Jeżeli chcecie poczuć się niczym we włoskiej kawiarni i na dłużej zatrzymać wakacyjny klimat, koniecznie przygotujcie cafe affogato. Brzmi skomplikowanie, ale to nic innego jak pyszne, domowe lody waniliowe zatopione w gorącym, esencjonalnym espresso. Oto przepis na deser affogato.
Cafe affogato
Espresso affogato to deser przeciwieństw, które w tym przypadku wspaniale się ze sobą komponują i uzupełniają. Gorące, bogate w smaku espresso z nutą czekolady bądź karmelu oraz zimne, aksamitne lody to połączenie, które z pewnością Was zaskoczy. Dodatkowo, przy powolnym polewaniu lodów espresso na kawie tworzy się cudowna, puszysta pianka. Bajka…
Połowa sukcesu to dobre espresso
Warto jednak pamiętać, że w przypadku tak prostych deserów, nic nie jest w stanie ich zepsuć tak, jak słabej jakości składniki. Dlatego konieczne będą dobre ziarna kawy oraz odpowiedni sprzęt do ich przygotowania. I wcale nie musi to być od razu wysokiej klasy, skomplikowany ekspres ciśnieniowy, chociaż oczywiście może. Ale w tym celu doskonale sprawdzi się również klasyczna kawiarka, dzięki której wydobędziemy z kawy cały aromat i uzyskamy intensywny napar, idealny do przygotowania przepisu na kawę affogato.
Domowe lody waniliowe
Jednak dobre espresso to dopiero połowa sukcesu. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na naturalne, domowe lody, które będą idealnym dopełnieniem aromatycznej kawy affogato. Delikatne, nieziemsko kremowe z lekko korzennym posmakiem wanilii. Co więcej, bez maszynki i polepszaczy, z kilku prostych składników. Minimum pracy, maksimum smaku. Dlatego radzę od razu przygotować zapas, najlepiej z podwójnej porcji. Jestem pewna, że nie pożałujecie.
Deser affogato z espresso i lodami – przepis krok po kroku
Składniki:
Lody waniliowe:
- 1 szklanka (250 ml) mocno schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
- ¾ szklanki (180 ml) mocno schłodzonego mleczka zagęszczonego słodzonego
- 50 g serka mascarpone
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- espresso
Przygotowanie:
Lody waniliowe:
- Do misy miksera dodać zagęszczone mleczko, serek mascarpone oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona, a następnie odstawić do lodówki na czas przygotowywania śmietanki.
- Schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem.
- Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać wcześniej przygotowaną masę z mleczka i mascarpone.
- Gotową masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, aż stwardnieją.
Cafe Affogato:
- Do filiżanki nałożyć 1-2 gałki domowych lodów waniliowych (można lody wyjąć chwilę wcześniej, żeby lepiej się nabierały) i zalać gorącym espresso. Podawać od razu po przygotowaniu.
Taka kawa affogato to kwintesencja włoskich wakacji skąpanych w ciepłych promieniach słońca. Musicie tego spróbować!