Przepisy

Caffe Salentino – przepis na kawę z mlekiem migdałowym

Synoptycy zapowiadają falę upałów, więc spieszymy wam z pomocą i prezentujemy kolejny przepis na kawowy napój, który idealnie sprawdzi się podczas wysokich temperatur. Tym razem kawa z mlekiem migdałowym, czyli Caffe Salentino. Wielbiciele kawy na słodko, szykujcie się, mamy coś dla Was!

Czym jest Caffe Salentino?

Dziś na blat ląduje coś prosto ze słonecznych Włoch. Caffe Salentino, znane również jako Café leccese, pochodzi z Lecce. Jest to jedno z głównych miast półwyspu Salento. Jej wynalazca Antonio Quarta w latach pięćdziesiątych palił kawę, którą następnie parzył w rodzinnym barze. Były to czasy, kiedy nie każdy mógł pozwolić sobie na lód w domu, a w słonecznych Włoszech latem był on wagę złota. Antonio jako pierwszy zaczął podawać swoim gościom kawę właśnie z dodatkiem kostek lodu (popularne było chłodzenie kawy w lodówce), dzięki czemu nie tracił on jej aromatów i mógł podawać ją przygotowaną “na świeżo”. Dodatkowo, zamiast cukru do słodzenia używał on mleka migdałowego i tak właśnie zapoczątkował Café leccese. Quarta Caffé wciąż funkcjonuje i ma się dobrze. 🙂 Kawiarnia w środku miasta jest obecnie prowadzona przez wnuków Antoniego.

Żeby spróbować kawy z mlekiem migdałowym masz dwie opcje. Pierwsza to wyjazd do południowych Włoch i wybranie się do kawiarni, gdzie została zapoczątkowana. Jeśli jednak nie planujesz w tym roku wakacji we Włoszech, możesz przygotować ją samodzielnie. Już podpowiadam jak! 

Café leccese – podstawowy przepis na kawę z mlekiem migdałowym

W tradycyjnym przepisie na Café leccese używa się naparu z kawiarki, jednak espresso z ekspresu ciśnieniowego również się sprawdzi. Ja użyłem Arcaffe Roma, żeby jeszcze bardziej podkręcić włoski klimat tego napoju.

  1. Średnią przezroczystą szklankę wypełniamy do połowy kostkami lodu.
  2. Następnie wlewamy świeże, bardzo mocno schłodzone mleko migdałowe.
  3. Na koniec dodajemy świeże espresso lub kawę z Mokki.
  4. Wszystko na koniec mieszamy i Buon Appetito, nasza kawa gotowa!
  5. Ci, którzy lubią łakocie, pomimo jej charakterystycznej słodyczy dodają do niej dodatkowo cukier lub syrop migdałowy. Zatem to, jak słodka będzie, zależy tylko od Ciebie!

Jeżeli ten przepis kawę z mlekiem migdałowym przypadł Ci do gustu, koniecznie odwiedź naszego bloga i zobacz inne przepisy na kawy z napojami roślinnymi.

Kawa z napojem migdałowym – czy koniecznie?

Pokusiłem się również o mały eksperyment z tą kawą! Nie mogłem znaleźć w sklepie lodów migdałowych, więc przygotowałem je sam (… no dobra, z pomocą Thermomixa 😉 ) wykorzystałem do tego napój roślinny i blanszowane migdały. Umieściłem gałkę lodów w szklance, zalałem podwójnym espresso i posypałem płatkami migdałowymi (dla tych, którzy lubią na pewno sprawdzi się również bita śmietana). Nie wiem, czy to dalej Caffe Salentino, czy może Affogato, a może deser rodem z popularnej sieciówki, mi smakowało i moim gościom również, więc przepis uważam za udany. Powodzenia w kuchni!

Dominik Ropela

Sales & Marketing Manager w Coffeedesk. W świecie kawy od 2020 roku – zawodowo i prywatnie. Poza kawiarniami niestrudzony podróżnik, przyszły prawnik i pasjonat gastronomii. Uwielbiam odkrywać nowe smaki, miejsca i historie – zawsze pośród ludzi.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Dominik Ropela

Recent Posts

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

3 tygodnie ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

4 tygodnie ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

1 miesiąc ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

1 miesiąc ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 miesiące ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej