Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Herbata
  • Przepisy

Hibiskusowe cold brew

  • 16 sierpnia 2025
  • 2 min. czytania
  • Jessica Nadziejko
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Herbata
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Hibiskusowe cold brew

Hibiskus kojarzy nam się zwykle z ciepłem, idealnym na długie zimowe wieczory. Ale co, jeśli powiem Ci, że ma on również swoje orzeźwiające, a co najważniejsze – równie pyszne – letnie oblicze? Jego intensywny, kwaskowaty smak i głęboki, rubinowy kolor są idealne na letnie dni.

Cold brew, czyli parzenie na zimno, to metoda, która w pełni uwalnia owocowy potencjał tych kwiatów. Wystarczy odrobina cierpliwości, by stworzyć napój o wyjątkowo czystym smaku, który skutecznie gasi pragnienie.

W tym przepisie korzystamy z wyjątkowej herbaty Teapigs – Super Fruit. To połączenie hibiskusa, płatków róży i suszonych owoców, które razem tworzą niesamowitą mieszankę. Jest ona na tyle wyjątkowa, że marnowanie pozostałości po parzeniu herbaty nie wchodzi w grę. Co możesz zrobić z zaparzonymi kwiatami hibiskusa? Recykling! Wysusz kwiaty dokładnie, a następnie sproszkuj w młynku do kawy lub blenderze. Taki proszek to naturalny barwnik i dodatek do ciast, kremów, koktajli czy jogurtów.

Jeżeli zostanie Ci trochę zaparzonego cold brew, zrób z niego kostki lodu. Przelej gotowy napar do foremek i zamroź. Powstaną piękne, czerwone kostki, które będą świetnym dodatkiem do wody lub kawowego cold brew. Możesz też przygotować domowe lody. W tym celu połącz napar z syropem z agawy (do smaku), a następnie przelej do foremek na lody na patyku i zamroź.

Możliwości jest wiele, a pracy przy tym tyle co nic. Zrób sobie hibiskusowe cold brew!

Przepis na Hibiskusowe Cold Brew

Składniki:

  • 3 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
  • 750 ml zimnej, przefiltrowanej wody
  • Syrop z agawy, miód lub inny słodzik (opcjonalnie, do smaku)
  • Garść świeżej mięty
  • Lód
  • Butelka do cold brew

Sposób przygotowania:

Hibiskus wsyp do butelki. Zalej zimną, przefiltrowaną wodą, przykryj i wstaw do lodówki na 8-12h, a najlepiej na całą noc, aby hibiskus powoli uwolnił swój kolor, smak i aromat. Po upływie tego czasu przecedź napar, aby pozbyć się kwiatów. Gotowe cold brew przelej do szklanek wypełnionych lodem, dodaj kilka listków świeżej mięty, a jeśli wolisz słodszy smak, dosłodź napój syropem z agawy według własnych preferencji.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy

Hojicha latte

  • 26 sierpnia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy

Ziołowe cold brew z malinami i melisą

  • 28 lipca 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Rodzaje

Matcha japońska czy chińska?

  • 30 czerwca 2025
  • Aga Bukowska
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy

Let’s get dirty!

  • 29 kwietnia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks! 

  • 31 marca 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Herbata

Jak rozpoznać dobrą matchę i na co zwracać uwagę?

  • 13 marca 2025
  • Aga Bukowska
Czytaj wpis
  • Herbata

Japońska kultura picia herbaty

  • 28 lutego 2025
  • Aga Bukowska
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy

Zimowe napary

  • 27 grudnia 2024
  • Jessica Nadziejko

Coffeedesk

  • Jak rozpoznać dobrą matchę i na co zwracać uwagę?

    • 13 marca 2025
    Czytaj wpis
  • Let’s get dirty!

    • 29 kwietnia 2025
    Czytaj wpis
  • Matcha japońska czy chińska?

    • 30 czerwca 2025
    Czytaj wpis
  • Ziołowe cold brew z malinami i melisą

    • 28 lipca 2025
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • temperatura parzenia kawy 1
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • 2
    Jaki automatyczny ekspres ciśnieniowy do domu wybrać?
    • 31 października 2022
  • kawiarka Bialetti Mukka 3
    Łaciata kawiarka Bialetti Mukka, czyli szybka i prosta kawa mleczna
    • 12 sierpnia 2021
  • 4
    Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
    • 7 grudnia 2016
  • jura ekspres ciśnieniowy 5
    Ranking ekspresów ciśnieniowych do kawy na 2024 rok – które sprawdzają się najlepiej?
    • 11 grudnia 2023
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Newsletter
Subskrybuj
  • Ekspresy do kawy
  • Spieniacze do mleka
  • Młynki do kawy
  • Zaparzacze do herbaty
  • Kawa
  • Kawa Lavazza
  • Butelki termiczne
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.