Lifestyle

Domowy likier kawowy – jak go zrobić? Sprawdzone przepisy

“Idzie luty, podkuj buty” mówi stare przysłowie, a my dodatkowo proponujemy domowy likier kawowy, którego łyczek od czasu do czasu zapewni niezłego kopniaka, rozgrzeje po długim zimowym spacerze i umili mroźne popołudnia. Brzmi dobrze? Jak zrobić likier kawowy w domu? Oto proste przepisy na smaczne kawowe trunki z podwójną mocą.

Jak zrobić domowy likier kawowy?

Zrobienie domowego likieru kawowego jest super proste, zajmuje dosłownie kilka minut (nie wliczając w to czasu, kiedy stygnie) i potrzebujecie do tego tylko czterech składników. Co więcej, już podczas samego procesu przygotowywania może Wam się zakręcić w głowie, oczywiście od wypełniającego dom aromatu kawy ;), ponieważ kluczowym składnikiem likierów jest intensywny, świeżo zaparzony napar z dobrej jakości ziaren, najlepiej arabiki, otrzymany za pomocą ekspresu lub kawiarki. Ja do swojego domowego likieru kawowego wykorzystałam klasyczną mieszankę Arcaffe Roma o delikatnym profilu smakowym, aromacie karmelu, wypieków oraz owoców leśnych. Poza kawą w przepisie na likier kawowy, nie może zabraknąć dodatkowej mocy alkoholu, którą w tym przypadku zapewniają wódka oraz biały rum. Domowy likier kawowy na wódce będzie nieco różnił się od tego na rumie. Musisz się przekonać, który posmakuje Ci bardziej.

Kawa pod espresso do domowego likieru kawowego – Arcaffe Roma. Bazą Waszego likieru kawowego domowego może stać się z powodzeniem ta kawa

Gotowi na mocną dawkę energii? Do dzieła!

Jak zrobić likier kawowy? Przepisy

Kremowy likier krówkowo-kawowy

Gęsty, kremowy, słodki domowy likier kawowy na bazie masy krówkowej, słodkiej śmietanki, aromatycznego espresso i wódki. Rarytas dla fanów małej czarnej i kajmaku. Świetnie smakuje powoli sączony sam oraz jako dodatek do rozgrzewającej zimowej kawy, deserów i lodów.

Składniki:

  • 100 ml espresso lub mocnej kawy
  • 200 g masy kajmakowej (masy krówkowej)
  • 150 g śmietanki 30%
  • 250 ml wódki

Przygotowanie:

  1. Jak zrobić likier kawowy z masą krówkową? Do masy kajmakowej dodać śmietankę i delikatnie podgrzewając wymieszać składniki (nie zagotowujemy). Po zdjęciu z palnika można dodatkowo zmiksować za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego, aby pozbyć się pozostałych grudek.
  2. Następnie dodać świeżo zaparzone espresso lub mocną kawę, ponownie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  3. Do wystudzonej masy cienkim strumieniem wlać wódkę, cały czas mieszając łyżką.
  4. Gotowy domowy likier kawowy przelać do karafki lub zamykanej butelki i przechowywać w lodówce. Likier z kawy ziarnistej można podawać od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje po 1-2 dniach.

Przepis na klasyczny likier kawowy – jak go zrobić?

Słodki, intensywny w smaku domowy likier kawowy inspirowany popularnym i przez większość lubianym meksykańskim likierem kawowym. Jak go zrobić? Przepis na ten wyjątkowy trunek bazuje na świeżo zaparzonym espresso oraz aromatycznym, delikatnym białym rumie Całość dopełniona jest karmelową słodyczą brązowego cukru i nutą prawdziwej wanilii. Likier doskonale smakuje sam, z odrobiną mleka lub jako dodatek do deserów i wielu kultowych koktajli, najpopularniejsze z nich to black russian i espresso martini.

Składniki:

  • 180 ml espresso lub mocnej kawy
  • ½ – ¾ szklanki (110 g – 160 g) brązowego cukru
  • 250 ml białego rumu
  • 1 laska wanilii lub ok. 1-1½ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlać espresso lub mocną kawę, dodać brązowy cukier i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać wydrążone ziarenka oraz strąk wanilii lub esencję waniliową, całość gotować przez około 3 minuty. Po tym czasie zdjąć z palnika i wystudzić.
  2. Z wystudzonego naparu wyjąć strąk wanilii, dodać rum i ponownie wymieszać.
  3. Gotową nalewkę przelać do karafki lub zamykanej butelki i przechowywać w lodówce. Domowy likier kawowy można podawać od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje po 1-2 dniach.

Likier kawowy będzie świetnym trunkiem podczas spotkań towarzyskich, ale sprawdzi się też do degustowania w pojedynkę. To jeszcze nie koniec zimy, a przed nami zapewne niejeden mroźny dzień, zatem śmiało korzystajcie z pomysłówna to, jak zrobić likier kawowy w domu i trzymajcie się ciepło!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 tydzień ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

4 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej