Kwiatowe aromaty jesienią, a nawet zimą! Ta herbata to mały hołd dla tłustego czwartku, który jak żaden inny dzień kojarzy nam się z różą, a w szczególności konfiturą różaną. Jednak prawda jest taka, że konfiturę tę można wykorzystać na wiele innych, równie udanych sposobów – na przykład, aby dosłodzić i aromatyzować herbaciany napar.
Herbata z płatkami róż, konfiturą, sokiem z cytryny i cierpką żurawiną tworzy napój, który jest nie tylko rozgrzewający, ale i niezwykle kojący dla zmysłów. Słodycz róży przełamana orzeźwiającą kwasowością i owocową głębią żurawiny, idealne smaki na ten czas.
Różane ukojenie
Składniki:
- Herbata „Różana Pogoda” (mieszanka czarnej i zielonej): 2-3 łyżeczki (ok. 4-6 g)
- Konfitura różana: 3-4 łyżeczki
- Świeża żurawina: 1/4 szklanki (ok. 30 g)
- Świeża cytryna: 2 plasterki lub 1 łyżeczka soku
- Woda: 400-500 ml
Sposób przygotowania:
Zagotuj świeżą wodę. Poczekaj chwilę, aż ostygnie do temperatury ok. 80°C. Do czajniczka lub dużego zaparzacza wsyp herbatę liściastą, dodaj konfiturę różaną oraz świeżą żurawinę. Zalej całość gorącą wodą i parz przez 3-4 minuty.
Po zaparzeniu, przelej napar do dwóch kubków, starając się równomiernie rozdzielić kawałki owoców i płatków róży. Do każdej porcji dodaj plasterek cytryny lub 1/2 łyżeczki soku. Delikatnie zamieszaj i podawaj gorącą.













