Hibiskus kojarzy nam się zwykle z ciepłem, idealnym na długie zimowe wieczory. Ale co, jeśli powiem Ci, że ma on również swoje orzeźwiające, a co najważniejsze – równie pyszne – letnie oblicze? Jego intensywny, kwaskowaty smak i głęboki, rubinowy kolor są idealne na letnie dni.
Cold brew, czyli parzenie na zimno, to metoda, która w pełni uwalnia owocowy potencjał tych kwiatów. Wystarczy odrobina cierpliwości, by stworzyć napój o wyjątkowo czystym smaku, który skutecznie gasi pragnienie.
W tym przepisie korzystamy z wyjątkowej herbaty Teapigs – Super Fruit. To połączenie hibiskusa, płatków róży i suszonych owoców, które razem tworzą niesamowitą mieszankę. Jest ona na tyle wyjątkowa, że marnowanie pozostałości po parzeniu herbaty nie wchodzi w grę. Co możesz zrobić z zaparzonymi kwiatami hibiskusa? Recykling! Wysusz kwiaty dokładnie, a następnie sproszkuj w młynku do kawy lub blenderze. Taki proszek to naturalny barwnik i dodatek do ciast, kremów, koktajli czy jogurtów.
Jeżeli zostanie Ci trochę zaparzonego cold brew, zrób z niego kostki lodu. Przelej gotowy napar do foremek i zamroź. Powstaną piękne, czerwone kostki, które będą świetnym dodatkiem do wody lub kawowego cold brew. Możesz też przygotować domowe lody. W tym celu połącz napar z syropem z agawy (do smaku), a następnie przelej do foremek na lody na patyku i zamroź.
Możliwości jest wiele, a pracy przy tym tyle co nic. Zrób sobie hibiskusowe cold brew!
Przepis na Hibiskusowe Cold Brew
Składniki:
- 3 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
- 750 ml zimnej, przefiltrowanej wody
- Syrop z agawy, miód lub inny słodzik (opcjonalnie, do smaku)
- Garść świeżej mięty
- Lód
- Butelka do cold brew
Sposób przygotowania:
Hibiskus wsyp do butelki. Zalej zimną, przefiltrowaną wodą, przykryj i wstaw do lodówki na 8-12h, a najlepiej na całą noc, aby hibiskus powoli uwolnił swój kolor, smak i aromat. Po upływie tego czasu przecedź napar, aby pozbyć się kwiatów. Gotowe cold brew przelej do szklanek wypełnionych lodem, dodaj kilka listków świeżej mięty, a jeśli wolisz słodszy smak, dosłodź napój syropem z agawy według własnych preferencji.