Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Herbata
  • Przepisy

Biała herbata z konfiturą różaną

  • 28 listopada 2025
  • 2 min. czytania
  • Jessica Nadziejko
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Herbata
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Biała herbata z konfiturą różaną

Kwiatowe aromaty jesienią, a nawet zimą! Ta herbata to mały hołd dla tłustego czwartku, który jak żaden inny dzień kojarzy nam się z różą, a w szczególności konfiturą różaną. Jednak prawda jest taka, że konfiturę tę można wykorzystać na wiele innych, równie udanych sposobów – na przykład, aby dosłodzić i aromatyzować herbaciany napar.

Herbata z płatkami róż, konfiturą, sokiem z cytryny i cierpką żurawiną tworzy napój, który jest nie tylko rozgrzewający, ale i niezwykle kojący dla zmysłów. Słodycz róży przełamana orzeźwiającą kwasowością i owocową głębią żurawiny, idealne smaki na ten czas.

Różane ukojenie

Składniki:

  • Herbata „Różana Pogoda” (mieszanka czarnej i zielonej): 2-3 łyżeczki (ok. 4-6 g)
  • Konfitura różana: 3-4 łyżeczki
  • Świeża żurawina: 1/4 szklanki (ok. 30 g)
  • Świeża cytryna: 2 plasterki lub 1 łyżeczka soku
  • Woda: 400-500 ml

Sposób przygotowania:

Zagotuj świeżą wodę. Poczekaj chwilę, aż ostygnie do temperatury ok. 80°C. Do czajniczka lub dużego zaparzacza wsyp herbatę liściastą, dodaj konfiturę różaną oraz świeżą żurawinę. Zalej całość gorącą wodą i parz przez 3-4 minuty.

Po zaparzeniu, przelej napar do dwóch kubków, starając się równomiernie rozdzielić kawałki owoców i płatków róży. Do każdej porcji dodaj plasterek cytryny lub 1/2 łyżeczki soku. Delikatnie zamieszaj i podawaj gorącą.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Zdrowie

Matcha japońska i chińska – czym się różnią?

  • 14 października 2025
  • Dominik Ropela
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy

Hojicha latte

  • 26 sierpnia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy

Hibiskusowe cold brew

  • 16 sierpnia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy

Ziołowe cold brew z malinami i melisą

  • 28 lipca 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Rodzaje

Matcha japońska czy chińska?

  • 30 czerwca 2025
  • Aga Bukowska
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy

Let’s get dirty!

  • 29 kwietnia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks! 

  • 31 marca 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Herbata

Jak rozpoznać dobrą matchę i na co zwracać uwagę?

  • 13 marca 2025
  • Aga Bukowska

Coffeedesk

  • Matcha japońska czy chińska?

    • 30 czerwca 2025
    Czytaj wpis
  • Ziołowe cold brew z malinami i melisą

    • 28 lipca 2025
    Czytaj wpis
  • Hojicha latte

    • 26 sierpnia 2025
    Czytaj wpis
  • Matcha japońska i chińska – czym się różnią?

    • 14 października 2025
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • temperatura parzenia kawy 1
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • 2
    Jaki automatyczny ekspres ciśnieniowy do domu wybrać?
    • 31 października 2022
  • 3
    Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
    • 7 grudnia 2016
  • kawiarka Bialetti Mukka 4
    Łaciata kawiarka Bialetti Mukka, czyli szybka i prosta kawa mleczna
    • 12 sierpnia 2021
  • jura ekspres ciśnieniowy 5
    Ranking ekspresów ciśnieniowych do kawy na 2024 rok – które sprawdzają się najlepiej?
    • 11 grudnia 2023
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Newsletter
Subskrybuj
  • Ekspresy do kawy
  • Spieniacze do mleka
  • Młynki do kawy
  • Zaparzacze do herbaty
  • Kawa
  • Kawa Lavazza
  • Butelki termiczne
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.