubią smaczne, ale proste rozwiązania.

Ciasto korzenno-kawowe

Naprawdę niewiele potrzeba, aby delektować się tym wyjątkowym ciastem korzennym. Przygotowuje się raz dwa, z czystą przyjemnością, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednego łasucha. Każdy kawałek tego ciasta kawowego pełen jest świątecznych smaków: naturalnego miodu, powideł śliwkowych, dużej ilości świeżych przypraw korzennych i aromatu ulubionej kawy. Co więcej, dekorując je możecie puścić wodze fantazji, w końcu świąteczne ciasto wymaga świątecznej oprawy. Doskonale w tej roli sprawdzi się aksamitna i błyszcząca polewa z dobrej jakości czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, ozdobiona pokruszonym lizakiem, orzechami lub cukrowymi śnieżynkami.

Ciasto świąteczne z kawą smakuje lepiej

W naszym świątecznym cieście, obok korzennych przypraw, drugim kluczowym składnikiem jest kawa. Najlepiej średnio lub mocno palona. Na pewno znajdziecie coś odpowiedniego z lokalnych palarni, jak na przykład ta, pochodząca z warszawskiej Coffeelab Gwatemala Huehuetenango. Kawa wzbogaca ciasto niepowtarzalnym aromatem i sprawia, że smakuje ono wyśmienicie. Aby jednak tak było, ziarna muszą być dobrej jakości. W cieście zapewne nie wyczujemy poszczególnych nut smakowych, ale bez problemu poczujemy świeżość ziaren, właściwe palenie czy jakość mielenia. Ciasto kawowe jest proste, a przygotowane z dobrych składników odwdzięczy się bogatym smakiem, gdzie delikatnie pikantna słodycz przypraw korzennych przeplata się z głębokim aromatem małej czarnej.

Do przepisu na ciasto kawowe możecie wykorzystać dowolną kawę pod espresso

Deser nie tylko od święta – przepis na ciasto korzenno-kawowe

Święta, święta i po świętach… ale bez obaw ciasto korzenno-kawowe możecie upiec kiedy chcecie, nie tylko w święta, choć to ciasto typowo świąteczne. Zatem do dzieła!

Składniki (forma 11 cm x 30 cm):

Ciasto:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki (180 ml) mleka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki bardzo drobno zmielonej kawy
  • 2 łyżki (30 ml) intensywnego espresso
  • 2 łyżki (50 g) miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej (należy zwracać uwagę na skład, aby nie zawierała mąki)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 100 g ulubionej czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka
  • świąteczny lizak do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W rondelku z grubym dnem wymieszać mleko, masło, powidła śliwkowe, kakao, przyprawę piernikową, espresso oraz miód. Cały czas mieszając podgrzewać, aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników.
  2. Następnie zdjąć z palnika, dodać mieloną kawę i dokładnie wymieszać. Masę odstawić do przestudzenia.
  3. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
  4. Za pomocą miksera jajka utrzeć z cukrem na jasną masę.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając, powoli dodawać przestudzoną masę kakaowo-piernikową.
  6. Na koniec, dodać suche składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
  7. Masę przelać do formy (11 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec około 40-50 minut, do tzw. “suchego patyczka” w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  9. Przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej mleka.
  10. Wystudzone ciasto przełożyć na deskę/talerz do góry dnem i udekorować przygotowaną polewą czekoladową oraz pokruszonym lizakiem świątecznym (raczej oszczędnie, ponieważ posypka jest bardzo słodka). Dzięki intensywnej polewie czekoladowej otrzymasz ciasto korzenno-czekoladowe!

Niech ciasto korzenno-kawowe umili Wam ten świąteczny i rodzinny czas. Życzę wszystkim radosnych, spokojnych Świąt!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Czarne latte – jak działa i jak je przygotować?

Czarne latte (charcoal latte) szturmem podbija internet. Co to właściwie jest, jak działa, czym smakuje…

5 dni ago

Malinowe tonic espresso!

W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…

2 tygodnie ago

Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour

Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…

2 tygodnie ago

Clever – jak łatwo zaparzyć dobrą kawę?

A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…

2 tygodnie ago

Kawa mrożona z nutellą – słodki deser na ciepłe dni!

Zima ma swój urok, ale pewnie zdecydowana większość z nas cieszy się na powrót długich…

2 tygodnie ago

Kawa po japońsku, czyli nowy zaparzacz Cerapotta

Trafił do mnie nowy gadżet prosto z Japonii – Cerapotta. Wyobraźcie sobie: żadnych papierowych filtrów,…

3 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej