Kawa

Cafe affogato – jak przyrządzić pyszne lody z espresso? Przepis na kawowy deser

Jeżeli chcecie poczuć się niczym we włoskiej kawiarni i na dłużej zatrzymać wakacyjny klimat, koniecznie przygotujcie cafe affogato. Co to jest? Brzmi skomplikowanie, ale to nic innego jak pyszne, domowe lody waniliowe zatopione w gorącym, esencjonalnym espresso. Oto przepis na deser affogato.

Cafe affogato – co to?

Espresso affogato to deser przeciwieństw, które w tym przypadku wspaniale się ze sobą komponują i uzupełniają. Gorące, bogate w smaku espresso z nutą czekolady bądź karmelu oraz zimne, aksamitne lody to połączenie, które z pewnością Was zaskoczy. Dodatkowo, przy powolnym polewaniu lodów espresso na kawie tworzy się cudowna, puszysta pianka. Bajka…

Połowa sukcesu to dobre espresso do kawy affogato

Warto jednak pamiętać, że w przypadku tak prostych deserów, nic nie jest w stanie ich zepsuć tak, jak słabej jakości składniki. Dlatego do przygotowania cafe affogato konieczne będą dobre ziarna kawy oraz odpowiedni sprzęt do ich przygotowania. I wcale nie musi to być od razu wysokiej klasy, skomplikowany ekspres ciśnieniowy, chociaż oczywiście może. Ale w tym celu doskonale sprawdzi się również klasyczna kawiarka, dzięki której wydobędziemy z kawy cały aromat i uzyskamy intensywny napar, idealny do przygotowania przepisu na kawę affogato.

Domowe lody waniliowe w cafe affogato

Jednak dobre espresso to dopiero połowa sukcesu. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na naturalne, domowe lody, które będą idealnym dopełnieniem aromatycznej kawy affogato. Delikatne, nieziemsko kremowe z lekko korzennym posmakiem wanilii. Co więcej, bez maszynki i polepszaczy, z kilku prostych składników. Minimum pracy, maksimum smaku. Dlatego radzę od razu przygotować zapas, najlepiej z podwójnej porcji. Jestem pewna, że nie pożałujecie.

Deser affogato z espresso i lodami – przepis krok po kroku

Składniki na cafe affogato:

Lody waniliowe:

  • 1 szklanka (250 ml) mocno schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
  • ¾ szklanki (180 ml) mocno schłodzonego mleczka zagęszczonego słodzonego
  • 50 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • espresso

Przygotowanie:

Lody waniliowe:

  1. Do misy miksera dodać zagęszczone mleczko, serek mascarpone oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona, a następnie odstawić do lodówki na czas przygotowywania śmietanki.
  2. Schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać wcześniej przygotowaną masę z mleczka i mascarpone.
  4. Gotową masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, aż stwardnieją.

Cafe affogato:

  1. Do filiżanki nałożyć 1-2 gałki domowych lodów waniliowych (można lody wyjąć chwilę wcześniej, żeby lepiej się nabierały) i zalać gorącym espresso. Cafe affogato należy podawać od razu po przygotowaniu.

Taka kawa affogato to kwintesencja włoskich wakacji skąpanych w ciepłych promieniach słońca. Musicie tego spróbować!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Malinowe tonic espresso!

W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…

2 dni ago

Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour

Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…

4 dni ago

Clever – jak łatwo zaparzyć dobrą kawę?

A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…

1 tydzień ago

Kawa mrożona z nutellą – słodki deser na ciepłe dni!

Zima ma swój urok, ale pewnie zdecydowana większość z nas cieszy się na powrót długich…

1 tydzień ago

Kawa po japońsku, czyli nowy zaparzacz Cerapotta

Trafił do mnie nowy gadżet prosto z Japonii – Cerapotta. Wyobraźcie sobie: żadnych papierowych filtrów,…

1 tydzień ago

Kawa z lemoniadą, czyli wariacja na temat lemon espresso!

Orzeźwiający łyk zimnej kawy w gorące, letnie dni - brzmi jak coś za czym tęsknicie?…

2 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej