Każdy ma swoje własne świąteczne tradycje – jedni lubią spędzać je na spokojnie, w gronie najbliższych, a inni hucznie – z całą rodziną i stołem pełnym potraw. Jest jednak coś, co łączy w święta każdego – ciasta. Nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez makowca, piekarnika i oczywiście sernika. Nie ma nic piękniejszego niż moment, kiedy najedzeni przypominamy sobie, że czeka na nas coś słodkiego, co z przyjemnością zjemy w towarzystwie filiżanki kawy. A gdyby tak połączyć te dwie małe przyjemności w jedno i stworzyć sernik kawowy?
W tym roku postawiłam na sernik w wyjątkowej, kawowej odsłonie. Kakaowy spód, delikatna kawowa masa z chrupiącym migdałowym akcentem i nutką cynamonu sprawi przyjemność nawet tym, którzy za sernikiem nie przepadają. Co więcej – z przygotowaniem sernika z kawą, karmelem i migdałami na wierzchu poradzi sobie każdy, kto posiada piekarnik, kawiarkę i ręce gotowe do pracy.
Kawa, którą wykorzystałam, to ziarna z Meksyku od polskiej palarni Hard Beans. Dojrzała śliwka, zielone jabłka i delikatny posmak trawy cytrynowej to smaki zamknięte w niewielkim opakowaniu, które nie dość, że świetnie sprawdzają się w tym przepisie, to na pewno ucieszą niejednego kawosza w formie świątecznego prezentu.
Sernik kawowy to idealne połączenie aromatycznej kawy, delikatnego twarogu i chrupiących migdałów na wierzchu. Jego wyjątkowy smak doskonale uzupełni świąteczne spotkania, a prostota przygotowania sprawia, że nawet osoby mniej wprawione w pieczeniu poradzą sobie z tym przepisem. Jeśli chcesz zachwycić swoich bliskich nietuzinkowym deserem, sernik z kawą na herbatnikach to świetny wybór, który na długo zapadnie w pamięć wszystkich gości.
Smacznego!
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej