Przed nami Sylwester i Nowy Rok, niezależnie od tego jak je spędzimy, dobry, kawowy torcik na bazie mięciutkiego biszkoptu kawowego, przełożony puszystym kremem kawowym nie zaszkodzi. Tym bardziej, że każdy kto potrafi zrobić espresso poradzi sobie z jego przygotowaniem. Spróbujcie i powitajcie Nowy Rok słodko-kawową ucztą!
Bazą tortu kawowego jest lekki, pyszny biszkopt kawowy. To tradycyjny przepis, gdzie ciasto rośnie tylko dzięki ubitym białkom, nie dodajemy do niego ani grama proszku do pieczenia. Co więcej, nigdy nie opada. Biszkopt przekładamy puszystym kremem kawowym składającym się ze słodkiej śmietanki i kremowego serka mascarpone, wzbogaconym nutą wanilii i wiórkami czekolady. Jednak to smak kawy jest dominujący i nadaje całości charakteru. Dlatego tak ważne jest, aby była ona dobrej jakości, świeżo palona i odpowiednio mielona. Do biszkoptu, jego nasączenia oraz kremu używamy espresso z ekspresu ciśnieniowego lub mocnej kawy z klasycznej kawiarki. Ponadto do ciasta biszkoptowego dodajemy bardzo drobno zmieloną kawę. Dlatego też nie mniej ważna jest wysoka jakość używanego sprzętu do parzenia, aby uzyskać jak najbardziej skondensowany napar oraz porządny młynek, który daje pełną kontrolę nad grubością mielenia.
Nie od dzisiaj wiadomo, że je się również oczami. Tym razem przepis na biszkopt kawowy wzbogaciłam czekoladą, która doskonale komponuje się i dopełnia z aromatem kawy, dlatego wierzch również zdecydowałam się udekorować, dosyć minimalistycznie, wiórkami czekoladowymi. Ale przybranie Waszego dzieła może wyglądać zupełnie inaczej. Jeżeli posiadacie rękaw cukierniczy i tylkę w kształcie gwiazdki oraz odpowiednie umiejętności, odświętnie i efektownie będzie wyglądać ozdobiony rozetkami lub szlaczkami z kremu. Zaś latem postawcie na świeże owoce, które podobnie jak warstwa dżemu wiśniowego przełamią go nutką orzeźwienia. Tak czy inaczej, testujcie i dobrze się bawcie.
Torcik kawowy to uniwersalny deser na każdą okazję, może tylko poza kinder party. Osłodzi zarówno przyjęcie sylwestrowe, imprezę urodzinową, jak i niedzielny obiad. A podany z delikatnym przelewem, bądź esencjonalnym espresso ucieszy i rozpieści podniebienie każdego kawosza.
Biszkopt:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Poncz:
Krem kawowy do ciasta:
Dodatkowo:
Biszkopt z 3 jajek – przepis:
1) Przygotować formę o średnicy 18 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
2) Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę.
3) Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz cukier z wanilią, a następnie po jednym żółtku i po łyżce wystudzonego espresso.
4) Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, mieloną kawę i krótko wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
5) Gotowe ciasto delikatnie przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
6) Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
7) Po tym czasie, biszkopt wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej, ostrym nożykiem oddzielić od brzegów formy i wyjąć.
8) Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części.
Krem kawowy do biszkoptu:
1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę.
2. Cały czas miksując, dodać cukier puder oraz serek mascarpone (serek mascarpone najlepiej przed dodaniem rozmieszać łyżką, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, ponieważ krem może się zwarzyć).
3. Dodać stopniowo, po łyżce schłodzone espresso.
4. Część kremu odłożyć (około ⅓ całego), a do większej części dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tort:
1. Espresso na poncz wymieszać z cukrem i wystudzić. Część kawy można zastąpić likierem kawowym według upodobań.
2. Na paterze/talerzu ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go ⅓ ponczu, rozsmarować cienką warstwę dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki.
3. Na dżem wyłożyć połowę kremu z czekoladą i wyrównać.
4. Na wierzchu położyć drugi blat, podobnie jak pierwszy nasączyć ⅓ ponczu, wyłożyć drugą połowę kremu z czekoladą i wyrównać.
5. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go pozostałym espresso, wyłożyć krem bez czekolady, posmarować boki oraz wierzch tortu. Całość schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.
6. Przed podaniem obficie posypać startą na grubych oczkach czekoladą i opcjonalnie udekorować ulubionymi pralinkami.
Mam nadzieję, że ten przepis na pyszny biszkopt kawowy umili Wam Sylwestra. Szczęśliwego Nowego Roku!
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej